Muži a rozchody: Prežívajú ich intenzívnejšie, ako si často myslíme

Muži a ženy sa líšia. Na tom nie je nič neobvyklé, je to zjavné už na prvý pohľad. Sme iní nielen fyzickým výzorom, ale aj napríklad prežívaním vzťahov. Takto nás vymyslel Stvoriteľ a je to dobré.

Muži a rozchody: Prežívajú ich intenzívnejšie, ako si často myslíme
Foto: © freepik.com

Často však medzi nimi dochádza k nedorozumeniam a to nie ani tak preto, že by jedna alebo druhá strana bola tá zlá. Hovoríme často inými jazykmi a neraz sa naše vnímanie sveta nepretne. Nie je nič neobvyklé, ak sa jeden partner na druhého posťažuje so slovami: „Ja mu vôbec nerozumiem.“ Preto je dobré poznať vzájomné rozdielnosti a naučiť sa počúvať ako ten druhý vníma svet, nie iba premietať svoje priania, ako by to malo byť. 
 

Muži predsa neplačú

Jedným z najčastejších mýtov o mužoch je, že vzťahom nevenujú dostatočnú pozornosť, prípadne neinvestujú do nich toľko emócií ako ženy. Muž sa v našej kultúre často spája s obrazom prelietavého sukničkára alebo mača, ktorý je nad vecou. Nedať najavo svoje emócie a slabosť je také typicky mužské. Muži predsa neplačú, plač je vyhradený pre ženy. Toto sú časté stereotypy, ktoré deformujú obraz muža a robia z neho karikatúru. 
 

...pre dámy je ďaleko atraktívnejší Boží muž, ktorý sa spolieha na Pánovu silu než ako mačo, ktorý sa hrá na niečo, čo nie je. 


Samozrejme, že sa nájdu muži, ktorí neberú ženy vážne a robia si z nich iba nástroj na uspokojenie vlastných potrieb. No muži, ktorí svoj vzťah brali vážne, prežívajú rozchod minimálne rovnako ako ženy. Dokonca, nájdu sa aj psychologické štúdie, ktoré hovoria o tom, že muži sa môžu dostávať z rozchodov ešte ťažšie ako ženy.   

Ani tu neplatí zovšeobecnenie, no ženy skôr prekonajú rozchod aj preto, že majú väčší okruh priateľov a známych, ktorým môžu vyrozprávať svoju bolesť. Ženy sú väčšinou v tomto smere otvorenejšie a ľahšie hovoria o svojich pocitoch.
 

Muži majú sklon prežívať rozchod iným spôsobom

Muži o svojich pocitoch často nehovoria, no to neznamená, že by ich nemali alebo že by ich neprežívali. Prežívajú ich iným spôsobom a často vo svojom vnútri. Z tohto dôvodu sa muži často dostávajú z rozchodov dlhšie. Umocňuje to aj fakt, že mnohí muži mali vo svojej expartnerke jedinú emocionálnu oporu. Preto môžu po kopačkách od partnerky prežívať doslova šokovú terapiu. Zrútil sa im ich svet. V tom lepšom prípade upadnú do sebaľútosti, v horšom do rôznych závislostí.
 

Ako sa dostať z rozchodu

Netreba vymýšľať nič svetoborné, stačí sa držať osvedčených receptov, ako sa dostať z týchto situácii. Najdôležitejšie je priznať si svoje pocity a prestať ich potláčať. Dopriať si čas na smútok a bolesť. Ignorovať zaužívané, no hlúpe heslá, že chlapi neplačú a vyhľadať dôveryhodnú osobu, s ktorou sa dá zdieľať táto bolesť. 

Rozhodne by to nemala byť expartnerka. Vedome ju kontaktovať je možno tá najhoršia chyba, akú muži robia po rozchode, pretože nielenže nič nedosiahnu, ale ešte sa zväčšuje ich bolesť. Je preto na zváženie, či to stojí za to. Ak to je možné a nič vás nespája, od expartnerky je potrebné sa odstrihnúť. Je dôležité budovať sám seba, nájsť si vhodný koníček, nájsť cieľ svojho života, lebo na partnerke sa život nedá postaviť. 
 

...nájdu sa aj psychologické štúdie, ktoré hovoria o tom, že muži sa môžu dostávať z rozchodov ešte ťažšie ako ženy.


Rovnako je dôležité urobiť si zdravú sebakritiku a poučiť sa z chýb. Žiaľ, mnohí ľudia nielenže nemajú žiadnu sebareflexiu, ale ani ľudí vo svojom okolí, ktorí by im s láskou povedali, že niečo robia zle. Niektorí však nie sú ani otvorení tejto sebakritike, lebo si myslia, že oni sú tí dobrí.  

Muži často po rozchode robia aj to, že jednoducho nepriznajú, že cítia bolesť zo straty. Niekedy hovoria „nič mi nie je“ alebo sa tvária, že sa ich vec nedotýka. Vo vnútri to však vyzerá inak, no mužské ego je silná záležitosť. A tak to radšej dusia v sebe. Maska s názvom „nič mi nie,“ je tak v skutočnosti iba obranou pred bolesťou. 
 

Z extrému do extrému

Nechať si čas na smútok je dôležité, je to kľúčová a úplne normálna životná etapa. No mnohí skáču od extrému do extrému - niektorí upadnú do zúfalstva a tí druhí si rýchlo hľadajú nové vzťahy ako náplasť. 

Muž by mal byť vybavený určitou silou a odolnosťou, ktorá mu pomáha zvládať vonkajšie okolnosti. Nemal by sa zosypať pri prvom probléme. No na druhej strane, nikto nie je nezničiteľný. Mužská sila by mala byť mať svoj základ v Bohu, lebo jedine On je silou a chválou, jedine On je záchrancom. (pozri Žalm 118,14) 

V konečnom dôsledku aj pre dámy je ďaleko atraktívnejší Boží muž, ktorý sa spolieha na Pánovu silu než ako mačo, ktorý sa hrá na niečo, čo nie je. 

Rozchod nie je príjemný pre nikoho, kto berie svoj vzťah vážne a nie ako zábavku. No aj v týchto situáciách pôsobí Boh a môže aj cez to vychovávať a posúvať vpred. Veď tým, čo milujú Boha, všetko (aj neúspechy) slúži na dobré.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!