Bože, je to ten pravý, je to tá pravá?

Mnohí sa ma pýtajú, aké potvrdenie ohľadom môjho manžela mám na mysli v mojich článkoch. Keď som čítala niektoré komentáre a otázky, uvedomila som si, že viacerí tento pojem potvrdenia pochopili nesprávne. Taktiež chcem hneď na začiatku povedať, že to, čo opíšem, je moja osobná skúsenosť s Pánom a nie šablónka platná pre všetkých. Dnes chcem teda hovoriť práve o uistení, či potvrdení.

Bože, je to ten pravý, je to tá pravá?

​Každý z nás túži po vzťahu, ktorý by ho naplnil a bol vzťahom „na celý život“. Niekto by povedal, že chce nájsť toho pravého/tú pravú. Nerada používam tento pojem, pretože v ľuďoch vyvoláva veľmi skreslenú predstavu. Často sa pýtame, či existuje ten pravý/á pre mňa. Ja odpoviem – áno aj nie :). Nie vtedy, ak si toho pravého predstavuješ ako princa na bielom koni, romantického, silného aj citlivého zároveň, bez chýb, ktorý ťa vždy pochopí a urobí dokonale šťastnou. Nie vtedy, ak si myslíš, že tá pravá bude citlivá, zbožná princezná vo veži, z ktorej ju musíš vyslobodiť a ktorá čaká práve na teba, aby ťa spravila šťastným a postarala sa o teba ako dokonalá manželka, matka, kuchárka, milenka a ktovie, čo ešte. Ak hľadáš sebecké naplnenie svojich túžob, nikdy nenájdeš toho/tú pravého/pravú.
 

Láska je vždy rozhodnutie

Každodenné rozhodnutie milovať, prijímať, obetovať sa, slúžiť, vykročiť ako prvý/á. Ak láska nemá tieto atribúty, nie je láskou. Je len žiadostivosťou a sebeckým hľadaním niekoho, kto uspokojí MOJE potreby – v rovine telesnej, intelektuálnej, duchovnej aj psychickej. Takže, ak hľadáš takého „pravého“ či takú „pravú“, nenamáhaj sa. Neexistuje.
 

Ak hľadáš sebecké naplnenie svojich túžob, nikdy nenájdeš toho/tú pravého/pravú.​​


Správne, uviedla som aj možnosť – áno :) . Keď sa ma niekto spýta na môjho manžela, vždy poviem: „Nie je dokonalý – ale je dokonalý pre mňa.“ Boh mi dal človeka, akého som potrebovala. Skutočne by som si sama lepšie nevybrala. V mojom živote, po nevydarenom vzťahu, ktorý som ukončila (čo dosť zranilo môjho bývalého priateľa), som došla do okamihu, kedy som padla na kolená pred Bohom a povedala: „Pane, nechcem už nikomu ublížiť. Prosím, otvor moje srdce už len pred tým, ktorého si mi Ty vybral.“ Boh tieto slová zobral vážne. Moje srdce otvoril pred človekom, ktorého by som si asi sama nevyvolila.

Vždy ma „oslovovali“ iné typy. Mala som rada rozvážnych mužov a môj manžel (niežeby taký nebol) je spontánna, veselá kopa, užívajúca si život. Na jednom z prvých rande nakreslil na chodník škôlku a vyzval ma na súboj (mali sme 20 rokov!). Ja, rozvážny introvert, som to v tej chvíli považovala za šialený nápad a hanbila som sa ako pes (našťastie pri nás nikto nebol). Ale šla som do toho, A! Presne toto som ja, v tej mojej nekonečnej serióznosti, potrebovala - aby som sa uvoľnila a naučila sa nebrať život až tak úzkostlivo.
 

Manželstvo nie je prechádzka ružovou záhradou. Dokonca ani vtedy, keď nájdeš toho, ktorého pre teba Pán pripravil.

