Naši mladí to dali na Katarínku!

Poďte sa s nami pozrieť, ako to zvládli a čo všetko ich čakalo! :)

Naši mladí to dali na Katarínku!
Foto: © Súkromný archív turistov

V jednu slnečnú prázdninovú sobotu sme sa stretli na námestí v Dechticiach o deviatej hodine ráno... Ešte pred dvanástimi hodinami nebolo vôbec isté, či budeme mať kňaza, ale Pán Boh nám doprial a tento výlet požehnal nielen svojím slovom na krížovej ceste, ale aj svojou prítomnosťou na spoločnej omši na Katarínke! Priamo v útrobách tejto romantickej zrúcaniny.

Počas úvodných minút to vyzeralo len na hŕstku dobrodruhov, ktorí sa podujali cestovať autobusom a zišli sa na miestnom námestí. Avšak po uplynutí niekoľkých minút sme sa postupne začali zbierať. Nazbieralo sa nás takmer 30 mladých z rôznych kútov Slovenska - slobodných aj zaľúbených .

Naše prvé kroky viedli náučným chodníkom z Dechtíc, ktorý lemovala krížová cesta až po kríž Boričky. Bol to naozaj požehnaný čas pre nás všetkých a bolo skutočne krásne počúvať vaše príbehy hľadania Božej moci práve pod týmto krížom. Nie každý dokáže hovoriť o svojich pocitoch a dojmoch a o to je to krajšie, že sme kráčali spolu v spoločnom rytme a spoločnej viere s Božím slovom.

Ako sme nastúpili na začiatok nášho tripu, pridal sa k nám spod plota, spoza cintorína ešte jeden psí parťák. Zrejme nemal majiteľa, keďže nemal meno na obojku, a tak sme ho ‘’pokrstili’’ menom „Guláš“. Guláš bol náš turistický sprievodca počas celej trasy a odmenou mu bola skvelá partia mladých ľudí, ktorí ho vyniesli až Katarínku, keď už nemal silu šlapať s nami. Keďže to bol posledný člen, ktorý sa stihol k nám pridať, a tak nebol ani dobre pripravený, o pitný režim a jedlo sme sa mu postarali my z našich vlastných zásob.

Náučný chodník Dechtice nás previedol ďalej miestami ako sú „Sochy anjelov“ (miesto, kde sa „vraj“ tri razy zjavil archanjel Rafael) a Svätodušnica (socha panny Márie, kráľovnej pomoci), kde sme si spoločne oddýchli a načerpali sily na záverečný výstup na Katarínku.

 

„Dovoľte Bohu zmeniť a naplniť vaše srdcia, aby rozkvitli pokojom a začali si vážiť dar života a lásky.“ Slová vyryté pod pomníkom panny Márie.

 

Žltá značka, smerujúca na Katarínku, nás po ukončení náučnej cesty zaviedla priamo ku kláštoru, kde nás už čakal náš skvelý kňaz, duchovný otec Juraj Valúšek, z farnosti Buková. Jeho kázeň bola natoľko zaujímavá, že si ju vypočul ešte aj Guláš a to priamo pri oltárnom stole.

Slovo o rozdeľovaní kúkoľa a pšeničného zrna akoby práve v túto sobotu padlo na úrodnú pôdu. Aj v súčasnosti je dôležité budovať nové vzťahy, nové priateľstvá, nové spoločenstvá, ale udržiavať aj tie, ktoré už máme, a ktoré sú v  dnešnej dobe tak veľmi potrebné. Veríme, že aj touto formou sa k vám môžeme priblížiť a byť čoraz bližšie k vám. Pretože vy, vaše príbehy, vaše dobrodružstvá a to, čo prežívate je pre nás tým, na čom nám v Bezhraničnej láske záleží.

Náš sprievod doplnili aj priatelia a dobrovoľníci zo združenia OZ Katarínka a aj touto formou by sme im chceli poďakovať za všetko to úsilie, ktorým nám pomohli zakončiť náš krásny čas v prostredí prírody a pripraviť všetko potrebné k sv. omši priamo v zrúcanine františkánskeho kláštora Katarínka. Taktiež aj za ich ochotný a láskavý prístup, milé úsmevy a dobré srdce.  Obzvlášť veľká vďaka patrí Jakubovi, ktorý nám po omši pripravil turistický sprievod po Katarínke. :)

Ďakujeme, že ste prišli a už teraz sa tešíme na ďalší podobný TRIP!


Prečo tieto tripy?

Bezhraničná láska je projekt, ktorý tvorí tím ľudí rôznych dobrovoľníkov - od redaktorov, korektorov, editorov cez grafikov až po eventerov - s rôznymi túžbami, nápadmi a talentmi. Tím ľudí, ktorý sa vám snaží priblížiť skutočnú lásku medzi nami. Tú najdôležitejšiu časť bezhraničnej lásky však tvoríte VY. A len spolu tak tvoríme tím ľudí, ktorý nepozná hranice, doslova a do písmena, tvoríme bezhraničný tím. Občas možno odbočíme, na chvíľku pozastavíme, no aj tak si nakoniec uvedomíme, že najlepšie je, keď ideme spolu. S príchodom leta, dovoleniek a prázdnin, chceme potešiť aj my vás, a práve preto sme si pre vás pripravili sériu turistických výstupov s rôznym zameraním. Vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých.

Chceš sa v budúcnosti pridať k niektorým z našich tripov?

Pridaj sa v našej FB stránke: Tripy mladýchcez ktorú ťa budeme informovať o ďalších tripoch pre mladých.


Chceš vedieť viac info o Katarínke?

Katarínka sa nachádza na úpätí Malých Karpát a ak sa vydáte na túto turistickú atrakciu z obce Dobrá Voda, tak sa vám už hneď po ceste naskytne krásny výhľad na tento romantický kláštor. V súčasnosti prebiehajú na Katarínke rekonštrukčné práce spojené s obnovou tohto františkánskeho kláštora pod vedením OZ Katarínka, ktoré stále naberá nových členov do svojich radov. Takže, ak by si mal chuť a chcel by si zažiť poriadny kus dobrodružstva a dobrovoľníčenia, tak neváhaj a pridaj sa k nim! Istotne tvoju pomoc veľmi radi privítajú.

Na Katarínku vedú tri turistické značky. Tá najkratšia vedie z dedinky Naháč. Má približne štyri a pol kilometra a do Kláštora sa dostanete za štyridsať minút. Modrá značka, ktorá smeruje na Katarínku, začína v dedine Naháč a končí v protiľahlej dedine Dobrá Voda. Z Dobrej Vody sa na Katarínku dostanete po modrej turistickej značke za hodinu a štyridsaťpäť minút. Trasa má viac ako päť a pol kilometra a spomedzi všetkých troch trás je zrejme najťažšia, najdlhšia, ale zároveň najkrajšia. Posledná trasa vedúca na Katarínku je z Dechtíc. Cesta na kláštor má tri a pol kilometra a nezaberie vám viac ako hodinu a pol. Nám však trvala o niečo viac. Každopádne tie hodiny strávené s vami rozhodne stáli za to! :)


Autor článku: Lukáš

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!