10 pilierov k stavbe pevného vzťahu

Pred každým vzťahom by sme si mali uvedomiť či máme stavebné povolenie, pozemok, na ktorom sa dá stavať alebo či máme financie a dostatok materiálu. Tieto pomenovania sú samozrejme obrazné a môžeme ich nazvať inak - či máme dostatok trpezlivosti, sily, múdrosti, odvahy... a ak áno, tak sme vhodní pre vstúpenie do vzťahu.

10 pilierov k stavbe pevného vzťahu
Foto: © unsplash.com

Chcel by som ti povedať o 10-tich pilieroch k budovaniu pevného vzťahu z mojich a manželkiných skuseností.

1. Pilier: Spoločná modlitba

Pre mňa číslo jeden je spoločná modlitba, pretože Boha neberiem ako dodatok, ale ako plnohodntoného člena našej rodiny. S manželkou sa snažíme spoločne modliť pred spaním alebo len tak počas dňa a som veľmi vďačný, že sme Nebeského Otca mohli spoznať, že je naším stredom, spojovateľom, liečiteľom, priateľom, otcom, zabávačom, učiteľom a hlavne, že je pri nás vždy a všade. Je to vzácnosť uvedomiť si, kto je na našej strane, a preto je to pre mňa ten najsilnejší pilier nášho vzťahu, o ktorý sa treba starať čo najviac.

2. Pilier: Komunikácia

Ďalším dôležitým pilierom vo vzťahu je komunikácia, ktorá nesmie chýbať. Veľakrát sme obaja rozlietaní na každú svetovú stranu a čas na spoločnú komunikáciu sa stráca. Vieme však, že toto je tiež veľmi dôležitý bod a vždy som veľmi rád, keď si čas aj popri tom všetkom nájdeme a rozprávame sa. Keď si môžem vypočuť čím žije, čím si prechádza, čo potrebuje moja polovička, je pre mňa veľmi dôležité, aby som ju vedel lepšie pochopiť a vedel sa do nej lepšie vcítiť, a tým si uvedomil mnohé veci, ktoré som pochopil až po tom, čo sme sa kvalitne a hlboko porozprávali. Tento čas je veľmi vzácny, pretože nie je až tak pravidelný popri všetkom, čo sa snažíme stihnúť. Preto nesmie chýbať v žiadnom vzťahu. Sami sme si prešli tým, že keď sme nemali čas na hlbokú komunikáciu, našli sme si niekoho (aj keď nechcene), kto si nás vypočul, pochopil a potom sme nemali potrebu to riešiť doma a naša domácnosť bola chladná, tichá a my sme sa od seba vzďaľovali. Vyvaruj sa tomu včas, aby z obyčajného kamarátskeho rozprávania nevzniklo nechcene niečo viac.

3. Pilier: Vzájomná pozornosť

Tak isto, ako komunikácia, je veľmi dôležitá pozornosť vo vzťahu. Nemyslím tým prehnaná zvedavosť, s kým si píše moja manželka, o čom, či dotyčného poznám, či je to muž, koľko má rokov, odkiaľ je. Toto je prehnané kontrolovanie "svojho majetku" a to tvoja manželka/snúbenica/partnerka predsa nie je! Ona nie je majetok, ona je tvoja princezná, ktorá si zaslúži byť milovaná celým srdcom, a o ktorú by si sa mal zaujímať, rozveseľovať ju, pozývať na výlety-rande, obdarovať ju darčekom (aj keď nemá žiaden sviatok alebo výročie), starať sa o ňu, byť jej nablízku aj po 20-tich rokoch manželstva. Možno to je časom náročnejšie sa zaujímať o niekoho, koho si myslíš, že poznáš celý život. Alebo ak ste si spolu prešli náročným obdobím, zranením. Na to je dobrý Nebeský Otec, ktorý dokáže každú situáciu zmeniť vo vzájomný prospech. Nezabúdaj, ako som písal vyššie - On by nemal byť dodatkom - On je totiž členom rodiny.

