Advent (ne)tradične: 5 inšpirácií na adventné aktivity pre páry a manželov

Ešte predtým ako sa rozhodnete prežiť tento advent “inak” a rozbehnete sa do niektorej z každoročných adventných výziev, sme pre vás pripravili 5 jednoduchých inšpirácií na (ne)tradičné adventné aktivity, ktoré nechajú váš vzťah rozkvitnúť v duchu radosti, lásky a očakávania.

Advent (ne)tradične: 5 inšpirácií na adventné aktivity pre páry a manželov
Foto: © freepik.com

Na začiatok ešte krátke inštrukcie k týmto inšpiráciam. Nejde tu o to, čím viac stihnúť alebo skúsiť všetko. Každý deň môžte vyskúšať niečo nové. Môžete ich skombinovať alebo sa držať celý advent iba jednej. Dôležitejšie je ovocie, ktoré z toho budete mať. 

Adventné aktivity môžu byť omnoho viac než len otváranie kalendárov a zdobenie stromčeka či upratovanie všetkého čo vám napadne.

Môže to byť investícia do vášho vzťahu (manželského a duchovného zároveň), ktorá môže priniesť dlhodobé ovocie v podobe pevného a šťastného vzťahu.  

Pripravte sa na adventnú cestu, ktorá bude viac ako len obyčajným počítadlom dní – bude to dobrodružstvo, na ktoré spolu budete spomínať ešte dlho po skončení sviatkov. Tak poďme na to!
 

1 | Obnovte vaše spoločné adventné tradície

Presne tak - adventné, nie vianočné. Možno ste o nich nepočuli v takomto zmysle, ale určite ste ich zažili. Stačí si spomenúť na váš “tradičný” predvianočný čas vo vašej rodine, ešte keď ste bol deti. Určite to vo vás zanechalo nejaké hlboké (myslím teraz tie pozitívne a dobré) pocity, zážitky alebo emócie.

Ako manželia, pochádzate z rozdielnych rodín (čo znamená obrovské bohatstvo, z ktorého môžete čerpať), každý s inými zvykmi a tradíciami, ktoré ste možno vnímali iba podvedome. Skúste ich preniesť z detstva do vašej novej rodiny. Vášmu partnerovi tak odokryjete kúsok z vášho srdca, dôležitý moment, ktorý pre vás znamená veľa a chcete, aby bol teraz toho súčasťou.

A naopak, opýtaj sa zase ty svojho partnera. Čo špeciálne pre nich znamenal advent? Čo na tomto čase miloval? Čo rád robil? Ako trávili oni tieto požehnané dni? Opýtaj sa, či by to chcel obnoviť pre tento advent. Jemne to pretvoríme alebo radšej by chceme vyskúšať niečo úplne nové?
 

2 | Budujte manželstvo čítaním písma + pomôcka 25 citátov

Pre mnoho párov predstavuje spojenie adventu a budovania svojho manželského vzťahu veľkú výzvu. Hlavne vtedy, ak býva advent vo vašej rodine hektický a plný povinností, ktoré treba s blížiacimi sa Vianocami neodkladne riešiť.

Čo ak vám poviem, že stihnete oboje? A dokonca tým ešte aj posilníte váš osobný vzťah s Bohom. 

Sadnite si spoločne večer (pokojne aj s deťmi) na 15 min., zoberte k sebe Sv. písmo a otvorte jeden z týchto veršov:

25 citátov na adventné rozijímanie:

  1. Kol 3, 14 
  2. Ef 5, 25-33
  3. Mk 10, 9
  4. Ef 4, 2-3
  5. Prís 31, 10
  6. Ef 5, 22-24
  7. Kol 3, 18-19
  8. Jer 29, 11
  9. 1 Kor 13, 4-7
  10. Prís 19, 14
  11. Ef 4, 32
  12. 1 Kor 11, 3
  13. Pies 2, 16
  14. Kaz 4, 12
  15. Kaz 4, 9
  16. Gen 2, 24
  17. 1 Pt 4, 8
  18. Prís 18, 22
  19. 1 Pt 3, 7
  20. 1 Jn 4, 7
  21. Prís 19, 21
  22. Ef 5, 21
  23. 1 Jn 4, 19
  24. 1 Kor 3, 4
  25. Jn 15, 12

