Dominika (Stará) Jurena: Život bez Boha si neviem predstaviť!

Meno tejto speváčky mnohí z nás spoznali vďaka finálovým večerom speváckej súťaže 1. série Česko Slovensko hľadá Superstar. Aj napriek tomu, že prerazila predovšetkým v zahraničí, ani u nás nie je neznámou. Mimo talentu, ktorý sa v nej ukrýval a ktorý nepochybne vnímala ako dar od Boha, bola už vtedy známa aj tým, že nie je pre ňu problém, podobne ako pre Simu Martausovú počas slávnostného večera udeľovania cien OTO 2020, vyznať verejne vieru v Boha.

Dominika (Stará) Jurena: Život bez Boha si neviem predstaviť!
Foto: © Všetky foto: archív D. Starej

Ak by si mala samu seba charakterizovať 3 slovami, ktoré by to boli a prečo?

Nebojácna - nikdy som nemala z vecí strach, milovala som výzvy, milovala som púšťať sa do vecí, ktoré sú podľa mnohých nemožné.

Cieľavedomá - vždy som mala vysoké ciele, nebála som sa snívať.

Rodinne založená - mám dosť silne materinské pudy, rodina je pre mňa základ.

Do povedomia ľudí si sa dostala prvýkrát vďaka Česko Slovenskej Superstar pred 11 rokmi, keď si sa umiestnila na 3. mieste. Ako sa zmenil tvoj život za túto dobu?

Môj život sa zmenil úplne, ale nie od základov. Základ ostal nemenný - viera a rodina. Ale začalo ma vnímať veľké množstvo ľudí, stratila som do istej miery súkromie, no na druhej strane som mala konečne možnosť robiť to, čo milujem. Dostalo ma to do zahraničia, kde som ďalej zbierala množstvo skúseností, za ktoré som veľmi vďačná. Stretla som množstvo úžasných ľudí. Nikdy neoľutujem rozhodnutie prihlásiť sa do Superstar.

Kde hľadáš inšpiráciu pre svoju tvorbu? Pamätáš sa ešte na svoje hudobné začiatky?

Väčšinou čerpám inšpiráciu zo života, z každodenných skúseností, príbehov, príhod... Ale nebolo to vždy tak. Mala som aj množstvo „hluchých” období, kedy som mala problém napísať jednu slohu piesne. Hlavne v začiatkoch to bolo také kostrbaté. Ale čím viac človek píše a skladá, tým viac sa v tom zdokonaľuje. Potom to už ide samo. smiley

Už počas tejto súťaže bolo o tebe verejne známe, že si veriaca a že sa za vieru nehanbíš. Ako by si charakterizovala svoj vzťah k Bohu? Čo pre teba znamená viera?

Viera je pre mňa alfa a omega. Tento dar som dostala vďaka mojim rodičom a je to ten najväčší dar, ktorý mi mohli odovzdať a ktorý budem odovzdávať raz aj ja mojim deťom. Viera je pre mňa neodmysliteľná časť môjho života, je súčasťou mňa. Nedokážem si predstaviť život bez Boha, bez viery, bez modlitby, Eucharistie.

Je možné vieru praktizovať v každodennom živote? Aj keď je človek uponáhľaný?

Samozrejme, že je to možné. Len si treba určiť priority. smiley Vstávam o 15 minút skôr, aby som vždy v kľude pri rannej kávičke stihla rannú modlitbu. Je to taký môj rituál - bez modlitby neviem odisť z domu. A to je len jeden príklad toho, ako sa to dá zvládať, aj keď má môj deň 16 hodín. Je to o tom, ako je človek nastavený a čo je pre neho skutočne dôležité. A presne tak isto je to aj s inými vecami – napr. so svätou omšou, modlitbou ruženca, dobrými skutkami... Ak človek chce, čas si nájde. Ak človek nechce, nájde si výhovorky.

Mimo tejto súťaže si sa stala aj jednou z tvárí Národného pochodu za život v r. 2019 v Bratislave. Aký je tvoj pohľad na právo nenarodených detí na život, príp. s tým úzko spojenú problematiku potratov?

