Pre mužov: Mýty o ženách a friendzone

Kde bolo, tam bolo, za siedmimi horami a za siedmimi dolinami, kde sa voda sypala a piesok sa lial, existuje miesto zvané Friendzone. Ale nie, friendzone je skôr očistec či trestná lavica, kde všetky protivné dievčatá posielajú tých najmilších a najlepších mužov na svete. Friendzone. Priestor opradený bájmi, mýtmi a legendami. Poďme bližšie preskúmať tú čiernu dieru, kde údajne miznú v nenávratne všetci milujúci, verní Boží muži.

Pre mužov: Mýty o ženách a friendzone

​Ak teraz napíšem, že friendzone je výmysel mužov, tak ma možno polovica z vás ukameňuje. A druhá polovica mi možno dá za pravdu. Nehovorím to v zlom. Mužská myseľ je tá, ktorá veci kategorizuje. Škatuľkuje, ak chcete. Aby v tom bol poriadok. Možno preto sa hovorí, že ženy sú komplikovanejšie a zložitejšie. (To je objav, že?) Žena by nevymyslela výraz friendzone, pretože ho nepotrebuje. Rovnako to neboli ženy, ktoré vymysleli výraz zlatokopka a podobne. Čo vadí mne osobne je, že sa mnohé ženy s týmito výrazmi stotožnili. Svedčí to o ich povrchnosti a lenivosti v hľadaní a dávaní odpovedí. Muži si vymysleli friendzone, pretože majú zranenia a otázky, na ktoré nikdy nedostali odpoveď.

Zamiloval si sa. Bol si očarený ženou, ktorú si niekde stretol. Zdalo sa ti, že musela vystúpiť priamo z tvojich snov a že je všetkým, čo si kedy hľadal. Láska na prvý pohľad. Prehodili ste spolu pár slov, možno ste v kontakte už dlhší čas. Myslíš na ňu dňom i nocou, rozmýšľaš, čo robí, ako ju potešiť. Zniesol by si jej aj modré z neba. Všetky citáty o láske a o vzťahu k ženám, ktoré sa ti kedysi zdali príliš sladké, zrazu dávajú zmysel. Chceš byť s ňou, poznať ju, byť jej oporou. Chceš byť mužom jej snov, modliť sa za ňu. Váš vzťah bude ten požehnaný, dokonalý. Vaša láska bude svedčiť všetkým naokolo o Bohu.
 

Zamiloval si sa. Lenže ona akosi tvoje city neopätuje. Ona akosi necíti, že sa k sebe takto mimoriadne hodíte.


Hups! Lenže ona akosi tvoje city neopätuje. Ona akosi necíti, že sa k sebe takto mimoriadne hodíte. Nevníma a neváži si všetko to, čo pre ňu robíš. Ona si jednoducho dovolila nemilovať ťa. Ak ti to pomôže, toto je realita, ktorú zažívajú aj ženy. Aj ja osobne. A vieš, čo? Tak je to správne.

Pokiaľ stále hovoríme o láske a o slobode.

Keby bola láska na povel, keby bola odmenou za dobré skutky či charakter, keby bola výrazom súcitu, nebola by láskou. Možno si si to nikdy nevšimol, ale Ježiš bol najlepším mužom na svete a napriek tomu skončil na kríži. Možno si si to nikdy neuvedomil, ale Boh stvoril ľudstvo a miluje ho tak, že dal za neho seba samého a aj tak je v priebehu celých dejín odmietaný, zrádzaný, opustený, nemilovaný. On je Láska. Máš už trošku bližšiu predstavu o tom, do čoho vstupuješ, ak naozaj miluješ?
 

Ak po jednom jedinom odmietnutí vytriezvieš a cítiš viac urazenú pýchu a zranenú hrdosť než lásku, tak si nikdy nemiloval.


Koľkokrát sa to stalo aj mne. Niekto o mňa prejavil záujem a ja som, žiaľ, musela povedať, že z mojej strany to nie je rovnaké, aj keď ma to veľmi mrzí. Ten záujem, tá zaľúbenosť, ktorá mi pred chvíľou chcela zniesť modré z neba sa zrazu premenila na urazenosť, ješitnosť, hnev a ľahostajnosť. A ja som si len s povzdychom povedala: “Takto sa končí veľká láska.” Zamysli sa aj ty, či to, čo naozaj cítiš k danému dievčaťu, je láska. Lebo pravá láska “je trpezlivá, všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží.” (porov. 1. Kor 13, 4-7). Nesľubuj jej niečo, čomu nerozumieš a čo jej nemôžeš dať. Ak po jednom jedinom odmietnutí vytriezvieš a cítiš viac urazenú pýchu a zranenú hrdosť než lásku, tak si nikdy nemiloval.

