Stretnime sa online!

Premýšľaš nad zoznamkou ako nad spôsobom spoznania svojho potenciálneho partnera, ale zmocňuje sa ťa strach? Naša autorka Lenka sa s tebou v článku podelí o svoje osobné skúsenosti, prečo sa to nemusíš báť skúsiť. :)

Stretnime sa online!
Foto: © pexels.com

Lenka konečne urobila to, čo už dlho chcela. Musela prekonať prvotný strach z neznámeho. Bola na seba hrdá. Odvážne klikla na políčko „zaregistrovať“. Ešte raz sa nadýchla a vydýchla. Jeden klik a mala to za sebou. Stala sa členkou online zoznamky. Hľadela na svoj vytvorený profil s radosťou. V srdci sa otvárala niečomu novému. Čomu? To ukáže až čas.

Hneď na začiatku tohto blogu ti chcem povedať, že nebude o pozitívach a negatívach online zoznamiek. Nebudem ti hovoriť, či ich máš využiť alebo nie. O čom teda bude? Mám 32 rokov. Moje životné povolanie mám určené. Je ním manželstvo a rodina. Dlhé roky sa mi však nedarilo vstúpiť do vzťahu, ktorý by k tomuto viedol. Pamätám sa, keď som vetu „Lenka, čo tak online zoznamka?“ počula prvýkrát. Hneď ma pochytil strach. Bála som sa toho nepoznaného, ktoré som počula od mojich známych. Ako sa len niektorí sklamali a zranili. Tento typ zoznámenia som hneď zamietla. Po dvoch rokoch mi však už táto myšlienka neprišla zlá. Zároveň som sa za to začala modliť. Aký bol výsledok? Vytvorený účet na online zoznamke (katRande.org). Rada by som sa s tebou podelila o pár postrehov, ktoré vnímam ako dôležité, ak sa rozhodneš pre tento typ zoznámenia sa. Si pripravená? Ja áno. Poďme na to:

1. Neboj sa! Chápem, že okolo online zoznamiek je vytvorených mnoho predstáv. Nikdy nevieš, kto je na druhej strane. Možno si počula viacero negatívnych skúsenosti. Áno, aj toto sa stáva. Je potrebné s tým počítať. Ja však hovorím jednu vec - za všetkým je strach. Pýtam sa: „Je strach ovocie Ducha Svätého?“ Nie, nie je. Strach nás nesmie zastavovať v robení vecí, po ktorých túžime. Strach máme prekonávať. Áno, je dôležité strážiť si svoje srdce, ale nie je dobré stavať si múry. Boh nám vo Svätom Písme niekoľkokrát hovorí: „Neboj sa!“

Preto ťa prosím, ak to máš premodlené, neboj sa byť odvážnou. Zaregistruj sa na online zoznamke. Neboj sa odpovedať na správy, ktoré od mužov dostaneš. Neboj sa zoznamovať sa s človekom. Neboj sa zmien vo svojom živote, ktoré to prinesie. Možno budeš musieť zmeniť svoj rytmus dňa (nájsť si priestor na písanie, stretnutie s týmto človekom). Neboj sa toho!  Dovoľ mi podeliť sa o moju skúsenosť s prekonávaním strachu. Dlhé roky som bola odporca online zoznamovania. Prišlo mi to úplne odveci. Ako môžeš cez písanie niekoho spoznať? Dnes hovorím niečo iné. Zaregistrovala som sa. Keď mi napísal prvý muž, prežívala som veľký strach. Nevedela som kým a aký je. Boh ma však celým týmto procesom viedol. Vravel mi: „Neboj sa, Lenička! Ja som s tebou. Buď tou, ktorou si. Buď svetlom, ktoré si. Neschovávaj svoje svetlo pod mericu!“

Musela som si vybojovávať vlastné boje so strachom z ublíženia, zneužitia, odmietnutia, sklamania, bolesti... Rozhodla som sa však cez ne ísť. Pokračovala som. Prečo? Odpoveď prišla s konfrontačnou otázkou mojej priateľky: „A to sa vôbec nebojíš?“ Úprimne? Bála som sa. Lenže moja odpoveď na túto otázku prekvapila aj mňa samu: „Vieš, ja radšej pôjdem do toho rizika s Bohom, ako ľutovať do konca života, že som to neskúsila.“  Vtedy som pochopila, aká hĺbka vybojovaného boja to bola. Osobne si totiž myslím, že strach nás môže veľmi na našej ceste k povolaniu zastaviť. Potrebujeme ho prekonávať. Neboj sa otvoriť druhému človeku. Buď odvážna! Táto cesta môže byť plná pokoja a radosti. Vďaka prekonanému strachu spoznáš druhého človeka, jeho výnimočnosť, dary. Budete môcť zdieľať spolu otvorenosť vašich sŕdc. Čo povieš? Stojí to zato!

