Svadobné svedectvo: Rozhodli sme sa bojovať za čistý vzťah napriek pádom

Marek a Katarína. To sú naše mená. Začína to obyčajne, však? Niekomu sa môže zdať náš príbeh nudný a nezaujímavý, dokonca aj po prečítaní nášho svedectva. Avšak my vám ho skúsime predniesť presne tak, ako sme ho prežili a so všetkým, čím sme si museli prejsť, či už to boli radosti alebo starosti. Chceme sa s vami podeliť o skúsenosti zo života dvoch mladých ľudí (nás), ktorí sa rozhodli nesúhlasiť s dnešným svetom za každú cenu a teda ísť „tak trochu“ proti prúdu.

Svadobné svedectvo: Rozhodli sme sa bojovať za čistý vzťah napriek pádom
Foto: © Súkromný archív autora

Poznali sme sa od detstva. Ja - Katka som sa nasťahovala na tú istú ulicu, kde býval Marek, keď som mala 6 rokov. S Marekom som sa spoznala rovnako ako so všetkými ostatnými deťmi z ulice - pri naháňačkách, schovávačkách, hraní futbalu, bedmintonu... Keď sme trochu podrástli a boli sme už „pristarí“ na hry, naše cesty sa rozišli a stretli sme sa raz za čas na ulici, kde sme sa pozdravili a Marek ma vždy obdaril jeho zázračným úsmevom, no tam to skončilo a každý šiel ďalej.

Takto to bolo až do 16.júla 2010, kedy sme sa opäť nečakane stretli. Spolu s mojou najlepšou priateľkou sme dostali pozvanie na farskú chatu a keďže sme v lete nemali čo robiť, išli sme tam, hoci sa nám veľmi nechcelo. V čase, keď sa organizovala chata, moje srdce prežívalo krízu. Začala som mať pocit, že som nechcená, že som navyše a môj život nemá žiaden zmysel. Vyčítala som všetko všetkým a najväčšmi Bohu, v ktorého som síce verila, len som nechápala, prečo to dopustil. Snažila som sa s Ním budovať vzťah, no vždy to stroskotávalo na mojich výčitkách a otázkach “prečo?”. Mávala som rôzne nálady a naozaj sa mi tam nechcelo ísť, no našťastie ma tam Pán priviedol a spojil naše cesty s Marekom.
 

Hoci v tom období ešte sám nemal s Pánom nejaký reálny vzťah alebo silnú osobnú skúsenosť, bolo však vidieť, že je to muž vedený Pánom od útleho veku.


Marek bol typ chlapca, z ktorého vyžarovalo čosi tak vzácne, taká dobrota, pokora, radosť, niečo neopísateľné. Dnes už viem, prečo to tak bolo. Jeho srdce je totiž hlboko ukryté v Bohu. Je to muž, ktorý nielenže verí, že Boh existuje, ale on to vie. Vôbec o tom nepochybuje a má to zapísané hlboko v srdci. Hoci v tom období ešte sám nemal s Pánom nejaký reálny vzťah alebo silnú osobnú skúsenosť, bolo však vidieť, že je to muž vedený Pánom od útleho veku. Preto si veľmi rýchlo získal moje srdce a vďaka nemu som lepšie poznávala Pána aj ja.
 

Pýtali sme sa Pána, kde je hranica (čistoty v našom vzťahu). Čo máme robiť, aby to bolo správne?


Vďaka Marekovi som sa cítila byť milovaná. Objavovali sme Pána spolu v modlitbe, Svätom písme a na kresťanských akciách. Túžba po ňom v našich srdciach rástla, a tak sme sa snažili budovať s Ním vzťah stále viac a viac. S tým prišla aj túžba po čistom vzťahu. Pýtali sme sa Pána, kde je hranica. Čo máme robiť, aby to bolo správne? Stále sme sa snažili, no stále sme padali. Vždy nás zvádzali na hriech myšlienky a nevedeli sme, ako proti nim bojovať. Modlili sme sa, prosili sme o pomoc a vždy, keď nám bolo najťažšie, Pán zasiahol tými najrôznejšími spôsobmi. Každý, kto nás poznal, vedel, že čistota v našom vzťahu je pre nás jednou z tých dôležitých hodnôt, za čo sme sa rozhodli bojovať, a prečo chceme obetovať svoj život.

