Z poradne: Má zmysel rozvíjať vzťah s rozvedeným mužom?

Naša čitateľka sa zaľúbila do rozvedeného muža s dieťaťom. Jej rodina ich vzťah neschvaľuje a ona sama vo svedomí tiež rozlišuje, či je pokračovanie v takomto vzťahu správne a perspektívne. Na jej otázku odpovedá psychologička Janka Vindišová.

Z poradne: Má zmysel rozvíjať vzťah s rozvedeným mužom?
Foto: © pexels.com

Otázka:

Dobrý deň!

Mám 24 rokov a pred niekoľkými mesiacmi som popri škole nastúpila do novej práce, kde som spoznala jedného lekára. On má 32 rokov a je veľmi milý, dobrý a veriaci človek. Hneď na začiatku ma nechcel klamať a rovno mi povedal, že je rozvedený. Ja som z toho hneď chcela vycúvať, no potom som o tom rozmýšľala. Dlho som sa modlila za môjho budúceho priateľa a neviem, či by mi Boh mohol zoslať takého človeka, ktorý už predtým mal manželský vzťah. Bohužiaľ sa o tom nemám s kým porozprávať, pretože by hneď súdili mňa aj jeho.

Rodina vedela, že sa s niekým stretávam, ale nevedeli, že je rozdevedený a má dcéru. Viem, že je hriech mať vzťah s týmto človekom. No stále som sa modlila, nech mi Boh pomôže a ukáže, čo mám robiť. Je na mňa veľmi dobrý, ale keď sa moja rodina dozvedela o tom, že je rozvedený, hneď mi povedali, že sa s ním musím rozísť. Viem však, že Boh miluje aj hriešnika a ja ho mám tiež rada a aj on ľúbi mňa. Neviem už, čo môže a nemôže byť vôľa Božia. Môže Boh chcieť aj takýto vzťah? Viete mi prosím poradiť? 


Odpovedá psychologička Mgr. Janka Bieščad Vindišová, PhD.:

Milá Neznáma,

Je úplne pochopiteľné, že Vaša situácia sa javí ako bezvýchodisková – cítite, že z morálneho hľadiska by bolo vhodné vzťah ukončiť, na druhej strane ho ľúbite a neviete si predstaviť, že by ste to urobila.

Otázkou je, akú radu čakáte? Povzbudenie typu – ostaňte s ním, veď sa ľúbite a láska je predsa dar od Boha, by možno potešila. Ale možno by i napriek nej prišli nové otázky.

Z Vašej správy nie je zrejmé, či manželstvo Vášho priateľa bolo sviatostné. V prípade, že bolo uzavreté civilne by rozvod nemusel byť prekážkou. Vzhľadom na to, že píšete o tom, že priateľ je veriaci, pravdepodobne šlo o uzavretie manželstva pred Bohom. V tomto prípade je nutné pripomenúť – pre Vás možno bolestnú – pravdu o tom, že rozvodom sa sviatostné manželstvo nekončí. Priateľ je v tejto perspektíve stále ženatým mužom.

Ako psychológ nemám právo hovoriť, ako sa máte rozhodnúť. Aj samotný Boh Vám dáva slobodu a nebude Vám brániť násilím, ani keby ste sa rozhodli pre hriech. Chcela by som však poukázať na niektoré z nástrah pri rozlišovaní. Ak čakáme od Boha, že nám ukáže svoju vôľu, najmä ak ide o vzťah, akoby sme implicitne očakávali tvrdý zásah v prípade nesúhlasu a emocionálne potvrdenie v podobe pozitívnych citov v prípade súhlasu. Ide o myšlienkový omyl. Aj hriech môže byť príjemný a naopak konanie dobra môže bolieť, dokonca môže človeka stáť aj život.

Človek je jedinou živou bytosťou, ktorá ja schopná obety v podobe vzdania sa svojho pohodlia, príjemnosti a okamžitého uspokojenia kvôli vyšším cieľom. Je to jeden z dôkazov o tom, že sme telesno – duševno – duchovné bytosti, stvorené na Boží obraz. Aj Boží Syn si namiesto kríža mohol zvoliť ľahšiu cestu.

To, ako bude ďalej pokračovať Váš vzťah, je na Vašom slobodnom rozhodnutí. Aj v prípade, že sa rozhodneme pre hriech, Boh nečaká za rohom aby nás potrestal – napr. nešťastím vo vzťahu. Naopak, ak sa rozhodneme pre dobro, je možné, že i napriek tomu budeme v živote trpieť a niesť kríž. Život v súlade s prikázaniami a Božou vôľou nie je jednoduchý a do neba často vedie práve krížová cesta, na ktorej však nie sme sami.

Samozrejme, je možné, že priateľovo manželstvo nebolo uzavreté platne. Ak existujú takéto pochybnosti, je možné podať žiadosť o preskúmanie jeho platnosti na diecézny súd. Ak takéto pochybnosti neexistujú, prípadne sú len hypotetické, priateľ je pred cirkvou stále ženatým (nie rozvedeným) mužom.

Skúste si položiť otázku: ako blízko by som chcela byť ŽENATÉMU mužovi?  Dovolila by som si ho pobozkať / chytiť za ruku? Vzala by ste si ho na úrade? V tejto súvislosti mi napadá citát z Marekovho evanjelia „Veď čo osoží človeku, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?“. Straty v prípade rozchodu môžu byť obrovské, naopak pokračovanie v spolužití môže byť spojené so stupňujúcou sa ambivalenciou (máme sa radi / žijeme v hriechu/nemôžem pristupovať k sviatostiam).

Ako psychológ musím zdôrazniť, že psychologická a morálna vina sa veľmi často nezhodujú. Previnenie, najmä ak má pre nás aj určité benefity, nemusí byť sprevádzané negatívnymi emóciami či silnou ľútosťou. Naopak, pocity viny môžu trápiť aj ľudí, ktorí sa po morálnej stránke nedopustili ťažkého hriechu. Formácia zrelého svedomia je dôležitou úlohou každého kresťana, pomôcť pri tom môže spovedník či duchovné vedenie.  

Je pravdepodobné, že teraz si neviete predstaviť život bez vášho priateľa. Možno to bude chcieť čas a možno odvážne radikálne rozhodnutie. Určite je potrebný otvorený rozhovor medzi vami, v ktorom spoločne preberiete morálne otázky, ktoré sa týkajú Vášho vzťahu. Verím, že k láske patrí aj úcta a rešpekt k hodnotám toho druhého, i za cenu jeho straty.

Prajem Vám silu, múdrosť a odvahu na ceste k správnemu rozhodnutiu...


Potrebuješ aj ty poradiť vo vzťahu? Neboj sa a napíš nám svoju otázku cez tento formulár (klik sem) - tvoju otázku vieme zverejniť aj anonymne a zmeníme aj údaje, cez ktoré by ťa ktokoľvek mohol identifikovať ako to môžeš vidieť aj v tejto poradňovej otázke.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!