10 vecí, ktoré potrebuješ vedieť PREDTÝM, ako začneš randiť

Urobil si už niekedy naozaj hlúpe rozhodnutie? Chybu, po ktorej si mal chuť zaliezť niekam do jaskyne alebo sa zahrabať pod zem, aby ťa nikto nevidel? Poznáš to? Ja tiež!

10 vecí, ktoré potrebuješ vedieť PREDTÝM, ako začneš randiť
Foto: © pexels.com

Našťastie, ja som sa z týchto chýb poučila a teraz sa chcem s tebou podeliť o túto životnú lekciu, aby si mohol z tej jaskyne vyjsť na svetlo.

1. Dopraj si čas. Rýchlokvasné vzťahy sú ako polotovar z mikrovlnky. Nevyžadujú si toľko času alebo úsilia, no neprinášajú radosť a sú len slabou náhradou za reálne vzťahy.

2. Nehovor to slovo na l- ... zatiaľ! Nemôžeš niekoho hlboko milovať, ak ho nepoznáš. Možno cítiš motýle v bruchu a máš plnú hlavu zaľúbených piesní, ale ak tú osobu nepoznáš, si jednoducho len pobláznený svojou zidealizovanou predstavou o nej. Vyhýbaj sa vyznaniam lásky, až kým nespoznáš jej pravú tvár a nerozhodneš sa s ňou zotrvať.

3. Všímaj si varovné signály. Ak v tvojom vzťahu bliká červená kontrolka príliš často, odíď z neho. Nenúť sa zostať. Napríklad, ľudia, ktorí si naozaj vážia a rešpektujú iných, dodržia svoje slovo. Buď s niekým, kto je láskavý, dôsledný, starostlivý, úprimný a sebavedomý.

4. Počúvaj. Tvoj život svedčí o tom, koho uctievaš. Ľudia hovoria o tom, čo v nich vyvoláva nadšenie. Buď s človekom, ktorý má nadšenie pre Ježiša. Všímaj si, ako rastie jeho vzťah s Bohom a ako v tomto vzťahu podporuje teba.

5. Buď si vedomý návykov. „Ak som to urobil kvôli tebe, urobím to aj tebe.“ Ak niekto podvádzal svojho partnera s tebou, tak pravdepodobne bude podvádzať aj teba s niekým iným.

6. Buduj priateľstvá. Zdravé vzťahy sa rozvíjajú v kontexte spoločenstva. Ak ti priateľ povie, že upadáš a ty nemáš dôkazy, že sa mýli, tak má tvoj priateľ pravdu. Počúvaj ho. Nerozvíjaj vzťah v tme. Dovoľ svetlu tvojho spoločenstva preniknúť ho.

7. Nenechaj urobiť zo seba vec. Si viac ako len telo. Takže ak sa k tebe niekto správa ako k sexuálnej hračke a nie ako k vzácnemu Božiemu dieťaťu, rozíď sa s ním.

8. Vyhýbaj sa unáhleným a predčasným rozhovorom o manželstve. Ak niekto povie „Boh mi povedal, že sa máme vziať“ alebo niečo podobné a ty vo svojom srdci necítiš hlasné ÁNO!, buď veľmi opatrný, ako budeš ďalej pokračovať v tomto vzťahu. Po rozhodnutí nasledovať Krista je výber životného partnera tým najdôležitejším rozhodnutím, aké kedy urobíš. Ak si ešte nemal možnosť byť svedkom toho, aký má tvoj partner charakter počas rôznych období vášho vzťahu, takéto príliš emocionálne rozhovory posúvajú váš vzťah na nezdravú úroveň.

9. Urči si priority. Ak tvoj vzťah s Bohom upadá kvôli randeniu s niekým, odíď z toho vzťahu. Potrebuješ byť s niekým, kto ti pomáha rásť. A s guľou na nohe sa ťažko kráča.

10. Nechaj si pomôcť. Všetci máme svoje problémy a každý niekedy potrebuje nejakú pomoc. Porozprávaj sa s psychoterapeutom. Nájdi si mentora, kouča alebo duchovného vodcu. Čítaj knihy, ktoré ťa povzbudzujú v raste. Zdravé vzťahy vyžadujú tvoje vnútorné zdravie. Urči si to ako prioritu a sleduj, ako sa celý tvoj svet mení.

Autor: Debra Fileta

Preklad: Kristína Reisingerová

Korektúra: Daniel Zámečník

Zdroj: http://truelovedates.com/10-things-to-know-before-you-start-dating/

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!