 

Milujem svojho manžela. No to neznamená, že ma nevie vytočiť a že si nepretržite rozumieme. Poznáme sa 10 rokov, no doteraz ešte stále objavujem hĺbku a dokonalosť rozdielnosti, ktorá nás spája. Ja som často uzavretá až melancholická – môj manžel, nekonečný sangvinik, ma akosi stále vie vytrhnúť z tej depky a odľahčiť veci, ktoré beriem príliš vážne, čo mi pomáha odosobniť sa. On sa zas vďaka mne učí veci brať vážnejšie, zodpovednejšie a citlivejšie. A mohla by som donekonečna opisovať, ako sa dopĺňame napriek našej rozdielnosti. Nie, nie sme dokonalí. Máme aj chvíle, keď sa pohádame, keď si nerozumieme, keď sa vzdialime jeden druhému, keď sa neprijímame, ale aj napriek tomu cítim, že každý vyhratý (sú)boj nás posúva a rastieme... spoločne.
 

Často som otázky ohľadom potvrdenia vnímala ako túžbu zabezpečiť si bezproblémový vzťah či život. Je to jednoducho v nás. Chceme sa utvrdiť a vyhnúť chybám. 


Manželstvo nie je prechádzka ružovou záhradou. Dokonca ani vtedy, keď nájdeš toho, ktorého pre teba Pán pripravil. Možno ešte o to viac sa diabol snaží tento vzťah zničiť a rozbiť. Pretože ak ste zjednotení v láske, môžete rásť a priblížiť sa k Bohu, spoznávať Boha aj skrze toho, koho máte po svojom boku.


A teda, čo som mala na mysli tým potvrdením?

Mnohí si potvrdenie vysvetlili ako znamenie, ktoré príde ako blesk z jasného neba a prevráti tvoj život naruby. Mnohí sa pýtali a chceli sa tiež takto „poistiť“. Často som otázky ohľadom potvrdenia vnímala ako túžbu zabezpečiť si bezproblémový vzťah či život. Je to jednoducho v nás. Chceme sa utvrdiť a vyhnúť chybám. A prečo? Opäť sa nájdeme v rovine sebectva – aby sme boli dokonale šťastní. Lenže, ešte raz zopakujem, aj keby sa ti zjavil sám anjel z neba a povedal ti, že tohto človeka ti vybral Boh, neznamená to, že váš vzťah bude bez problémov.
 

Ako ja vnímam toho „pravého pre mňa“?

Je to človek z mäsa a kostí, ktorý má (a robí) aj chyby, ktorý ťa dokonca aj občas „vytočí“. Ale je to človek, ktorého vlastnosti a charakter ťa majú „vyformovať“ a navzájom si máte pomôcť dorásť k naplneniu Božieho plánu pre váš život. Áno, ak do svojho života vpustíš toho „pravého“, POMÔŽE TI priblížiť sa k dokonalosti a naplniť plán, ktorý s tebou Boh má.

A teraz chcem doplniť niečo, čo v tomto všetkom je najdôležitejšie. Je to vzťah s Bohom. Prečo? Pretože nájsť bez Neho toho svojho je prinajmenšom nesmierne ťažké (áno, som si vedomá, že so mnou mnohí súhlasiť nebudú). V živote je toho totiž veľmi veľa, čo nás môže zmiasť.

V prvom rade je to moja predstava, aký by mal/nemal byť ten môj „pravý“. Je totiž ovplyvnená tým, čo nám tlačia médiá, romantické filmy, vzory z rodiny či iných vzťahov. Niektoré z ďalších nesprávnych dôvodov, pre ktoré môžeme začať vzťah či „vyberať“ si, som zhrnula v článku 12 dôvodov, prečo NEvstupovať do vzťahu.
 

Boh ti nepovie meno tvojho vyvoleného. Nevtlačí ťa do vzťahu, do ktorého ty sám nechceš vstúpiť. Neprikáže ti, s kým máš stráviť život. Boh vždy necháva slobodu.


Ak hľadám toho/tú pravého/ú len na základe rozumu či pocitov, je takmer určite isté, že sa zmýlim. Akou cestou som teda dospela k rozhodnutiu ja? Vzťah s Bohom som budovala už 7 rokov, keď sme sa s mojím drahým dali dokopy. Tých 7 rokov bolo hľadaním Božej vôle vo všetkých rovinách života, spoznávaním, kto a aký je Boh, očisťovaní svojich falošných predstáv o Ňom, o túžbe plniť Jeho vôľu a napĺňať plán, pre ktorý ma stvoril. Teda prv, ako som spoznala lásku v ľudskej rovine, spoznala som lásku Boha. Do tejto pôdy vstúpil môj manžel. Bolo to po už spomínanom odovzdaní oblasti vzťahov do Božích rúk. A práve v žití vzťahu s Ježišom som sa mohla UTVRDIŤ, že tento človek bol pre mňa vybraný.
 