Proti nášmu manželstvu bojovalo množstvo ľudí, hoci sme boli spolu už takmer 5 rokov. Nechceli pochopiť, že sa na to cítime pripravení a to z jednoduchého dôvodu. Ja som sa mala vydávať ako 19-ročná a Marek ako 21-ročný. Ľudia nad nami krútili hlavou, neustále nás ohovárali, osočovali, posmievali sa nám a nechceli alebo nevedeli nás pochopiť.

Našťastie pri nás stála naša rodina, ktorá vedela, aké sú naše úmysly, a prečo sme sa takto rozhodli. Diabol na nás vyťahoval všetky zbrane od sexuálnych pokušení, po myšlienky vzdať sa kvôli financiám, kvôli Marekovej nezamestnanosti či tomu, kde budeme bývať. Vždy sa nám snažil položiť na srdce nejaký problém, ktorý by nás zastavil. Posielal nám do cesty ľudí, ktorí nám nedopriali štipku šťastia či dobra. Nevedeli sme, ako to budeme riešiť, ale vedeli sme jednu vec: ak nám Pán dal túžbu sa vziať, On nám ju aj pomôže premeniť na skutočnosť.
 

A skutočne, ako sme verili, tak sa o nás Pán postaral úplne vo všetkom, čo sme potrebovali a nenechal nás ani na chvíľu samotných.


Neustále sme sa modlili a tvrdohlavo sme šli vpred. Často v slzách a strachu, ale chytali sme sa Božej ruky a výhrou bolo už len to, že sme tu boli jeden pre druhého. A skutočne, ako sme verili, tak sa o nás Pán postaral úplne vo všetkom, čo sme potrebovali a nenechal nás ani na chvíľu samotných. Prijali sme sviatosť manželstva, a to z obrovskej Pánovej moci a milosti práve pod záštitou Panny Márie, ktorá za nás počas celého nášho vzťahu orodovala a bojovala. Náš vzácny deň bol 2. mája 2015 v Bazilike Navštívenia Panny Márie v Levoči.

Dnes sa môj manžel dokáže ovládať v sexualite vďaka tomu, že si s pomocou Pánovou vybudoval pevnú vôľu. Viem, že keď mu poviem, že mám svoje dni alebo že máme plodné dni, neobviňuje ma z toho, že sa musí zdržiavať (keďže sa ešte nesnažíme o bábätko), a to sme už aj manželia. Práve naopak, celý cyklus prežívame spolu, chápe, že to nie je len „moja vec“, ale je to naša spoločná záležitosť. A viete kto ho to naučil? Môj Boh-Otec! (úsmev).
 

Dnes sa môj manžel dokáže ovládať v sexualite vďaka tomu, že si s pomocou Pánovou vybudoval pevnú vôľu. 


Pán dokáže skutočne vstúpiť do každej oblasti nášho života, ak Mu to dovolíme. Viem, že najlepšie, čo môžeme urobiť, je dať Pánovi aj našu sexualitu, pretože ak aj bola táto téma tabu v rodine, v ktorej si vyrastal/a, tak pred Pánom sa nemusíš snažiť nič ukrývať. On chce byť s tebou vo všetkom, v každej oblasti tvojho života, chce všetko prežívať s tebou, chce ťa chrániť, odmeňovať, potešovať, pripravovať na veľké veci, ktoré má pre teba pripravené! Nemusíš sa pred Nim hanbiť, veď On je tvorcom tvojej sexuality a kto ťa môže pochopiť lepšie než On sám?

Dnes som najšťastnejšia žena na svete. Mňa si Pán použil ako nástroj preto, aby som chránila môjho muža od nečistoty, od sklamaní, od pocitu, že sex je v živote všetkým, od falošnej lásky. Obaja si veľmi dobre uvedomujeme, že to, že sme počkali so sexuálnym životom do manželstva, bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť. A to, že nám diabol neustále hádže nejaké polená pod nohy, je len dôkazom, že robíme správnu vec, pretože to nie je v súlade s tým, čo chce on.

Je však potrebné mať stále na pamäti, že čistota je dar, o ktorý treba prosiť. Ale ak sa budete modliť, tak vám Pán skutočne dá všetko, o čo budete s dôverou prosiť (porov. Mt 21,22). On je dobrý Boh, ktorý miluje svojich maličkých, ktorý sa teší z ich malých výhier, ktorý vie, čo je pre Jeho deti najlepšie a chce ich chrániť a zahŕňať svojou láskou.
 

Pre mňa ako pre ženu bolo najväčším dôkazom lásky, že muž môjho srdca bol ochotný na mňa počkať a za ten čas spoznávať Boha .


