Prvé rande: 10 tipov, aby si nespôsobil katastrofu

Randenie je o tom, aby sa muž so ženou zoznámili a prípadne nadviazali známosť. No rande môže dopadnúť aj zle, ak človek urobí závažné chyby. Robiť chyby je síce ľudské, no predsa je lepšie nebyť tvrdohlavý a na isté veci si dať pozor. Článok ani zďaleka nevyčerpáva tému randenia, no chce priniesť aspoň nejaké inšpirácie.

Prvé rande: 10 tipov, aby si nespôsobil katastrofu
Foto: © freepik.com

Z randenia vynecháváš Boha

Je potrebné k tomu niečo dodávať? Je to totiž veľmi jednoduché: Ak človek nerandí s Bohom, nežije sviatostný život, nečíta Písmo, nemodlí sa, neodovzdáva Bohu svoje stretnutia a nespolieha sa na Neho vo všetkom (čiže aj v randení), ako potom môže chcieť pekný a požehnaný vzťah? 

Preto v prvom rade randi s Ním a až potom sa púšťaj do randenia so ženami. Randenie bez Neho totiž nápadne pripomína citát zo Žalmu 127: „Ak Pán nestavia dom, márne sa namáhajú tí, čo ho stavajú.“
 

Zlý výber miesta

Je dôležité premyslieť si, že kde a ako budete tráviť spoločný čas. To dosť závisí od toho, s akou ženou sa plánuješ stretnúť. Preto je dôležité nejakým nenápadným spôsobom zistiť, čo má rada a kde by sa cítila príjemne.

Niekto je v tomto smere nenáročný - chce sa iba prejsť alebo ísť na kávu. Iná žena by takéto rande možno vyhodnotila, ako nudné a preferovala by akčnejšiu schôdzku, napríklad bowling alebo turistiku. Dôležité je preto správne a podľa situácie vyhodnotiť, s akým typom ženy sa ideš stretnúť. 

Nepýtaj sa jej však otázky typu: „Čo by si chcela na stretnutí robiť?“ Skús byť radšej ty ten, kto má plán a navrhni jej konkrétne miesto s konkrétnym časom. Môžeš rande skombinovať - môžete sa napríklad ísť prejsť a neskôr ju pozveš na kávu.
 

Zanedbaný vzhľad

Výzor u mňa nie je dôležitý. Naozaj je to tak? Žiadna rozumná žena asi nečaká hollywoodského krásavca, no zároveň však nebude nadšená z muža, ktorý vyzerá neupravene a páchne na kilometre. Preto muži, venujte patričnú pozornosť svojmu vzhľadu, ženy si všímajú aj pre nás často nepodstatné detaily, ako je vôňa alebo úprava brady. 

Upravený vzhľad o tebe môže vypovedať niekoľko vecí: zodpovednosť, pracovitosť a lásku k sebe samému, ktorá je kľúčová pre rozvíjanie vzťahov s opačným pohlavím.

Zvoľte vhodné a slušné oblečenie, ktoré bude primerané pre konkrétne miesto a situáciu. Na bowling si asi človek nevezme kroj a na vysokohorskú túru lakovky. Všetko s mierou. 
 

Meškanie

Dochvíľnosť a presnosť vypovedá o človeku to, že je zodpovedný a váži si čas toho druhého. Nedochvíľnosťou na prvom rande si iba vytváraš negatívny dojem o sebe a dávaš tej druhej strane najavo, že stretnutie neberieš dostatočne vážne. 

Ak nestíhaš z opodstatnených dôvodov, daj jej včas vedieť a vyhni sa prípadnému napätiu a nepríjemnostiam. V opačnom prípade sa rande môže skončiť skôr ako vôbec začne.

Buď teda gentleman a nenechávaj si nič na poslednú chvíľu. Radšej príď na miesto stretnutia skôr.
 

Nevhodné témy

Čo je lepšie, ako sa na prvom rande rozprávať o témach, ako je politická situácia na Slovensku, najnovšie úmrtia v dedine alebo prírodné katastrofy vo svete? Nie je to tak, že by si sa napríklad o politike vôbec nemal rozprávať, no ľudia majú na tieto veci často rozličné názory, tak spočiatku radšej opatrne.

