Čo sa skutočne skrýva v srdci muža?

Na mužov si dávaj pozor! Mužom ide len o to jedno... Muži sú nezodpovední... Muži sa sami nepostarajú ani o seba, nieto ešte o dieťa...Muž by bez ženy neprežil...Muž nedokáže to, muž neurobí hento, muž je taký a onaký.

Čo sa skutočne skrýva v srdci muža?
Foto: © pexels.com

Od mala som zväčša počúvala zovšadiaľ rovnaké či podobné frázy.

Takýmto spôsobom už malé dievčatá učíme mať z mužov strach a čo je horšie, šliapať po ich skutočnej hodnote a vyvyšovať sa nad nich. Prečo?
Lebo žena dokáže telefonovať a zároveň miešať polievku pre deti? Alebo preto, že dokáže porodiť dieťa a kŕmiť ho vlastným telom?
Toto majú byť dôvody?
Vety vyššie uvedené sú klamstvá.
Nezakladajú sa na pravde, ale na zraneniach a sklamaní. 

Keď staviaš dom, potrebuješ pevný základ. Niečo, na čom Tvoj dom vydrží stáť aj desaťročia a nie len pár mesiacov. Takisto je to aj s mužmi. Ak rodičia nevedú svojho syna k tomu, aby sa z neho raz stal muž, tak sa potom nečudujme, že za jednu noc premetie 5 barov a zbalí všetky krásky v okolí.

Svoje dcéry majú rodičia tendenciu neustále upozorňovať, chrániť, viesť, dávať im príklady prečo nesmú to, alebo tamto. Neopováž sa piť, lebo sa môže stať niečo zlé... Nechoď nikde s cudzím mužom! Vráť sa do 22:00! Nieže sa budeš s niekým čo i len bozkávať!..a podobne.
No na synov sa používa zväčša iný meter.
Vety typu: Nech si robí čo chce, veď je to chalan, čo sa mu môže stať? Alebo: Nechoď na diskotéku bez škatuľky prezervatívu. Alebo: Nepi veľa! Žiadne vety o tom, ako nemá znevažovať hodnotu a dôstojnosť ženy, lebo ju môže zraniť. Žiadne upozornenia o alkohole, žiadne medze v čase.

Ženy a muži už od útleho veku rozlišujeme vo výchove. A z dievčaťa sa stane žena a pri kávičke s kamarátkami sa vyplače, kto je zas ublížil a akí sú muži hrozní. Samozrejme, nie vždy je to tak. Ale väčšinový názor v spoločnosti nie je k mužom veľmi optimistický.

Čo sa v mužoch skutočne ukrýva? Naozaj sú to len živočíšne naladení jedinci s túžbou prisvojovať si, vlastniť a riadiť?
Je pravda, že aj to sa skrýva v podstate muža. V jeho povahe. V jeho mužskosti.

Ale keď sa pozrieme bližšie, uvidíme niečo omnoho viac. Uvidíme túžbu chrániť. Túžbu milovať. Uvidíme odvahu, aká nám ženám často chýba.

Mnohokrát, keď sa môj manžel vrátil z práce a ja som bola zničená z celého dňa, kedy som musela okrem starostlivosti o deti lietať po úradoch, lekároch, vybavovačkách, popritom navariť, upratať..som mala na pláne, že si urobíme romantickú chvíľku pre seba. Akože film a čipsy, alebo len tak ísť na kofolu. A môj manžel častokrát namiesto toho vypil pohár piva, pozrel správy a šiel spať. A ja som len frflala a prežívala krivdu za to, ako som ja strašne celý deň drela a môj muž si nedá ani tú námahu pozrieť si so mnou hodinový film. Problém väčšiny žien.

