Prečo spolu chodíte?

Dnes je mnoho ľudí v zlom vzťahu. Nechcem začínať tento článok hneď pesimisticky, ale pozrime sa na to, ako to dnes naozaj je a netvárme sa, že je to lepšie. Tento článok je zameraný najmä na ľudí, ktorí vo vzťahu sú a nevedia, či tento vzťah niekam vedie alebo nie, ale aj na tých, ktorí vo vzťahu byť chcú. Chodenie je pekné a zaujímavé obdobie, ale myslím, že mnohí ľudia doň skočili zo zlého dôvodu.

Prečo spolu chodíte?
Foto: © pexels.com

Treba vedieť prečo ?

Naozaj potrebujem rozumieť tomu, prečo s niekým som? Nestačí, že spolu proste sme, lebo nám je spolu dobre? Ja by som povedal, že nie. To, že je mi s niekým dobre, je trápne nízka latka pre vzťah. A to, že som s niekým “len tak”, je veľmi slabý dôvod.
Raz som čítal jednu motivačnú knihu a v nej autor často pripomínal svojim klientom, aby si v ťažkých časoch pripomínali, prečo začali s danou vecou. Mnohí ľudia používajú podobné rozmýšľanie napríklad pokiaľ ide o cvičenie a zdravú stravu. Často si pripomínajú v období krízy, prečo vlastne začali cvičiť a zdravo jesť. Je to dobrá taktika, ako v sebe znovu nájsť ten prvotný zápal a prekonať ťažké obdobie. Ale skúsme to aplikovať na chodenie. Prečo ste začali spolu chodiť? Lebo bol pekný? Lebo s ním bola sranda? Lebo nikto iný nebol, tak čo už? 

Mám veľmi rád otázku “prečo“. Núti nás totiž rozmýšľať a rozum je úžasná vec. Pri každej veci by to “prečo” malo byť jasné. A nie len jasné, ale aj dobré. Keď sa pýtame “prečo?” tak hľadáme dôvod. Aký je dôvod a príčina vášho chodenia spolu ? Ak máš slabé “prečo” tak tvoj vzťah toho veľa nevydrží. Nechcem nikomu dopredu prorokovať rozchod, ale život sa vie do nás poriadne oprieť. A ak je tvoje “prečo” slabé, tak vzťah nevydrží to, čo v živote príde. 

Mnoho ľudí svoje vzťahy stavia na veciach, ktoré tu dnes sú a zajtra tu byť nemusia. Ak s niekým chodíš len preto, lebo ten človek je pekný, tak vedz, že stačí jedno nešťastné zakopnutie na ulici a krása je preč navždy. Ľudia (hlavne mladí) dnes z nejakého dôvodu nerátajú s tým, že sa môže stať niečo zlé. Práve preto si manželia prisahajú “v dobrom aj v zlom”. 

Aké je stabilné prečo ?

Odpoveď na túto otázku je veľmi ľahká, keďže existuje len jediná vec, ktorá sa nikdy nemení a tou je Boh. Všetko ostatné sa mení. Ty sa meníš, ja sa mením, príroda sa mení, Zem sa mení, vesmír sa mení, čas sa mení. Boh je “ten istý včera, dnes i naveky.” Radosť do istej miery vyplýva aj zo stability. Zo vzťahu sa môžem tešiť len ak je stabilný a postavený na základe, ktorý sa nepohne, nech sa deje čokoľvek. 

Ľudia často hovoria, že je nutné stavať svoj vzťah na Bohu. Nikto ale veľakrát nevie, čo táto pekne znejúca frázička znamená. To neznamená ísť spolu raz za čas na mládežku. To znamená, že ty a tvoj partner stojíte pevne vo viere v Boha so všetkým, čo k tomu patrí. To znamená, že viete, čomu veríte a neustupujete z pravdy. To znamená, že dodržiavate prikázania a v žiadnom prípade si ich neupravujete podľa svojich túžob a teórii. To znamená, že sa modlíte nie len spolu, aby ste tomu druhému ukázali, že poznáte “Otče náš”, ale aj každý sám a že vaša modlitba naozaj za niečo stojí. Stavať svoj vzťah na Bohu zároveň znamená, že sa spoločne usilujete rásť v cnostiach – napr. v čistote, bez ktorej to nejde, v sebaovládaní, v láske, vo viere, v nádeji atď. 

Aké je nestabilné prečo ?

Už som to čiastočne načrtol, ale pre istotu ešte trochu doplním. Chcem však podotknúť, že veci, ktoré tu spomínam nie sú zlé, len nepostačujú na to, aby vzťah na nich postavený bol stály.

Najčastejšou chybou čo vidím,čo mnohí robia je, že stavajú svoje vzťahy (ale aj iné veci) na pocitoch. Ako sme si už povedali nestabilné je to, čo sa môže zmeniť. Preto, ak staviam svoj vzťah na dobrom pocite z istého človeka, staviam ho doslova na vode. Pocity sa menia a všetci dobre vieme, že sa môžu zmeniť zo sekundy na sekundu. Na niečom tak nestálom, ako je pocit nikdy nevybudujem niečo, čo vydrží.

Krása je ďalšia vec, ktorá vie človeka zblbnúť. Fyzická krása je niečo, čo sa nielen mení, ale vieme, že doslova zanikne ešte za nášho života. Nemôžem svoj vzťah teda postaviť na niečom, o čom každý človek (či veriaci, či neveriaci) naisto vie, že skončí. Viackrát som počul, že človek vo veku od 20 do 30 rokov sa nachádza zhruba na vrchole svojej fyzickej krásy a sily. Neviem, na koľko je toto vyjadrenie presné a pravdivé, ale všetci, ak sme úprimní, vieme a vidíme, že fyzická krása sa časom naozaj veľmi mení. A práve pre túto premenlivosť ju nemôžem brať ako stabilný a základový kameň svojho vzťahu. 

Existuje samozrejme viacero “prečo”, ktoré nie sú pevné, ale chcel som tu spomenúť aspoň tieto dve, ktoré vidím ako veľmi časté. Videl som totiž zbytočne veľa dobrých kamarátov a kamarátiek stavať svoje vzťahy na nestabilných základoch. Po rokoch takéhoto chodenia teraz nevedia čo robiť, lebo si na svojho partnera zvykli a nevedia, ako z toho von a často už ani nechcú. Preto Vás všetkých chcem povzbudiť, aby ste sa pozreli na svoj vzťah a zvážili “prečo” svojho vzťahu a zamysleli sa aj nad tým, kam v tomto vzťahu smerujete a či je to smerovanie, ktoré sa páči vášmu Nebeskému Otcovi.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!