Ako s citom odmietnuť ženu

Vyzeralo to, že sa mu páčim, ale potom sa prestal ozývať... Boli sme spolu na káve, všetko bolo super, ale už ma nepozval von... Niekedy sa správa ako keby ma chcel, potom akoby ma nechcel, ja už fakt neviem, o čo mu ide...

Ako s citom odmietnuť ženu
Foto: © pexels.com

Takéto dilemy trápia mnohé dievčatá. A mnohé sa kvôli nim cítia zranené. A odmietnuté. 
Samozrejme, ako muž máš právo odmietnuť ženu, o ktorú nemáš záujem. Aj takú, o ktorú si záujem mal, ale potom si zistil, že by to asi nebolo ono. 

Tento článok ťa len chce zasvätiť do tajov ženského srdca, ktoré sa dá tak ľahko zraniť, a ukázať ti spôsoby, vďaka ktorým tieto zranenia maximálne eliminuješ. 
Ako žena by som teda chcela byť odmietnutá...

Priamo

Chlapovi vôbec nepristane zbabelosť a pasivita. Hej, ja viem, väčšina mužov radšej volí taktiku „neozvem  sa a jej to dôjde“, ale pre väčšinu žien to je... Strašné. Spúšťa to totiž nekonečnú lavínu otázok: Čo som spravila zle? Mala som sa inak obliecť? Mala som si radšej dať šalát namiesto pizze? Povedala som niečo hlúpe? A u mnohých dievčat môžu namiesto otázok prísť rovno konštatovania typu: Som škaredá. Som neschopná. Som príliš tichá. Som... A dookola. 

A myslím to vážne. 

Každá – zdôrazňujem, KAŽDÁ – žena, ktorú poznám, a ktorá takú situáciu zažila, sa cítila mizerne. Najmä vtedy, ak to stretko vyzeralo super.

Preto ťa prosím, buď chlap a ozvi sa žene aj po schôdzke, ktorá nedopadla podľa tvojich predstáv. Ak sa bojíš priamej konfrontácie cez telefón, pošli aspoň správu. Niečo v štýle: „Ďakujem za včerajšie stretko. Neviem, ako ty, ale uvedomil som si, že si až tak nerozumieme. Ja som skôr športový typ a nebavilo by ma stále kávičkovať. Okrem toho mám rád prírodu a všimol som si, že ty si skôr taký mestský typ. Myslím, že po čase by sme sa z toho išli zblázniť :) Som však rád, že si mi venovala svoj čas. Snáď si obaja nájdeme niekoho, kto nám bude viac vyhovovať. Maj pekný deň a ešte raz vďaka.“ 

Takáto jednoduchá správa zapríčiní toto: 

- dotyčná nebude čakať (niekedy deň, niekedy týždeň) a znepokojovať sa, prečo si sa neozval
- nebude sa cítiť využitá
- nebude si už nič domýšľať (čo my dievčatá často máme vo zvyku)
- uľaví sa jej (lebo si jasne pomenoval dôvody, pre ktoré si ju odmietol, a ona si nemusí domýšľať milión ďalších)
- zapamätá si ťa ako milého a priameho muža. 

„Sendvičovo“ 

Pri menovaní dôvodov, pre ktoré ju nechceš, si však, prosím, uvedom jedno: ženy sú veľmi, veľmi citlivé. Možno nie všetky, ale väčšina určite. A možno to niektoré nedajú najavo, ale ver tomu, že vnútri sa tým zhrýzajú. 

Asi aj sám tušíš, že priznanie typu „na fotke si vyzerala chudšia“ či „tvoje vlasy boli veľmi mastné“ nie sú celkom tým typom správy, ktorú by chcela od teba dostať. 

Poviem ti niečo veľmi dôležité, čo si (nazdávam sa), väčšina mužov vôbec neuvedomuje: ONA TO VIE. 

Ona vie, že pribrala desať kíl. A hanbí sa za to. A preto má na profile len retušované fotky. A preto doma jedla sucháre, hoci vedela, že to jej váhu nezmení. A preto išla na rande s malou dušičkou a dúfala, že sa ti bude páčiť aj tak. A preto si obliekla svoje najlepšie tričko, v ktorom vyzerá najchudšie (hoci tebe to tak nemusí pripadať). 

Ona vie, že sa jej mastia vlasy. Preto má doma desať rôznych šampónov, kondicionérov a masiek na vlasy. Preto strávila hodinu v kúpeľni a snažila sa so sebou niečo robiť. Preto si tie vlasy umývala možno aj trikrát. A preto tesne pred odchodom plakala, že to bolo zbytočné. 

Ty vidíš pred sebou ženu, ktorá sa ti až tak nepáči. Ale na tú schôdzku prišla žena, ktorá spravila všetko pre to, aby sa ti páčila. Mysli na to, prosím, kým jej povieš niečo akože „vtipné“ alebo urážlivé. 

Nemusíš jej tvrdiť, že je krásna. Alebo že je múdra, milá či skvelá. Ak si to nemyslíš, neklam. 

Žena znesie pravdu, ak jej ju podáš v priateľskej podobe. Jedným zo spôsobov, ako hovoriť pravdu citlivo, je „sendvičová technika“.  To znamená, že nie tak celkom príjemné skutočnosti „zasendvičujeme“ medzi pozitívne veci. 