Skoro na záver (kto došiel až sem, má môj obdiv) by som chcela osloviť predovšetkým vás, drahí chlapci, drahí muži. Neviete si predstaviť, aký kameň mi spadol zo srdca, keď som zistila, že muž môjho srdca bude rešpektovať moju identitu v Kristovi a moje osobné presvedčenie a že ja nebudem pociťovať žiaden tlak z jeho strany. Pre mňa ako pre ženu bolo najväčším dôkazom lásky, že muž môjho srdca bol ochotný na mňa počkať a za ten čas spoznávať Boha a myslím, že môžem povedať za mnohé ženy, že to je to, čo sa v skutočnosti ženám páči (vidíte, dávam vám jeden z návodov, čo žena chce, to si vážte). :-)

A keď som zistila, že môj drahý je Bohom obdarovaný túžbou po čistote, tak mi bol zrazu na míle bližší a dokázala som mu dôverovať, vedela som, že je mužom silnej viery a budem sa môcť o neho oprieť. Je to pocit zvláštne vzácny a určite nie bežný.
 

Ak nám dnes niekto protirečí a tvrdí, že dôkazom lásky nie je to, že jeden na druhého čakáme, ale práve naopak to, že sa poddáme vášni a necháme sa unášať tak silnými citmi, tak si dovolíme tvrdiť, že v prvom rade to podľa nás nie sú skutočné city, ale pudy, ktoré majú aj zvieratá...


Ak nám dnes niekto protirečí a tvrdí, že dôkazom lásky nie je to, že jeden na druhého čakáme, ale práve naopak to, že sa poddáme vášni a necháme sa unášať tak silnými citmi, tak si dovolíme tvrdiť, že v prvom rade to podľa nás nie sú skutočné city, ale pudy, ktoré majú aj zvieratá (a citmi sa stávajú až po posilnení vôle, ochote pracovať na sebe, schopnosti ovládať ich...). Samozrejme, že je oveľa jednoduchšie sa poddať, no nie vždy je ľahšia cesta tá správna. Teda to, na čo musíme vynaložiť viac námahy a sebazapierania, ukazuje milovanému človeku, že nám je natoľko vzácny, že budeme o neho bojovať. A nie len o neho, ale aj sami o seba a sami so sebou.
 

Pamätajte, že do poslednej chvíle ešte nie je vyhrané, takže nezabudnite, že bez Božej milosti sa nepohnete a tak si vyprosujte vzácny dar, dar čistoty!


Chceme vás všetkých, dámy aj páni, povzbudiť, ak sa vám stalo, že ste zišli zo správnej cesty, čo je nesmierne jednoduché. Nezúfajte a nedovoľte diablovi, aby vám nahovoril lži o tom, ako na vás už Boh zanevrel a nemá o vás záujem! Veď Písmo hovorí: „Čo myslíte? Keby mal niekto sto oviec a jedna z nich by zablúdila, nenechá tých deväťdesiatdeväť na vrchoch a nepôjde hľadať tú, čo zablúdila? A keď sa mu ju podarí nájsť, veru, hovorím vám: bude mať z nej väčšiu radosť ako z tých deväťdesiatichdeviatich, čo nezablúdili. Tak ani váš Otec, ktorý je na nebesiach nechce, aby zahynul čo len jediný z týchto maličkých.“ (Mt 18, 12-15). A Pán čaká len na to, kedy sa k Nemu vrátite. On sám vám beží v ústrety s otvorenou náručou dúfajúc, že prijmete Jeho lásku a že spravíte ten posledný krok, ktorý za vás On urobiť nemôže, to znamená, že Mu poviete svoje áno. Rozhodne nie je neskoro!

A taktiež vy, ktorí ste ešte „single“, pozývame vás, aby ste sa modlili za svojich budúcich partnerov, je to nesmierne dôležité; a ešte skôr, ako ho stretnete, spoznávajte samého/samú seba.

A rovnako vy, ktorí máte vzťahy, držíme vám palce, bojujte - oplatí sa to! A pamätajte, že do poslednej chvíle ešte nie je vyhrané, takže nezabudnite, že bez Božej milosti sa nepohnete a tak si vyprosujte vzácny dar, dar čistoty! My s vami budeme stále v modlitbách a budeme vám vyprosovať množstvo síl a ochranu Nebeskej Mamky Panny Márie.

Marek (21) a Katarína (19)

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!