Pre mňa život človeka začína už v momente počatia. To dieťatko v matkinom lone žije už v dňoch, kedy žena ešte ani netuší, že bude mamičkou. Preto som za ochranu života od počatia až po prirodzenú smrť. Ale ľuďom môžem isť príkladom, nemôžem im nič kázať, prikazovať ani moralizovať. Od Boha máme slobodnú vôľu rozhodnúť sa, ako sa k danej problematike postavíme. Ale môj postoj je taký, že život budem vždy chrániť už od počatia.

Tiež je o tebe známe to, že sa čoskoro budeš vydávať, ako aj to, že už máte spolu byt, avšak ty v ňom ešte nebývaš, iba tvoj snúbenec. Aký je tvoj názor na predmanželskú a manželskú čistotu? Oplatí sa počkať...?

Pre mňa to bola vždy neodmysliteľná časť vzťahu. Dáva nám možnosť hlbšie sa spoznať v tej duševnej, emocionálnej rovine. Problémy si musíme vydiskutovať. Lásku si musíme prejavovať inak ako je to dnes moderné. Som naozaj šťastná, že to, čo som videla v príklade mojich rodičov a starých rodičov, raz môžem mojim deťom dosvedčiť aj ja s mojím manželom. A vždy ich budem motivovať k tomu, že počkať sa oplatí a Boh takúto „obetu” požehná.

Čo je podľa tvojho názoru základom a pevnou skalou šťastného partnerského vzťahu?

Láska. Pravá, nefalšovaná, úprimná láska. Priateľstvo. Úprimnosť. Viera v Boha. Spoločná modlitba. Vernosť. Spoločné riešenie problémov. A hlavne si treba uvedomiť, že nič a nikto nie je dokonalý. Manžela treba milovať takého, aký je, nie takého, aký by sme chceli, aby bol. Treba ho milovať so všetkými jeho vlastnosťami. 

Modlila si sa niekedy za svojho budúceho manžela?

Samozrejme, asi od 15-tich rokov. smiley A je presne taký, akého som si vymodlila, ba priam ešte lepší. Až mám pocit, že si ho ani nezaslúžim. smiley

Čo by si z tvojho pohľadu mali uvedomiť dvaja ľudia predtým než sa rozhodnú vstúpiť do manželstva?

Musia sa dobre spoznať, ako reagujú v mnohých životných situáciách. Musia si dať dolu ružové okuliare a vnímať daného človeka reálne. A verte mi - keď príde ten pravý alebo tá pravá, zistite to veľmi rýchlo. Ten pocit, to sa nedá oklamať. smiley

Ako si sa spoznala so svojím budúcim manželom? Vedela si od prvej chvíle, že „on je ten pravý“, ktorého pre teba vybral nebeský Ocko?

Zaujal ma na prvý pohľad a niečo mi hovorilo, že to môže byt on. Po niekoľkých mesiacoch spolu sa mi len potvrdilo, že on je odpoveďou na 12 rokov mojich modlitieb.

Aké hodnoty si vážiš na svojom snúbencovi?

Jeho pokoru a skromnosť. Zmysel pre spravodlivosť. Precíznosť. Pracovitosť. Zmysel pre rodinu. Jeho vieru. Jeho optimizmus. To, ako ma dokáže upokojiť, keď vidí, že nie som úplne ok. Za to, že si dokáže zachovať chladnu hlavu v ťažkých situáciách. Za to, ako úžasne, naozaj úžasne ma dopĺňa a robí lepším človekom.

Mala si pocit, že o teba nejakým spôsobom tvoj snúbenec bojoval? Aký je tvoj názor na to, že muž by mal ženu dobývať?

Samozrejme, mala som pocit že o mňa bojuje a nie som mu ľahostajná. A podľa mňa je to správne - žena by mala byť dobývaná. smiley

Čo pre teba znamená prijatie sviatosti manželstva?

Veľké požehnanie od Boha, večná zmluva medzi mnou, mojím manželom a Bohom. A právo volať k Nemu kedykoľvek to budeme počas manželstva potrebovať.

Čo by si odkázala mladým ľuďom, ktorí možno cítia povolanie do manželstva, ale stále nenatrafili na toho pravého / tú pravú?

Verte na zázraky. Verte, že vaše modlitby budú vyslyšané a Boh vaše verné čakanie odmení nad vaše očakávania. 

Rozhovor pripravila: Majka

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!