4. Pilier: Vzájomná dôvera

Tento pilier sa buduje celý život a je to jeden z najsilnejších pilierov vo vzťahu. Ak len trošku praskne alebo sa celý zničí, bude to mať veľké následky na zvyšných 9 stĺpoch. Záleží len na tom, ako silno sú vybudované zvyšné piliere. Avšak na našej strane máme Nebeského Otca, ktorý je dokonalý, nie len stolár, ale aj murár a s ním sa dá tento stĺp dôvery znovu vybudovať. Lenže bude potrebovať pomoc od obidvoch ľudí, kde sa tento stĺp zbúral. A výhodou je, že takýto stĺp býva zväčša silnejší a čistejší ako ten pred ním! Chvála Pánu Bohu za to, že nám zoslal svojho syna, aby sme my mohli mať život v plnosti! 

5. Pilier: Spoločné priorty

Tento piliér býva najprv silný, ale časom a s odstupom rokov začne chátrať, pretože asi každému z nás sa priority časom menia, len je dôležité, aby boli priority človeka, s ktorým budujeme tento dom s 10 piliermi (či už ide o manželský alebo kamarátsky) stotožnené s tými tvojimi a ak náhodou aj nie sú, tak je dôležité ich prijať a nevŕtať sa v nich. A prečo to je dôležité? Ak si zoberiem ako príklad manželský vzťah. Ak má žena prioritu najprv kariéru, potom dieťa alebo muž najprv dom, dobré auto, rozbehnuté podnikanie a až potom dieťa, pričom druhá strana chce to dieťa hneď po svadbe, tak po čase môže dôjsť k častým a zbytočným hádkam, nakoľko si bude každý jeden presadzovať svoje priority. Tak isto to môže byť aj v priateľskom vzťahu - jeden človek vždy mešká a druhý ho vždy čaká, každý má iné priority, jednému nevadí, že druhý mešká, ale ten druhý zas presadzuje dochvíľnosť. Chcem tým povedať, aby sa takýmto problémom vyhlo, je skvelé, keď si to človek ešte v predstihu, prípadne čím skôr vykomunikoval a snažil sa pochopiť toho druhého a nájsť vhodný kompromis pre obe strany, aby ste boli obaja spokojní a nedusili v sebe niečo, s čím nesúhlasíte. Komunikácia je veľmi dôležitá!

6. Pilier: Spoločný čas

Nič nie je vzácnejšie ako čas a keďže nepoznáme ani dňa, ani hodiny, nemali by sme ním mrhať. Ak budujete vzťah, čas ktorý tomu piliéru venujete sa odzrkadlí na tom, kedy bude váš dom stáť. Teraz letí trend pridávať si na Facebook priateľov, ktorých poznáme deň? Z jednej akcie? Z jednej cesty vlakom? Viete vôbec pri takýchto ľuďoch, koľko majú súrodencov? Koľko majú rokov? Čo študovali? Alebo kde pracujú? Ak áno, super, toto je len základ. Ale, ak ste ani na jednu otázku nenašli odpoveď, tak tvoj čas pri budovaní tohto vzťahu s dotyčnou osobou bol dosť krátky a skús si ho dnes nájsť a ozvať sa takýmto ľuďom. Možno ich to prekvapí a ty ich hlbšie spoznáš. Tento čas môžeš venovať ktorémukoľvek priateľovi alebo kamarátke, s ktorým/ktorou si chceš vybudovať lepšie priateľstvo. Tak isto aj v posilňovaní sa zo žiadneho muža nevybudoval kulturista zo dňa na deň, ale chcelo to čas a tvrdý tréning a rovnako toto platí aj vo vzťahu.

7. Pilier: Obeta

Nemyslím žiadnu zápalnú obetu, ako sa píše v Biblii. Myslím to tak, že v každom vzťahu by muž alebo žena mali obetovať jednu dôležitú vec a tou je EGO. Vo vzťahu nie je priestor pre ego. Ak chceš mať zrelý a silný vzťah (bavíme sa všeobecne o vzťahu) tak by si mal v určitých veciach myslieť viac na toho druhého, než na seba.  Aj keď vstupuješ do manželstva, tak by si doň mal ísť s tým vedomím, že nie seba, ale toho druhého máš chcieť urobiť šťastnou/ým a radostnou/ým. Tak aj všeobecne vo vzťahu by ti malo záležať na druhom človeku a niekedy viacej ako na sebe. Toto robí vzťah pevnejším a silnejšim a takéto vzťahy zväčša vydržia celý život.

