Čo robiť, ak o teba nestojí

„Možno mal práve veľmi náročný týždeň v práci. Možno nie je pripravený na vzťah. Možno sa mu stala nejaká nepríjemnosť na prechádzke so psom a nemôže Ti odpísať...“

Čo robiť, ak o teba nestojí
Foto: © pexels.com

Niekedy je ľahšie myslieť na možnosť, že chlapec leží v nemocnici s dvomi zlomenými palcami, ako pripustiť možnosť, že sme ho nemuseli zaujať. Stretávam dievčatá a som jednou z tých, čo hovoria: „Možno, ak by som mu dala ešte jednu šancu...“. 

Ani nápad! Dala si mu štyridsaťpäť šancí. Je čas posunúť sa. 

Viem, viem. Najhoršie je, keď sa niekomu nepáčiš. Myslím tým, vie, o čo prichádza? Ale vieš čo? Som tu na to, aby som Ti niečo  povedala. Ak sa niekomu nepáčiš, je to v podstate v poriadku. Znamená to, iba to, že to nie je ten pravý chlapec pre teba, pretože tomu pravému sa budeš páčiť. 

Učím matematiku a moji žiaci sú veľmi súťaživí. Neznášajú prehry. Je to to najhoršie, keď prehrajú. Raz sme sa hrali hru a tím, ktorý vyhrával, bol veľmi nadšený, a zasa tím, ktorý prehrával, bol zdrvený. Cítili sa porazení a nahnevaní kvôli oslave víťazného tímu. Boli pripravení vzdať sa súťaží, tak som sa rozhodla ich prehovoriť: „Ak vyhráte, je to super, ale ak prehráte, nie je to veľký problém. Prehra nie je to, kým ste. Je to iba jedna hra.“   

Tak isto je to s randením. Ak sa niekomu nepáčiš, je to v poriadku. Nie je to to, kým si; je to iba jeden chlapec. Neznamená to, že sa nebudeš páčiť nikdy nikomu alebo že si nehodná lásky alebo nedostatočná… Toto všetko sú klamstvá Nepriateľa. Aj keď si prišla o niekoľko hier alebo niekoľko chlapcov, toto neznamená, že nie si  vôbec hodná lásky. Znamená to len, že si ešte nenašla toho pravého. 

Pravdou je, že si dobrá a ktokoľvek Ťa stretne a urobí Ťa svojou ženou, urobí dobrú vec. Hovorí sa o tom priamo v Biblii (kniha Prísloví 18, 22). (Chlapci, píše sa tam o dievčatách, ale vy ste tiež dobrí :). Akýkoľvek hlas, ktorý ti hovorí, že nie si dostatočná, je hlasom Nepriateľa. Bude sa snažiť nahovoriť Ti, že nie si dostatočná pre nikoho, a že Boh nie je schopný darovať Ti niekoho, obe sú však klamstvá. 

Skutočne verím, že ak túžiš po manželstve, existuje niekto, kto je tu pre Teba. 

Je pre mňa ťažké predstaviť si, že Boh niekde v nebi teraz hovorí: „Vzdaj to. Nie je tu dostatok partnerov pre každého. Neviem, čo mám robiť.“ Túžba vydať sa v Tvojom srdci je Božia túžba a nie je na to, aby Ťa týrala, aj keď priznávam, niekedy sa to tak zdá. 

Takisto, ak sa nechceš vydať, fajn! Neexistuje zákon, ktorý hovorí, že musíš. Verím, že skutočne naplnený život môžeš žiť aj v službe Pánovi bez toho, aby si sa vydala. Niektorí ľudia sú fixovaní len na to, a je nefér pýtať sa každého snažiť sa ho vtesnať do „kostolnej“ normy. Jedinú vec, ktorú by som sa opýtala, by bola či toto rozhodnutie robíš bez strachu, že Ti bude niečo chýbať, pretože v Jeho kráľovstve nám nechýba nič. 

Pred niekoľkými rokmi som mala náročné obdobie. Dostávala som sa z rozchodu s chlapcom, ktorého som veľmi milovala, ale ktorý o mňa nestál. Pamätám si, ako som cítila, že Pán mi povedal: „Bolo by to oveľa jednoduchšie, ak by si mala nádej.“ Uvedomila som si, že môj najväčší problém nebol to, že neviem zabudnúť na toho chlapca, ale že som nemala žiadnu nádej. Neverila som, že Boh tým prejde so mnou. To ma nútilo držať sa niekoho, kto nebol tou najlepšou možnosťou. 

Ak by som mala nádej, bola by som schopná ľahšie sa ho vzdať, s dôverou, že prídu iné možnosti.  

Nezáleží na tom, v akej si situácii alebo koľko nevydarených vzťahov máš za sebou, alebo koľko máš rokov, ako dlho si single… chcem, aby si vedela, že môžeš mať nádej. Môžeš veriť, že  Boh Ti do života pošle dobré možnosti aj keď sa Ti zdá, že žiadne nie sú. Môžeš veriť v manžela a dobré manželstvo. Nie je to jednoduché a vyžaduje to dávku risku, pretože ak máš nádej, môžeš byť sklamaná, ale skutočná viera si vyžaduje risk. 

Takže, ak existuje chlapec, ktorý o teba nestojí, odlož mobil, prestaň mu písať, prípadne si vymaž jeho číslo. Rob to, čo potrebuješ robiť. Chlapec nepotrebuje osemdesiatsedem šancí, aby s tebou bol. Si dobrá a správny chlapec to bude vidieť v správnom čase. 


Autorka: Andrea Alley, spisovateľka na voľnej nohe, rojko a milovníčka romantických komédií 
Preklad: Soňa Pätoprstá 
Zdroj: moralrevolution.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!