Ak mám v srdci skutočnú túžbu žiť Božiu vôľu a Jemu dávam prednosť pred človekom, On moje rozhodnutia požehná.


Nedostala som žiadne znamenie – veď Boh nie je veštec, ani ti po úpenlivej modlitbe nepovie meno tvojho vyvoleného. Nie, nevtlačí ťa do vzťahu, do ktorého ty sám nechceš vstúpiť. Neprikáže ti, s kým máš stráviť život. Boh vždy necháva slobodu. Ale keď túžiš plniť Jeho vôľu, s radosťou ti v tom pomôže. A nádherné na tom všetkom je, že ak mám v srdci skutočnú túžbu žiť Božiu vôľu a Jemu dávam prednosť pred človekom, On moje rozhodnutia požehná. Ak mám vzťah v prvom rade s Ním, načúvam Mu, nemusím sa báť, že sa rozhodnem nesprávne.
 

A čo ak tvoje rozhodnutia už boli nesprávne a teraz prežívaš ich dôsledky?

Vieš, Boh chce mať s tebou aj napriek tvojmu pádu vzťah. On ťa nezavrhol, On ťa stále miluje a čaká s pripraveným objatím. No nechce byť len záchranné koleso. Ja verím, a mnohokrát som sa o tom uistila, že Boh vie akýkoľvek môj prešľap, akékoľvek zlo premeniť na dobro. Nie je podstatný včerajšok. Dôležité je to, čo je dnes. A práve dnes môžeš položiť základ pre vstup do zasľúbenej zeme. Nech sa nachádzaš kdekoľvek, Boh pozná cestu. O to viac sa teraz priviň k Nemu a nechaj sa viesť.
 

Tak teda, aký je rozdiel medzi znamením a potvrdením (uistením)?

Práve vtedy, keď je Boh tvojím priateľom, tvojou láskou, je pre teba prirodzené nechať sa Ním viesť, ako hovorí Božie slovo: „Ukáž mi, Pane, svoje cesty a pouč ma o svojich chodníkoch“  (Ž 25, 4). Pre mňa bolo prirodzené hľadať vedenie u Pána vo všetkom – aj najmä v takejto kľúčovej otázke, akou je manžel. Nie, nehľadala som znamenia, že toto je ten pravý. Hľadala som len uistenie, že toto je Jeho vôľa, že pre tohto muža som sa nerozhodla z nejakých falošných pohnútok.

Ako teda získaš potvrdenie, že kráčaš podľa Božieho plánu, podľa toho, čo je pre teba najlepšie? Práve životom s Bohom, rozhovorom, vzťahom s Ním. Dotkne sa aj tvojich pocitov a naplní ťa pokojom v rozhodnutí sa pre tú osobu. Pretože znakom plnenia Božej vôle je pokoj a sloboda. Jedným z potvrdení môže byť aj to, že tvoj vyvolený ťa privádza k Bohu a nie k sebe. Je darom, ak spoločne dokážete hľadať Pána a Jeho cestu pre vás.
 

Nie, nehľadala som znamenia, že toto je ten pravý. Hľadala som len uistenie, že toto je Jeho vôľa, že pre tohto muža som sa nerozhodla z nejakých falošných pohnútok.


A naopak? Žalmista v 139. žalme hovorí: „Skúmaj ma, Bože, a poznaj moje srdce, skúmaj ma a všímaj si moje cesty. Pozri, či nejdem bludnou cestou a veď ma po ceste k večnosti“  (Ž 139, 23 – 24). Ak pôjdeš zlou cestou, Boh určite nebude mlčať. Upozorní ťa cez tvojich blízkych, cez pocit nepokoja, cez zviazanosť alebo ti ukáže, že sa pre teba tvoj vyvolený stal modlou. Prehovorí k tebe spôsobom, akým spolu hovoríte, akým si rozumiete.

To je láska a ovocie vzťahu s Bohom – vedenie Otcom, ktorý ťa miluje a pošle svojich anjelov, „aby si si neuderil nohu o kameň“  (Ž 91, 12).

Veľa dôvery, radosti a trpezlivosti na ceste spoznávania Božieho plánu.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!