8. Pilier: Odpustenie

Nikto nie je dokonalý... NIKTO! Len Nebeský Otec je dokonalý. Vo vzťahu prídu chvíle, kedy sa človek nahnevá, rozčúli, sklame. Ale mali by sme mať na pamäti Ježišové slová: nie 7-krát odpustíš ,ale 77-krát! (prípadne ako sa niekde píše, že to myslel 77 x 7 krát!). Je to náročné, ale tak silné gesto! Keď človek spraví chybu a uvedomuje si, že ju spravil, nič nie je silnejšie  ako keď príde za daným človekom a úprimne oľutuje, čo spravil a ospravedlní sa. Toto si vyžaduje veľkú dávku odvahy a dokáže to spraviť len zrelá a vyrovnaná osoba, ktorá tým dáva najavo, že jej záleží na dotyčnej osobe.

9. Pilier: Trpezlivosť

V akomkoľvek vzťahu potrebuje človek veľkú dávku trpezlivosti, na začiatku ju nebude asi treba, ale časom sa môže stať, že si začneš všímať veci, ktoré si si doteraz nevšímal alebo ignoroval. Je preto dôležité, aby ste sa rozprávali o tom, čo vás trápi alebo čo vám vadí vo vzťahu, či už kamarátskom alebo partnerskom. Neduste to v sebe. A zároveň sa aj ty snaž porozumieť tej druhej osobe, prečo koná tak, ako koná. Všetko má svoj dôvod. Trpezlivosti nie je nikdy dosť, či už v manželstve, pri deťoch, pri stavbe domu, pri domácich zvieratách. Je velmi potrebná, aby ste držali svoje "nervy" na uzde. Nie vždy pôjde všetko podľa tvojho plánu a akýkoľvek vzťah si prejde nejakou skúškou, bez trpezlivosti sa táto skúška ťažko zvláda. Ak ju nemáš, tak o ňu pros v modlitbách. Snaž sa vždy zachovať pokoj pri čomkoľvek. Viem z vlastnej skúsenosti, že je to niekedy veeeeľmi náročné, ale to ovocie, ktoré budeš potom žať, bude zaslúžena odmena. Ako sa aj vo Svätom Písme píše: "preto netraťte dôveru, lebo ju čaká hojná odmena!" Herbejom 10:35

10. Pilier: Radosť/Veselosť/Humor

Tento pilier mám veľmi rád a je to niečo vzácne, keď má človek okolo seba ľudí, rodinu, priateľov, kolegov, ktorí rozumejú jeho humoru, a tým spoločne stavajú aj tento desiaty pilier. Je super, že tento pilier sa ľahko stavia, ak spoznáš takého človeka, ktorý má podobný humor. S týmto pilierom sa tie ostatné o čosi ľahšie stavajú a to je na ňom skvelé. Aby si vedel, ako pokračuješ so stavbou toho piliéra, mám tu také tri body, pomocou ktorých to zistíš. Prvý bod - Ak povieš nejaký vtip (a tým sa pokúšaš zlepšiť alebo vytvoriť nový vzťah) a dotyčná osoba na to buď nezareaguje alebo zareaguje, ale je bez odpovede alebo sa zasmeje len tak "letmo", aby si sa necítil zahanbene, tak zatiaľ len kupuješ materiál na tento stĺp. Druhý bod - Ak povieš vtip (znova sa pokúšate zlepšiť alebo... veď už viete...laugh) a dotyčná osoba sa zasmeje buď hanblivo, (že si skrýva svoj smiech rukou alebo sa otočí na bok) alebo sa zasmeje normálne, prípadne ti ten vtip pochváli, znamená, že daný pilier akurát s dotyčnou osobou staviate a vyzerá to na dobré základy. A Tretí bod - ak poviete vtip (však viete prečo už.... laugh) a dotyčná osobná sa úplne z chuti alebo zasmeje, alebo v tom vtipne pokračuje ďalej a obaja sa na tom smejete, tak tento stĺp máš veľmi kvalitne postavený. Ale nezabúdaj, ak máš tento stĺp postavený, musíte sa oň starať a tak isto aj o ostatné stĺpy, aby časom nepopraskali.

