Ako si vyberať svoju budúcu polovičku s rozvahou a opatrnosťou?

Čakáte a čakáte, no ten pravý stále nechodí a vás pomaly zožiera netrpezlivosť. V dnešnom článku sa dozviete, ako rozumne prežiť aj takéto, pre mnohých náročné obdobie čakania.

Ako si vyberať svoju budúcu polovičku s rozvahou a opatrnosťou?
Foto: © unsplash.com

Áno, viem, môj ďalší zoznam. Ale čo s tým narobím, keď ich mám tak rada. Zoznamy si píšem pred každým nakupovaním (predchádzam tak plnému košíku nepotrebných lákadiel, ktoré na mňa číhajú v regáloch supermarketu), zapisujem si aj to, aké filmy sa mi páčia, ktoré knihy si chcem prečítať, čo všetko chcem stihnúť do istého okrúhleho výročia (od naivnej túžby bývať vo vlastnom, až po želanie brodiť sa riekou Amazon, mám zaznačené všetko smiley). Avšak tentoraz to bude iné. Spísala som si zoznam o tom, ako s rozvahou a opatrnosťou vyberať svoju budúcu polovičku. Tak poďme na to.

1. Ak k niekomu necítiš lásku, nepremáhaj sa. Nezačni chodiť s niekým len preto, že strácaš nádej.

2. Nikdy nestrácaj nádej!

3. Zachovaj si sebaúctu. Never klamstvám, ktoré sú z dielne Satanovej. Medzi jeho najčastejšie lži patria vtieravé myšlienky s nepríjemným obsahom: som príliš nízka, veľmi vysoká, nápadne chudá, nadmerne bacuľatá, až príliš tichá, tajfún s názvom extrovert, príliš hĺbavý typ... Och! Nemysli na to. Si jedinečná bytosť. Nikdy nesplníš očakávania trendy časopisu VOGUE či ELLE. To nedokážu ani samotné vyretušované modelky. Aj to je dôvod, prečo majú depresie v módnom priemysle zelenú.

4. Nestrácaj nároky na muža. Nepovedz „áno“ prvému, ktorý za tebou príde, len preto, že po niekom veľmi túžiš. S týmto bodom úzko súvisí aj skutočnosť, že dnešné dievčatá sa prehnane ponúkajú mužom. Prosím, nerobte to. Dovoľte im, aby o Vás a Vaše srdcia bojovali. V neskoršom období si to budete na sebe vážiť nielen Vy, ale aj Váš drahý. smiley

5. Nehľaď na výzor, ale na charakter. Že klišé? Tak trochu áno. Že pravdivé? To ti povie väčšina dlhodobých párov, s ktorými komunikuješ. Z krásy manželstvo nevybuduješ. Takže výzor ti v konečnom dôsledku môže byť šuma-fuk. Pár rôčkov po svadbe sa budete s údivom pozerať na váš svadobný album a v hlave vám bude víriť otázka: „Kam zmizli tie dve osoby zo svadby? Ako je možné, že sa zmenili na ľudí, ktorí teraz sedia na gauči? Prax poukazuje na fakt, že skoro každý muž po svadbe priberie a skoro každá žena sa po svadbe zmení - a nie, nie je to iba zmena priezviska. Vskutku je to pravda. Tento jav potvrdzuje výskum s názvom pozorovanie voľným okom. smiley

6. Využi svoj potenciál a naplno si užívaj voľný čas. Neboj sa. Kruhy pod očami z prebdených nocí, špinavé tričká od detskej výživy, kúpeľňa hore nohami, pretože niekto naháňal malú, žltú, plastovú kačku vo vani - to ešte príde. Aktuálne sa zameraj na seba, svoje okolie a blízkych ľudí, pre ktorých môžeš byť obohatením a pomocou.

7. Všetko konzultuj so svojím Stvoriteľom. S kým iným sa o sebe rozprávať, ak nie so svojím Nebeským Otcom? On Ťa pozná najlepšie. Koniec koncov, to práve On ťa predivne vytvoril a utkal. Kúsok po kúsku, celučkú osobu, do detailov premyslenú, s presnosťou skonštruovanú (Žalm 139, 13-18).

8. Neporovnávaj sa. Chceš vedieť, čo produkuje porovnávanie sa? Závisť. A čo sa o nej píše v Biblii? Že je ako kostižer v kostiach (Príslovia 14,30). A keďže si svoje kosti vážim, s najväčšou pravdepodobnosťou s nimi budem spolupracovať, a tak sa degeneratívnych ochorení kostí (tzv. osteoartróza či nám viac známa osteoporóza) dobrovoľne vzdávam.

9. Dôveruj Bohu. Áno, aj vtedy, keď ťa oblapí beznádej. V takom prípade prenechaj dôveru na niekoho iného. Človeka, ktorý si možno podobným hľadaním už v minulosti úspešne prešiel. Osobu, ktorá Ti porozumie, ale zároveň Ti nebude ťahať medové motúzy okolo nosa. Je dobré sa obklopovať ľuďmi, ktorí sú hlboko zakorenení v Kristovi a dokážu Ťa na životnej križovatke usmerniť.

Som presvedčená, že obdobie čakania je pre každého náročné a ťažké. Málokto nad tým dokáže mávnuť rukou a nestarostiť sa. Avšak viem aj to, že tento časový úsek raz v živote pominie. Nepodliehaj tlaku okolia, médiám, sociálnym sieťam ani svojim rovesníkom. Verím, že  pri výbere svojej budúcej polovičky budeš opatrná, dôkladná a možno aj trochu zásadová. Zameraj sa na dôležité veci, ktorými sú napr. svetonázor, samostatnosť, charakter, osobnosť. Lebo v konečnom dôsledku nebude záležať na drahých domoch, luxusných autách či exotických dovolenkách, ale na čistej a nepoškvrnenej láske, ktorá má byť spojivom dokonalosti (Kolosanom 3,14).

Helena

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!