Chlapec, je čas prestať sa správať ako lovec

Sedemnásťročná Mandi napísala do emailu svoj príbeh. Postavila si latku vysoko. Jej priateľ ju zhodil. Ako? Krôčik po krôčiku. Boli to „malé veci“ ako objatia, držanie sa za ruky a bozky. „Dva dni pred naším druhým výročím som nakoniec podľahla a prišla o panenstvo. V ten deň som si pri sprchovaní hádam miliónkrát vydrhla celé telo.“

Chlapec, je čas prestať  sa správať ako lovec
Foto: © pexels.com

Máme síce vyššie požiadavky ako sekulárna verejnosť, ale obávam sa, že mnoho kresťanov stratilo pojem o hlbokom význame sexuálnej intimity. Maznanie či objímanie sa nepovažuješ za „vážnu“ vec. Fyzická intimita je oveľa viac ako spojenie dvoch ľudských tiel. Muž a žena sa tešia z toho druhého, lebo si patria. Ak nie si s niekým v manželskom zväzku, nemáš nárok na telo toho druhého, ani právo na sexuálnu intimitu. Postav si latku čo najvyššie. Čistotu ľutovať nebudeš. Nikdy.
„No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci“ (Mt 5,28).

Položím ti otázku. Ako si predstavuješ čistotu? Ak si ju predstavíš ako hraničnú čiaru, čo ti zabráni prísť k nej čo najbližšie? Ak je tou čiarou pohlavný styk, aký je rozdiel medzi bozkom na dobrú noc a pätnásťminútovým vášnivým bozkávaním? Čistota je smer. Dôležité sú najmä dve veci. Ničiť hriech v zárodku a utekať pred pokušením. Spýtaj sa Boha na svoj vzťah. Otec Ján Buc hovorí toto: „Nepýtaj sa Boha len na to, aký mám byť. Ale začni sa pýtať aj to, čo mám robiť. Kedy ste sa naposledy pýtali Boha, že čo máte robiť? Prosím hľadajte Božiu víziu!“

Z duchovných cvičení s Pavlom Hudákom som si zaznamenala toto:
Bozk má byť
- čistý (prináša radosť)
zrelý (zrelosť, zodpovednosť - rozdáva ovocie)
- úprimný (úcta a dôvera)

Bozk je vyjadrením úcty a dôvery. Vášnivý bozk je kľúčom ku sexu, odovzdaniu tela. Patrí medzi manželské sexuálne hry.

Bozk je vyjadrením úcty a dôvery. Vášnivý bozk je kľúčom ku sexu, odovzdaniu tela. Patrí medzi manželské sexuálne hry.

Chlapec, je čas prestať  sa správať ako lovec, ktorý za každú cenu loví dievčatá. Buď bojovníkom, ktorý ich srdcia stráži. Boh do tvojho tela vložil svoju Božskú pečať. Je to dôstojnosť Božích detí. Objať srdce potrebuje každý muž. Keby sa odtrhol od citov, stal by sa z neho robot. Objať srdce neznamená objať telo. Dievča objíma srdce chlapca svojou vnútornou dievčenskou krásou. 

Panenstvo patrí tvojmu Bohu, manželovi a deťom.

„Kto smie vystúpiť na vrch Pánov, kto smie stáť na jeho mieste posvätnom? Ten, čo má ruky nevinné a srdce čisté“ (Ž 24,3-4)

Čistota nás privádza do Božej prítomnosti. Už vidíš tú krásu, moc a ochranný štít čistoty? Túžiš po nich? Popros Boha, aby do tvojho života priniesol ľudí, ktorí ťa povzbudia a budú strážiť tvoje postoje. Píš ľúbostný príbeh, ktorý raz budeš s hrdosťou rozprávať.

Inšpiráciu som čerpala z HARRIS, J.: Zbohom lásky: Nový postoj k „randeniu“, zaľúbenosti a intímnym vzťahom. Bratislava I : Creativpress, 2005. 162 s.

Autor: Laura Nováková

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!