11. Bonusový stĺp na koniec

Vždy je vzácnosť, keď sa od vás očakáva, aby ste niečo urobili. Tak keď urobíš niečo naviac, je to niečo silné, čo si ten druhý človek viac a lepšie zapamätá. Takže, ak máš jeden, prípadne viac pilierov, ktoré som nespomenul, tak je to vždy lepšie, než keby ti jeden chýbal. Vzťah sa stavia na viacerých bodoch a určite, ak máš takýto pilier alebo ak by si chcel stavať nejaký navyše, ktorý považuješ za dôležitý, určite do toho choď! Podporujem ťa v tom, prípadne sa môžeš podeliť v komentári, ktorý pilier by si tam doplnil ty. smiley

A na záver tri rady pre slobodných, vo vzťahu a v manželstve.

Ak si slobodný a chceš začať stavať túto stavbu, nezabúdaj na to, že táto stavba bude tvojim zrkadlom. To, ako bude vyzerať tvoja stavba, tvoje vzťahy, tie potom charakterizujú teba samého a aj to, ako k týmto vzťahom pristupuješ a ako moc sa o ne staráš.

Ak si vo vzťahu, tak ti chcem len odporučiť, aj keď to máte niekedy náročné, neprestaňte sa starať o váš vzťah a keď prestanete po čase cítiť to zamilovanie, čo na začiatku, vtedy je dôležité neskončiť vzťah a nehľadať niekoho iného.  Ale rozhodnúť sa pre Lásku! Lebo zamilovanosť vyprchá v každom vzťahu, ale ak toho človeka skutočne ľúbiš, tak ho neopúšťaj. Nopak, skúste váš vzťah posunúť na novú úroveň, a to úroveň zasnúbenia. smiley

A ak si v manželstve, tak ti srdečne chcem pogratulovať, ale zároveň chcem pripomenúť jednu myšlienku, ktorú som raz počul a to takú, že ak si už v manželstve, tak si zavri oči (v tomto prípade poriadne zamkni, aby sa do tejto stavby nikto nedostal), tvoje oči majú patriť len pre ľudí, ktorí žijú s tebou pod jednou strechou, nie pre okoloidúcich. Nepozeraj sa už viac po iných ženách, mužoch, pretože čím napĺňaš svoje oči, po tom môže po čase túžiť aj tvoje srdce, a tým ohrozuješ všetky vybudované piliere tejto nádhernej stavby - manželstva. A ak už máte deti, tak isto nezabúdajte, že deti nie sú jadrom vášho vzťahu, ale sú súčasťou obalu, kde sa nachádzate aj vy, pretože jadrom vo vašom vzťahu je Láska, čiže Boh. 

Keď už raz postavíš dom, tak sa riaď heslom, ako keď ti rodičia hovorili, keď si bol malý: "Neotváraj cudzím ľuďom". Inými slovami to znamená: Keď už si raz postavil dom, tak neotváraj dvere/srdce pre inú ženu,dievča, ale zameraj sa na toho, pre koho si staval ten dom celý čas a pre koho si to úsilie venoval. A len to, ako sa snažíš ten dom stavať, tak bude v konečnom dôsledku aj vyzerať.

A ak náhodou bude poškodený nejaký pilier, o ktorých som napísal, každý môže mať iný pilier, každý to môže brať inak. A ak bude jeden z tých pilierov nejakým spôsobom poškodený, môže sa  stať, že sa poškodí aj druhý pilier, pretože oni sú navzájom poprepájané, dá sa povedať. Najprv to môže vyzerať ako nevinné padanie omietky, až sa môže strhnúť celá maľovka, v inom prípade sa môže zrútiť celý dom. A stavba takéhoto nového domu je o to viac náročnejšia, preto radšej odporúčam starať sa o ten dom, ktorý sa už raz postavil, aby správne fungoval.


Autor: Michal Srnec

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!