Nezabudnite, že Sv. písmo je živé a každému z vás dvoch môže hovoriť Boh cez jeho slovo niečo iné. Môžete sa pred samotným čítaním opýtať Boha, ktorú oblasť vo vašom manželstve, rodine, vzťahu chce meniť alebo budovať, alebo oživovať. 

Po prečítaní si nechajte nachvíľku čas ticha a následne sa odporúčame podeliť, zdieľať o tom, čo sa vás dotklo pri čítaní (slovo, veta, okolnosť, predstava…). Je to úplne iná hĺbka vzťahu, však? 

Ak neviete ako na to, pomôže tento sprievodca od o. Petra: 7 praktických rád pre efektívne čítanie Svätého písma
 

3 | Spoločná modlitba nemusí byť tak náročná

Niečo podobné môžete zažiť aj pri spoločnej modlitbe. Nastavte si vždy pred samotnou modlitbou tému, ktorú chcete v tento večer “premodliť” spoločne.

Pripájam vám tu pár inšpirácií, ktoré by mohli byť piliermi vo vašej modlitbe: jednota, vízia vášho manželstva, správcovstvo, financie, fyzická intimita, manželova práca, manželkina práca, rodičovstvo, domácnosť… 

“Lebo kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.” // Mt 18:20

Neviete, ako si vybrať spôsob modlitby, ktorý by vám vyhovoval? Skúste sa inšpirovať týmto článkom: 10 spôsobov ako sa modliť. Ktorý je najlepší?
 

4 | Zamilované odkazy

Toto je špecialitka, ktorá poteší ženské srdce, avšak zázračne to roztápa aj to mužské. Ako to viem? Skúsila som to na mojom manželovi Lukášovi. Predtým ako som šla spať, som mu nechala na stole v obývačke položený papierik, kde som napísala:

“Čisté pyžamko (zober si ma). 

Dobrú nocku, ľúbim ťa!”

Ako si to prečítal, hneď utekal za mnou a vyobjímal ma a čo bolo úplne vzácne pre mňa - ten papierik s týmto odkazom si aj odložil. 
 

5 | Filmové večery

“Nevieme sa ako pár (alebo aj celá rodina) dokopať k tomu, aby sme advent prežili spolu, duchovne a zároveň zabudli aspoň na chvíľu na všetky povinnosti, ktoré nás ešte do Vianoc čakajú…” No, asi som vám práve našla riešenie.

Filmový večer ako príležitosť na budovanie spoločných spomienok a posilňovanie vášho manželského vzťahu? Prečo nie?! Asi nemusím moc opisovať tie každoročné dni adventu, kedy sa všetko točí akosi rýchlejšie a z pribúdajúcimi plamienkami na adventnom venci sa stupňujú aj naše obavy “ako to tento rok stihneme”. 

Sledovanie hodnotných filmov môže byť pre váš vzťah aktivita, ktorá vám prinesie atmosféru pokoja a lásky. Čas, kedy môžete nachvíľu vypnúť od každodenných starostí, stresu a napätia a posilniť vo svojom vzťahu jednotu, ako s partnerom tak aj s Bohom. Nemusia to byť práve tie tradičné s Pannou Máriou a sv. Jozefom aj keď mňa osobne práve tieto filmy dostali do hlbšieho vnímania podstaty vianočných sviatkov (takže odporúčam zaradiť aj tie). 

K pokojnému adventu vám teraz už stačí len nepohádať sa pri výbere filmu.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!