Veď ja netlačím na pílu... alebo?

Poznáš tie prípady, kedy je človek nezadaný a veľmi tlačí na to, aby to zmenil? Jednoducho z neho srší každým kúskom, že veľmi chce vzťah. Alebo sa muž so ženou spoznávajú, všetko sa vyvíja sľubne, ale jeden to chce uponáhľať, chce mať rýchlo ujasnené, ako to medzi nimi je a či to smeruje do destinácie – vzťah.

Veď ja netlačím na pílu... alebo?
Foto: © freepik.com

Teraz nehovorím o situáciách, kedy je naozaj potrebné definovať, na čom vy dvaja ste (lebo po určitom čase by malo byť jasné, či ostávate priateľmi alebo to posúvate niekde ďalej, zbytočné naťahovanie môže vyústiť škaredo). Každá situácia je individuálna, ako aj každý potrebuje iný časový interval. Nezabúdajme na okolnosti, ktoré ovplyvňujú nás aj naše reakcie. Situácií, ako niekto „tlačí na pílu“ by sme vedeli vymenovať veľa. Avšak, chápeš, o čom rozprávam. O frustrácii, že ostávaš sám a možno aj spoznávaš opačné pohlavie, no z akéhosi tebe neznámeho dôvodu to nikdy nevyjde. Možno sa ty zaľúbiš a opačná strana nie. Alebo naopak, opačná strana áno, ale ty si nevieš predstaviť zvyšok života s touto osobou. Či to naberie nečakaný smer, pokašle sa viac vecí (ešte frustrujúcejšia je varianta, keď ani nevieš čo sa vlastne stalo) a výsledok je rovnaký. 

Chcem ti však povedať, že nie si sám/sama, kto sa takto cíti. V mojom okolí je na tom podobne veľa ľudí. A poznám to aj sama. Počúvať frázy typu – „neboj sa, ono to príde, keď to nebudeš čakať“, „buď trpezlivý, niekde tam je pre teba ten pravý“... a milión iných, spolu by sme určite vytvorili dlhý zoznam. Viem, že ťa to nebaví. A keď príde obdobie (veľmi rada používam toto pomenovanie) slabej chvíľky – nie je to med lízať. Máme sklon porovnávať sa, hľadať chybu v nás a premýšľať, čo robíme zle. A je tak strašne ľahké skĺznuť do hore uvedeného tlačenia na pílu. Zažila som situácie, kedy som zatlačila ja. Zažila som však aj situácie, kedy zatlačili na mňa. Človeče, vtedy som zutekala poriadne rýchlo. Lebo je odstrašujúce, keď cítiš takýto tlak. Veľakrát si to ani neuvedomujeme. Už si to isto počul, ale poďme si to zopakovať. Netlač na pílu. Nechci vzťah za každú cenu. Nevyhľadávaj neustále nejaký objekt, aby si niekoho riešil/a. Kroť svoje predstavy. Nikto iný za teba neprevezme kontrolu nad tvojimi emóciami. A predovšetkým – buď trpezlivý. To čakanie sa oplatí, aj keď cesta k splneniu tvojich snov a túžob je tŕnistá, nekonečná. Heej, viem. Nemám ešte ani tridsať, tak čo tu idem rozprávať o trpezlivosti a frustrácii. Nieto ešte o nádeji. Jednu vec, ktorá bude platiť pre všetkých, a to ti, milý čitateľ, naozaj kladiem na srdce – nenechaj sa pohltiť tlakom. Tlakom z tikania biologických hodín. Tlakom, že končíš vysokú školu a v tvojich predstavách si sa po škole ženil/vydávala. Tlakom, že už si sa dávno mal dať s niekým dokopy, lebo všetci naokolo už vzťah majú. 

Nie, Boh presne vie, kedy je správny čas. Vie, čo ťa ešte čaká, čo sa musíš naučiť. Chce, aby si bol/a šťastný/á. Je v poriadku, ak sú Jeho plány odlišné od našich. Lebo ťa pozná lepšie ako ty sám seba. Verím, že Boh ti nie raz ukázal, že ti dal oveľa viac ako si žiadal. A výsledok stál za to. Prečo by táto oblasť tvojho života mala byť výnimkou? Manželstvo je tak vzácne. Ak ešte neprišiel tvoj čas, čakaj. Nepredbiehaj.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!