Zo stretnutia, ktoré malo byť o vzájomnom spoznávaní sa, sa môže ľahko stať ostrá výmena názorov. Pozor na ohováranie a osočovanie druhých. Nehovor iba o škole alebo iba o práci. Upriam svoju pozornosť aj na také veci ako sú napríklad spoločné hodnoty, záujmy, životné ciele, duchovné témy a podobne. 
 

Rozprávaš iba o sebe a nepočúvaš ju

Ktorá žena nezažila ten trápny moment, keď ju vonku pozval chlap, ktorý ju „veľmi túžil spoznať“ a potom 99% času rozprával iba o sebe? 

Asi ti to ešte nedošlo, ale nie si stredobod vesmíru. Ak chceš naozaj ženu zaujať, skús jej v prvom rade radšej nechať priestor, úprimne sa o ňu zaujímaj, o jej život, o jej záľuby alebo o jej životné sny a vízie. Zaujímaj sa o ňu, ale nie, aby to nevyzeralo ako na výsluchu u polície.

(O takých veciach ako je mať odložený a vypnutý mobil snáď ani nemusím hovoriť.)
 

Neúprimnosť a predvádzanie sa

Prečo si my muži často myslíme, že nás žena bude mať rada, keď sa začneme vychvaľovať a machrovať? Nie je lepšie zachovať si vlastnú tvár aj keď to možno so sebou nesie riziko neúspechu a odmietnutia?

Samozrejme, my muži túžime po prijatí u žien. No snaha za každú cenu niekoho zaujať je recept na katastrofu. Rozumná a hodnotná žena nás aj tak skôr či neskôr prekukne, preto si myslím, že cesta úprimnosti a prirodzenosti je určite lepšou cestou než ako cesta predvádzania sa.

Muži, ktorí sa zvyknú predvádzať vo veľkej časti prípadov nemajú čo žene ponúknuť okrem svojich silných rečí. Tým nechcem povedať, že máš na prvom rande vybaliť na dievča všetky svoje zlyhania, pády a negativitu. 

Buď však iný ako machri a pózeri, ktorých nájdeš na každom rohu. Buď pred ženou sám sebou napriek riziku odmietnutia. Určite to ocení. Mimochodom, na prvom mieste máš mať Boha a nie ženu. 
 

Dievča zaplať, „zabudol som“ peňaženku

Nie je vôbec žiadnym pravidlom, že by muž mal zakaždým platiť žene, no páni nečakajte, že dáma vytiahne na prvom rande peňaženku a zaplatí aj za vás. Keď si ju pozval von, je logické, že budeš platiť. 
 

Berieš to príliš vážne až tragicky

Je pochopiteľné, že si nervózny a chceš u nej zabodovať. No keď sa príliš sústredíš na výsledok a nie skôr na prítomný okamih, veľmi ľahko sa môže stať, že sa všetka spontánnosť u teba vyparí a ovládne ťa kŕčovitosť. Kŕčovitosť je zabijakom humoru, ktorý ženy na chlapoch milujú. A k randeniu nepochybne patrí aj istá dávka humoru.

Mnohých mužov paralyzuje myšlienka, že „aký som ja pako a ona aká je úžasná.“ No nezabúdaj, že aj tá najlepšia a najkrajšia žena má svoje slabiny, chyby a strachy, o ktorých ani len netušíš.
 

Nepripúšťaš si neúspech

Pochop, že hoci ty s ňou možno chceš nadviazať niečo viac, no ona to tak nemusí cítiť. Je slobodná a slobodne si môže vybrať s kým chce byť. Vzťah sa nedá nikomu nasilu natlačiť. Láska sa rodí v slobode. Ale môže to byť aj presne opačne - zistíš, že ťa k nej nič vážnejšie neťahá a chceš byť iba kamarát. To je úplne v poriadku.

Ako som už uviedol v úvode, randenie je o zoznámení sa a zistení, či sa hodíte pre vzťah. No môžete si vybudovať napríklad pekné kamarátstvo. A môžete sa aj v úcte rozlúčiť a ty sa môžeš (obohatený o skúsenosť) posunúť k niekomu inému. 

V každom prípade to môže byť pre teba win-win-win situácia. Buď vzťah alebo kamarátstvo alebo cenná lekcia do života. Nemáš čo stratiť, môžeš iba získať.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!