2. Modli sa! Denne sa modlíš za potreby svojho života. Preto pozvi Boha aj do tohto času spoznávania sa. Nechoď do toho sama. Bude to nová etapa v tvojej duchovnej oblasti. Začneš sa s Ježišom o celej tejto situácii rozprávať. Budeš tomu vyčleňovať čas v modlitbe. Modliť za človeka, s ktorým sa zoznamuješ, za to, čo napísať, čo urobiť, ako ďalej postupovať. On ťa bude veľmi rád viesť na tejto ceste. Ver mi, viem, čo hovorím. On je ten Prvý, s kým sa o dôležitých, zásadných a vlastne všetkých veciach rozprávam. Nechcem, aby som sa do nejakej skúsenosti púšťala bez Neho.

3. Vyjdi zo seba! Čo tým myslím? Ak sa chceš s niekým zoznámiť, tak pre to niečo urob. Začni rozmýšľať o tom, ako vyjdeš zo svojej ulity. Sedenie doma, pohybovanie sa len v rovnakom sociálnom prostredí ti však neprinesie nové možnosti zoznámenia sa. Možno to znie tvrdo. Na druhej strane je tu však osoba, ktorá rovnako na teba čaká. Túži po rovnakej veci, ako ty. Žije v tebe veľká odvaha drahá žienka. Využi ju! Viem, že si možno počula túto vetu: „Ale ženy nemajú robiť prvé kroky. Tým, že sa zaregistruješ ho robíš. To nie je dobré!“ Nie je to tak. Registráciou len otváraš dvere novým možnostiam zoznámenia sa. Ak si však ten typ žienky, ktorá nechce robiť prvé kroky, mám pre teba riešenie: zaregistruj sa a počkaj, kto ti napíše. Nemusíš mužom písať ty. V tomto sa pravdepodobne budeš cítiť bezpečnejšie.

4. Buď tým, kým si! Skúšaš niečo nové. Buď autentická. Zachovaj si preto svoju identitu a čaro. Prosím, zabudni na akúkoľvek pretvárku a masky. Zároveň poznávaj samu seba v tejto novej situácii. Buď prirodzená v otváraní sa druhému človeku. Pomôže to človeku na druhej strane, aby ťa lepšie spoznal. Úprimne odpovedaj na otázky, hovor, čo sa ti páči a čo nie. Toto vám dvom pomôže v rozhodovaní, či sa stretnete osobne alebo nie. Pozor však aj na druhú stránku mince. Byť tým, kým si, neznamená, že nemáš mať hranice. Nemusíš tomu druhému hovoriť všetky svoje životné tajomstvá a prešľapy hneď pri prvom písaní. S narastajúcou dôverou, úprimnosťou a otvorenosťou ti garantujem, že príde čas na všetko. Počkaj si na to, keď budeš cítiť, že je čas zdôveriť sa.

5. Zachovaj pokoj! Prosím, teraz sa nadýchni a vydýchni. Tým, že si s niekým píšeš ešte neznamená, že si danú osobu ideš hneď brať J. Ani to, že sa stretnete. Máš právo písať si s človekom. Spoznávať ho tempom, ktoré vyhovuje vám obom. Neskôr sa môžete stretnúť. Sama uvidíš, ako to prebehne. Hneď na začiatku však, prosím, vypni všetky tie vzdušné zámky, ktoré ti napadnú. Čo tým myslím? Vypni svoje predstavy o tom, aký bude manžel, aké bude vaše prvé rande, akú budete mať svadbu, ako budú vyzerať vaše deti... Zoznamuješ sa s konkrétnym človekom (s jedinečnou povahou, vlastnosťami, postojmi...), nie s tvojou predstavou o ňom.

Viem, drahá priateľka, že si možno zažila sklamanie, zranenie, veľa plaču a bolesti na svojej ceste k svojmu povolaniu. Prosím, nikdy ale nedovoľ týmto veciam, aby uzamkli tvoje krásne a divoké srdce do svojej klietky. Žije v tebe veľká odvaha. Choď za tým, čo chceš!  

Žehnám ti, nech odíde akýkoľvek strach v mene Ježiš. Žehnám ti slobodu do dýchania tvojho srdca, robenia vecí, ktoré ťa presahujú. Žehnám ti nech je táto cesta pre teba radostná. Žehnám ti, drahá priateľka, odvahu, pokoj a múdrosť do krokov, ktoré ťa privedú tam, kde si vždy chcela byť.

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!