Až jedného dňa prišiel z práce s nepekne oškretou rukou na predlaktí. Tak som mu ju ,,podomácky,, ošetrila a bolo dobre. Ale až keď som si všimla jeho dlane, všetko som pochopila. Ruky mal úplne zničené, zodreté a dopráskané. Okrem iného celý zababraný od rôznych farieb a iných pre mňa nedefinovateľných vecí. Dovtedy som  si to nevšímala, pretože vždy po príchode domov šiel do sprchy, použil špeciálny krém čo dostal v práci na ruky a tvár, nahodil sa do čistej košele a takýto krásny, voňavý a čistý vošiel do obývačky. Teraz, pre zranenú ruku bolo ošetrenie prioritou. A mne sa otvorili oči až vtedy. Pozrela som sa okolo seba, na náš televízor, ktorý som si s ním chcela pozrieť a uvedomila som si, že ho máme len vďaka jeho práci. I tie nešťastné čipsy, ktoré si kupujem každý deň. Ja sa starám o tú krásnu zariadenú domácnosť a hrám sa kolo mlynské s deťmi, ale on každý deň riskuje zdravie a melie sa v zasmradených priestoroch medzi farbami a lakmi, pritom 5x zavolá či sme doma v poriadku a keď príde, ide sa s deťmi na dvor hrať futbal. Pritom ma nezabudne hneď z príchodu objať a povedať milujem ťa, a ja hundrem, že z čoho je taký unavený, keď robil len na jednom mieste a ja chuderka som preletela celé mesto s dvoma deťmi? A to som mala čas dať si aj zmrzlinu.

Muž dokáže zraniť, dokáže ublížiť. Muž dokáže byť prchký i hrubý...ale jeho ruky a slová, ktoré majú schopnosť zraniť, či ublížiť, dokážu zároveň chrániť a prejaviť obrovskú nehu. Muži sú našimi piliermi.

Nebýva to tak často aj u Vás a okolo Vás? Vidíme len keď sa pozrieme. Muž dokáže zraniť, dokáže ublížiť. Muž dokáže byť prchký i hrubý...ale jeho ruky a slová, ktoré majú schopnosť zraniť, či ublížiť, dokážu zároveň chrániť a prejaviť obrovskú nehu. Muži sú našimi piliermi. To oni dávajú základ domova. My ženy, nevyvyšujme sa nad mužov. Nemáme na to najmenšie právo! Ich hodnota a potreba v spoločnosti nie je o nič menšia od tej našej. Sťažuješ sa, že Tvoj muž nenavarí? Ale keď ste si zariadili kuchyňu, nebol to on, kto montoval linku?

Sťažuješ sa, že sa málo venuje Tebe a deťom, ale spýtaš sa ho či nie je unavený, alebo či nemá problémy v práci alebo inde?

Keď je nejaký hluk alebo nepokoj v okolí vášho bytu alebo domu, nie je to on, kto sa zodvihne aj o pol noci z postele a ide skontrolovať čo sa stalo? Nie je to ON, čo stále striehne na bezpečnosť Teba a Vašich detí? Nie je to ON, ktorý zveľaďuje Váš domov, aby ste mali teplo a pohodlie? Hovoríš mu, aký je dôležitý pre Tvoj život a ďakuješ mu za jeho námahu?

Buďme pre mužov ženami, ktoré im dajú dôvod chrániť nás. 

Buďme pre mužov ženami, ktoré im dajú dôvod chrániť nás. Ak sa budeme hrať na tie odvážne a statočné, ktoré všetko dokážu bez mužskej pomoci, tak sa nečudujme, že namiesto kytice ruží dostaneme návod na stavanie skrine, alebo sekeru na rúbanie dreva..obrazne povedané...Muži milujú, len keď vidia potrebu lásky. Muži chránia, keď vidia, že niekto túži po ich ochrane. Nestíši sa Tvoj muž pri hádke, keď uvidí prvú slzu na tvojej tvári, alebo keď tresneš dverami?

On vie čo je krehké a pozná hranice. Nie je to zviera, ktoré je tvrdé a bezcitné, ako sa to často prezentuje. Láska a cit matky, urobia z chlapca čestného a správneho muža. A láska a cit manželky, z neho urobia ten najlepší príklad pre Tvoje deti a pre Teba tvoju najlepšiu polovičku a najlepšieho ochrancu. Nemlčme a nefrflime na mužov. Hovorme im o ich dôležitosti. Ďakujme im za ich námahu. Prejavujme im viac nehy. A až vtedy spoznáš srdce muža. Až vtedy zistíš, že keď si ho videla inak, že si sa mýlila :) A potom si určite nájde čas aj na ten film :)

 

Autor: Hela

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!