Friendzone. Prekáža mi, že sa zo slova priateľstvo stala urážka. Ak nestojíš o priateľstvo, čo iné by si chcel? Priateľstvo aj tak bude po päťdesiatich rokoch manželstva tá najlepšia vec, na ktorej budete stavať. Poviem ti, ako sa na takú situáciu díva žena. V živote stretnem mnoho mužov, skvelých. Ja sama ich poznám množstvo! Určite aj ty poznáš množstvo žien. Či už zo školy alebo z práce. A tiež nie si s každou z nich vo vzťahu iba preto, že je pekná, múdra, vtipná a dobrá. Láska je niečo viac. Niečo, čo sa nedá ovplyvniť. Ak stretnem niekoho, koho si vážim a obdivujem ako človeka, s kým si rozumiem, tak som veľmi šťastná. Nájsť priateľa je vždy dar. Ak však on prejaví záujem o niečo viac, mám tri možnosti.

Prvá: Vyhovieť mu a skúsiť s ním ísť do vzťahu, hoci vlastne viem, že klamem jeho aj seba. On to možno v prvých chvíľach nerozpozná, lebo bude opitý eufóriou a šťastím, ale neskôr pochopí, že ma naozaj nezískal. Že to bol vždy len on, kto do vzťahu investoval a dával. A to nie je fér.

Druhá: Alebo môžem našu známosť ukončiť, urobiť scénu, že ako si mohol niečo také dovoliť a vôbec si myslieť, že my dvaja by sme spolu mohli niečo mať. Mohla by som prerušiť kontakty a nadeliť mu také odmietnutie, z ktorého by dozaista vytriezvel. Lenže, taká krutá nie som. Vlastne poznám len málo žien, ktoré by reagovali takto.

Tretia: A potom je tu táto možnosť. Mám ho rada. Ako človeka, ako priateľa. Nechcem pred ním nadobro zavrieť dvere. Chcem, aby bol súčasťou môjho života. Hovorím mu pravdu o tom, že doňho nie som zamilovaná, ale zároveň mu dávam nepriamo šancu a nádej, že možno neskôr ho milovať budem. Je to na ňom. Dávam mu priestor, aby ostal v mojom živote, aby ma spoznával a aby čas a Božia milosť urobili svoje. A toto je “friendzone”. Nie je to nespravodlivé urobiť z niečoho takého krásneho niečo tak mýticky hrozné?
 

Bol si odsunutý do priečinku priateľa? Prebojuj sa odtiaľ von! Dvere k jej srdcu nie sú zamknuté, ale ani otvorené dokorán. Musíš klopať.


A teraz prejdem k veci, muži. Bojujte! Prosím vás, bojujte! Ak si myslíte, že už to, že ste ju oslovili a pozvali na kávu je boj, tak to sa mýlite. Ak si myslíte, že to, že ste jej vyznali svoje city a otvorili srdce je boj, tak ste na omyle. To je možno také zahriatie. Rozcvička. Ak by vám teraz padla do náručia, iste by sa vaše ego potešilo. Veď vy ste predsa takí neodolateľní a skvelí, že inak to ani nemohlo byť! Ale teraz späť do reality. Bol si odmietnutý? Bol si odsunutý do priečinku priateľa? Prebojuj sa odtiaľ von! Napni všetky sily! Dvere k jej srdcu nie sú zamknuté, ale ani otvorené dokorán. Musíš si ich otvoriť sám. Musíš klopať. Ak si jej povedal, že k nej niečo cítiš a ak si za tým stojíš, dokáž to svojimi skutkami. Buď verný a vytrvalý. Ale nie zúfalý! Nechceš ju predsa svojou pozornosťou utrápiť na smrť. Ak sa snažíš získať alebo si udržať ženu len preto, že nevieš a nedokážeš byť sám, alebo že si nevieš predstaviť žiť bez nej, tak potom nie si pripravený na vzťah. To isté platí aj o ženách. Túžiš po dievčati, ktoré nemá žiadne iné ciele, záujmy, hobby a kamarátky okrem teba? Tak je to aj naopak. Ak žena vycíti, že je všetkým, čo máš, tak uteká. Pretože na to nemá. Ona nie je Boh.

Teda miluj. Dávaj sa a nepočítaj náklady. Pretože tak to robí Boh. Bezhraničná láska. Ak sa považuješ za muža podľa Božieho srdca, mal by si Jeho srdce naozaj poznať. Náš Boh sa dáva. Neustále odmietaný neustále miluje. Pretože inak nemôže. Zostáva verný, aj keď sme my neverní. Snaž sa dospieť k takejto láske a neverím, že srdce ženy, ktorú miluješ, ostane zatvorené. Modli sa za ňu, modli sa za seba. Modli sa o milosť a požehnanie pre vás oboch. Aby sa vo vašich srdciach diala Božia vôľa.

Ak si práve dospel k poznaniu, že toho ešte nie si schopný, výborne! Konečne môžeš venovať svoj čas a energiu niečomu užitočnému a nie plaču nad tým, aké je nefér, že niekto taký skvelý ako ty, je pre niekoho zas len priateľ. Buď vďačný za priateľstvo, lebo aj to je Božím darom a možno aj v pokore uznaj, že na vzťah zatiaľ nie si pripravený. Neboj sa, takých nás je viac. Boh nás volá k tomu, aby sme Ho poznali, aby sme vedeli, čo je láska a k čomu sme povolaní. Prestaňme si už vymýšľať sebaľutujúce škatuľky a vykročme na cestu kríža. Teda lásky…

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!