Otázky, ktoré by si si mal zodpovedať po rozchode alebo ak rozchod ešte len zvažuješ

„Loving can hurt.“ Ed Sheeran začína pieseň, ktorá vládla YouTubom a slovami o tom, že láska môže raniť. Vieme, že vzťahy niekedy poriadne bolia. Každý vzťah sa môže dostať na križovatku a niekedy aj skončiť rozchodom. V tomto období je prirodzené cítiť stratu a mať plno otázok.

Otázky, ktoré by si si mal zodpovedať po rozchode alebo ak rozchod ešte len zvažuješ
Foto: © freepik.com

Keď to nejde, tak to nejde

Niektoré dievčatá ostávajú v zlých vzťahoch len preto, že sa boja samoty. Niektoré páry sú zase spolu tak dlho, že považujú toho druhého za celý ich svet. Cítia, že ak by svojho partnera stratili, láska by sa navždy vytratila z ich života. Tu platí zásada: „Nebuď s niekým, kto si ťa neváži.“ Láska sa raduje z pravdy. Ak rozpoznáte, že je pre vás lepšie za križovatkou ísť každý vlastnou cestou, skúste, ak sa to dá, do momentu rozlúčky veľa investovať. Čím úprimnejšie slová, čím viac odpustenia, tým pokojnejšie sa budeš vedieť o tom za nejaký čas rozprávať so svojimi priateľmi a byť otvorený/á pre nový vzťah či duchovné povolanie.

V spleti vzťahov

Manželia Evertovci v knihe If You Really Loved Me odporúčajú dievčatám zvažujúcim rozchod, položiť si nasledujúce otázky. Čím viac im výjde odpoveď: “NIE”, tým viac dôvodov vzťah ukončiť. Tieto otázky môžu inšpirovať aj pri výbere partnera a podobne sa môžu pýtať aj muži. Pomáha nám naše chodenie v tom, že sa postupne rozhodujeme pre manželstvo? Priviedol ma tento vzťah bližšie k Bohu? Chcem, aby moje deti, až vyrastú, boli ako on? Je mi stopercentne verný? Cítim sa bezpečne? Cítim úctu a rešpekt? Pomáha mi tento vzťah stávať sa ženou, akou chcem byť? Môžem úprimne povedať, že náš vzťah je zdravý (emocionálne, psychologicky, duchovne...)? Je môj partner čistý od problémov s alkoholom alebo drogami? Pomáha mi tento vzťah prehlbovať moju lásku k rodine a priateľom? Má môj partner radšej Boha ako pôžitok? Ak si v situácii, že potrebuješ rozlíšiť svoj vzťah, nerob to sám/a. Vyber si človeka, ktorému dôveruješ, a ktorého život je pre teba pekným svedectvom. Vypýtaj si jeho pohľad, pouvažuj nad tým a potom slobodne a odvážne konaj.

Nie vymazať, ale zmeniť pohľad

Človek, s ktorým si sa rozišiel/la nezmizne kvôli tomu zo sveta. A nezmizne ani z tvojich spomienok. Nenechaj sa pohltiť nenávisťou ani falošným milosrdenstvom. S pomocou zrelých ľudí si časom (nedúfaj, že toho budeš schopný/á hneď) čo najobjektívnejšie pomenuj, čo sa medzi vami stalo. Potom si nanovo zadefinuj svoj vzťah k nemu/nej. Každý má svoj neopakovateľný príbeh, jeden z nich by mohol vyzerať napríklad takto: „Už spolu nechodíme, preto od neho neočakávam partnerský vzťah. Veľmi dobre ma pozná, som ochotná mu pomôcť, ak to bude chcieť. Napriek tomu nie je dobré, aby sme sa úmyselne stýkali. Ak sa náhodou dáme do rećí, už mu nemusím hovoriť o všetkom, čo prežívam. Tento človek mi dal pocítiť, že som milovaná, čo je super, lebo viem, že som i ja schopná milovať. Tieto konkrétne situácie ma zranili. Za niektoré sa ospravedlnil, niektoré som doteraz nepochopila. Snáď nájde, čo hľadá, verím, že som bola pre neho obohatením.“

Pán je pri tých, čo majú srdce skrúšené (Ž 34,19)

V Žalme 34, 19 sa nepíše, že Boh okamžite napraví všetky problémy a vezme každú bolesť alebo pocit zrady. Píše sa tam, že je pri nich. Ak je Boh pri tebe, stačí len veľmi málo, aby si bol/a aj ty pri Ňom. Zranenie nás otvára, otázkami vyhlbuje prázdny priestor. Strach ochromuje. No mnohí mladí, ktorí prešli bolesťou rozchodu ti chcú povedať: „Neboj sa!“. Plán je jasný - „aby ste mali život a mali ho v hojnosti.“ (Jn 10, 10). Zaplň ten priestor pravdou o tebe, krásou Božieho plánu s ľudskou láskou a dobrom, ktoré si želáš pre seba i pre druhých.

Vzťahy, vzťahy, vzťahy

Niekedy sme presvedčení, že musíme byť nezávislí a nikoho nezaťažovať našimi pocitmi. Izolácia a nezávislosť nás síce môžu ochrániť od zranení, ochránia nás však aj od prežívania lásky. Ja viem, že nestači prázdne utešovanie typu: „Kým sa oženíš, zabudneš, bla, bla, bla...“. Potrebuješ uzdravenie a obnovenie dôvery. Postaviť svoj dom na skale. Aj v situáciách, kedy si nevieme predstaviť našu budúcnosť, by sme mali pamätať na to, že Pán je pravdivý vo všetkých svojich slovách (Ž 145, 13). Z toho, ako poznáme Jeho Slovo, sa nás môže dotknúť najmä to, že sme boli stvorení pre vzťah. Využi tento čas na prehĺbenie vzťahu s tým, ktorý lásku vymyslel, nie s tými, čo ju využívajú na zisky. Buď múdry/a. Vystopuj Božie zámery v Písme, účasťou na liturgii a v službe druhým. Využi svoj čas. Keď stretneš príbeh lásky, ktorá prekonala aj smrť, možno ťa to dostane a budeš sa jej chcieť podobať.

Citát na záver

„Láska, aby bola skutočná, musí niečo stáť, musí bolieť a musí v nás vyprázdniť naše sebectvo.“ (Sv. Matka Tereza z Kalkaty)


Autor: Juraj Králik

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!