Môžeš jej povedať: Obliekaš sa ako moja babka. Áno, môžeš jej to povedať. A zraniť ju tak na dlhé roky. 

Ale môžeš jej povedať aj niečo také: Dnes je vzácne vidieť dievča, ktoré nerieši módu. Nemám rád povrchné fifleny, ktoré celý deň nakupujú. Ale od svojej partnerky by som predsa len chcel, aby sa trošku orientovala v móde. Páči sa mi, ak je dievča zladené, ak má nejakú peknú sukňu... Na môj vkus je tvoj šatník trochu alternatívny. Asi by som nebol v pohode, keby si so mnou takto oblečená šla niekam do mesta. Nechcem však na teba tlačiť, aby si sa kvôli mne menila. Určite je veľa mužov, ktorým sa tvoj štýl bude páčiť. 

Vždy sa skrátka dá nájsť spôsob, ako byť úprimný a pritom nezraniť. 

Otvorene  

Ty to možno berieš tak, že prvé schôdzky sa len spoznávate. Pre ňu to však už môže byť vzťah. V tomto smere sú mnohé ženy ďaleko dopredu – ty len uvažuješ, či sa ti vôbec páči, ona však už možno sníva o svadbe. Ok, toto možno vyzerá nafúknuto, ale poznám veľa dievčat, ktoré skrátka nevedia krotiť svoju fantáziu. Vieš prečo? 
Lebo tak, ako muža stimulujú telesné prejavy (letmé dotyky, pusa na líce, objatie...) a sú preňho signálom, že tu môže ísť o viac ako kamarátstvo, pre ženu sú takým stimulátorom často rozhovory, otvorené dvere, zaplatená káva... Teda to, čo pre teba možno znamená prejav obyčajného gavalierstva. Nevravím, že je správne, ak sú ženy domýšľavé – len vravím, že (mnohé) ženy také sú a treba s tým počítať. 

Čím viac teda budeš predlžovať fázu spoznávania bez toho, aby si jej vysvetlil, že je to fáza spoznávania, a že až POTOM sa rozhodneš, či ju chceš... Tým viac môže byť ona namotaná. 

Riešenie? Komunikuj. Vysvetli jej, v akej fáze sa podľa teba nachádzate. Takto bude vedieť, na čom je, a nebude si zbytočne domýšľať a fantazírovať a snívať. 

A keď cítiš, že z toho viac ako kamarátstvo nebude, povedz jej to čo najrýchlejšie. Opäť platí – čím skôr sa to dozvie, tým menej ju to bude bolieť. 

Bez bočných úmyslov 

Často sa hovorí o „friendzone“ – menej sa však hovorí o tom, že ju majú aj muži. V svojom okolí poznám X prípadov, keď chlapci takýmto spôsobom využívali zaľúbené dievčatá okolo seba. 

Chalan, ktorý kamarátku pozýval na kávu len vtedy, ak potreboval niečo do školy. A potom sa jej aj mesiac neozval. A keď niečo opäť potreboval, ozval sa a tváril sa, akoby nič. 

Chalani, ktorí sa zadarmo stravovali u skupinky dievčat na internáte. Dievčatá im ochotne varili, lebo dúfali, že si ich svojou starostlivosťou získajú. Že chalaniská sa len chceli zadarmo najesť, nechať sa obskakovať a nemusieť sa starať o špinavé riady, a na nejaký záväzok ani len nepomysleli, to si dievčatá nechceli pripustiť. Skrátka nemohli uveriť, že by ich niekto mohol len tak využiť. 

Muž, ktorému chýbal sex, aj nejaká tá nežnosť, starostlivosť... Tak s ňou teda začal „kamarátstvo s výhodami“. Samozrejme, výhodné bolo len preňho. Ona celý čas snívala, že sa posunú ďalej, že svoj „vzťah“ zoficiálnia... No on, keď ho omrzela, sa na ňu skrátka vykašľal. 

To je len pár príkladov toho, ako dokážu muži zneužiť zaľúbené dievča. Zbabelí muži. Pohodlní muži. Verím však, že čitatelia bezhraničnej sú dosť silní na to, aby dokázali povedať NIE. Jasné, chlapské, definitívne. 

Dnes je veľa žien, ktoré sú zranené, naivné a ochotné takto sa ponižovať. Úlohou správneho muža však nie je to využiť, ale stopnúť. 

Jasne pomenovať, o čo im ide. Trebárs: Ahoj, mohla by si mi poslať poznámky? Koniec, bodka. Žiadne kávičkovanie, kvôli ktorému mala kamarátka roky falošnú nádej, že dotyčnému ide o niečo viac. 

Nevyužívať dievčenskú tendenciu sa rozdávať. Napríklad tí chalani na intráku mohli hocikedy chlapsky navrhnúť: „Vy nám všetko varíte, bolo by fér, keby my sme všetko platili.“ Alebo si skrátka začať variť sami. 

A nevyužívať ochotu niektorých dievčat platiť za zdanie lásky vlastným telom. 

Samozrejme, takáto cesta je ťažšia. 

Ako však vieme, do neba sa vchádza úzkou cestou. A tú si na úrok svojej pohodlnosti vyberie len skutočný chlap. 

Si ním aj ty? 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!