Novodobé nástrahy manželstva – alebo kto umyje záchod?

Dnes by som chcela otvoriť dvere do prvého roku manželstva a ísť hlbšie. Tento článok teda bude primárne pre zaľúbencov a snúbencov. Ešte stále sa len rozhodujete a svoje rozhodnutie môžete zmeniť. Naozaj. Je to kruté? Horšie je rozvádzať sa po prvom roku manželstva. Som vydatá 5 rokov, máme za sebou už aj krízu po narodení prvého dieťaťa. Neviem všetko, môžem sa mýliť, ale môžem Vám aj skúsiť poradiť, aby ste boli pripravení, lebo niektoré situácie sa jednoducho opakujú skoro v každom manželstve muža a ženy.

Novodobé nástrahy manželstva  – alebo kto umyje záchod?
Foto: © pexels.com

Prvý rok je rokom mladomanželov

Zazvonili svadobné zvony, zjedla sa torta, rozdali sa koláče a pálenka (stále žijeme na východnom Slovensku), a čo teraz? Žijeme  šťastne, až kým nás svokra nerozdelí? Júúj, toto vďaka Bohu nebol náš prípad, ale prvá rada znie: prvý rok manželstva je naozaj pre manželov. Je dobré sa porozprávať o frekvencií návštev rodičov v oddelenom bývaní mladého manželského páru a naplánovať si to. Osobne poznám krásnu dvojicu, kde ona je učiteľka, on je mamičkin maznáčik a jeho mamička prichádza v sobotu skoro ráno, aby si s nimi dala kávu. Sobota je u nich jediný deň, kedy nemusia vstávať. Sú čerství manželia, chcú ostať v posteli spolu a dlho a konečne na to majú právo a požehnanie aj od Hospodina! Tak ty človek ich nerozdeľuj! Dal si im svoje rodičovské požehnanie? Tak aby bolo jasné aj u puritánov: rodičovské požehnanie obsahuje aj dovolenie k sexu. Naozaj. Keď sú deti malé, rodičia majú žehnať svojim deťom a zapečaťovať ich lásku, aby sa nezobudila príliš skoro (a netrápili sa s masturbáciou). A keď príde čas, tak im zasa majú žehnať, aby sa láska zobudila a rozhorela svätým ohňom v ohnisku manželstva, a aby ich lôžko ostalo nepoškvrnené neverou alebo nezáujmom. Zaujímavosť z biblie: v Izraeli bol prvý rok novomanžel oslobodený aj z vojenskej služby, aby sa mohol venovať manželke. 

Muži, povzbudzujem Vás, spoznávajte svoju ženu! A nielen prvý rok. Neutekajte do práce, nesnažte sa zarobiť milióny a kúpiť veľký dom. Všetko má svoj čas. Radím Vám, budťe rozumní a nasledujte Pána. On je Láska, On vymyslel lásku a On nás učí ako sa máme milovať fyzicky, duševne a duchovne.

Ženský cyklus

Ďalšie tajomstvo lásky – pre mužov veľmi frustrujúce: na ženu platí každý týždeň niečo iné. V každej oblasti. Žena má svoj ženský cyklus. A nálady. A je veľmi komplikovaná. A v tomto Vám len Boh pomôže, aby ste to ustáli a zvládli. Obaja. Ani ona nevie, čo chce. Muž, nepýtaj sa ženy, pýtaj sa Hospodina, na kolenách v komôrke, ako urobiť radosť svojej žene. 

Keď sa muž bude stále pýtať len svojej ženy a plniť len jej želania, neprinesie to požehnanie. 

Keď sa muž nebude pýtať ani zaujímať o srdce svojej ženy, neprinesie to požehnanie. 

Keď sa muž skloní v modlitbe pred Pánom, Pán mu povie. 

Muž prekvapí ženu, naplní jej srdce a ešte ju aj privedie bližšie k Pánovi, lebo keď povie pravdu, že mu to Pán poradil, takto mu vzdá chválu! Obaja môžete spoločne chváliť a ďakovať Pánovi aj v manželskom objatí! Adam a Eva boli nahí a nehanbili sa, pamätáte na ten prvý príbeh?

Nielen záchod 

A teda, čo s tým záchodom? No kto ho umyje? Žena však? Doma ho stále umývala mamka. Ale tu už mamka nie je. Tu je len on a ona. Porozprávajte sa o tom. Žena, ty nechceš, aby muž umýval kúpelňu? Nevie to a nebude to dokonalé, však? No ak ťa  miluje, naučí sa to. A prvýkrát to môžete urobiť spolu. Umývať záchod je ponižujúce pre každého. Ale pre ženu je to niekedy nemožné. Ja som svoje prvé tehotenstvo pregrcala skoro celé. Tehotestvo trvá dlho, viac ako pol roka, skoro rok! A skoro rok som nemohla nič robiť. Ani variť, prať, upratovať, umývať. Ježiš umýval svojím učeníkom nohy. Buďme viac vo svojom manželstve ako Ježiš a naučme sa všetky domáce práce, kým je čas. Keď prídu deti, je dobré aby aj muž vedel umyť záchod, vaňu, vymeniť toaletný papier, obliecť posteľ (deti sa často pocikávajú, vracajú a kakajú aj mimo nočníka). A keď muž miluje ženu ako Ježiš miluje svoju Cirkev - aj svoj život za ňu dal! Je to výzva? Muž je predsa cez deň v práci, má prísť domov a pracovať ďalej? Veď žena je celý deň doma! Ja nevravím o otroctve. Ja vravím, že je dobré sa striedať a mať v tom múdrosť. A keď sú deti malé, je to nutnosť. Inak žena stratí hodnotu. Sama pred sebou, pred manželom, príde aj o posledné zbytky svojej dôstojnosti, keď sa z nej stane len domáca slúžka. To bol prípad mojej mamky aj babky. A aj môj. Hoci som už vedela, že to chcem inak. Žena je krehká, jemná, citlivá. Muž je silný, udatný a vytrvalý. A keď môj otec vedel prísť domov z fabriky a kálať drevo(!), prečo nikdy neumyl ten záchod? Je to naozaj také ťažké? A prečo mamu nikdy nepochválil a nezastavil ju, keď videl, že ona už padá on únavy z nôh… Muži, milujte svoje manželky a učte sa ich viesť. Ženy, majte v úcte svojich manželov, žehnajte im a obaja počúvajte Hospodina, len On vám povie, na čo je ten správny čas. A keď vám Duch Svätý hovorí, aby ste umyli ten záchod, urobte to, prinesie to veľké požehnanie do vašej rodiny. 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!