Vadí mi, že s ním spíš a chodíte spolu len tri mesiace

Nikdy sme sa nestretli. Ale môžem o tebe povedať tri veci, o ktorých nevieš možno ani ty sám. Po prvé, si zaujímavý človek. Viem to, pretože si sa rozhodol čítať tieto riadky. Po druhé, si človek, ktorému na niečom dôležitom záleží. Keby to tak nebolo, nečítal by si ich. Zaoberal by si sa niečím iným. Po tretie, budeš odvážnym človekom, ak prijmeš výzvu obraňovať čistotu svoju aj čistotu druhých. Čistotu, ku ktorej ťa budem pozývať.

Vadí mi, že s ním spíš a chodíte spolu len tri mesiace
Foto: © pexels.com

V jeden veľmi chladný večer (tuším to bolo tesne pred Silvestrom) som sa spolu s mladými ľuďmi modlila pri Ankinom hrobe (blahorečenie: 1.9.2018). Jednou z vecí, ktorú som si odtiaľ zapamätala, bolo, že som si lámala hlavu nad tým, ako dlho ešte budeme čakať, kým príde proces blahorečenia. Do mojej osemdesiatky? Fíha, nie. Ja mám dvadsaťdva, a je to tu!

Predpokladám, že keď si zablúdil na stránku Bezhraničnej, si kresťan a v hlave máš tým pádom uložených pár pravidiel, ako žiť čistý vzťah. Aj ja som ich mala. Neuvedomila som si, že problém nastane, keď treba obraňovať nielen svoju vlastnú čistotu, ale aj čistotu svojich najbližších. Najmä vtedy, keď s nimi tráviš drvivú väčšinu svojho času. Možno si obklopený ľuďmi, ktorí sú veriaci a vo všetkom s tebou súhlasia. Alebo sú to priatelia, ktorí nedostali dar viery. Nik nemôže za to, v akej rodine vyrastal. Ja patrím do tej druhej skupiny ľudí. Vlastne – už dva roky nie, pretože študujem v Brne.

Niekedy si neuvedomujeme, že sex založený na emóciách nás môže zaviesť niekam, kam nechceme. 

„Áno, keď sa už pýtaš, vadí mi, že s ním spíš a chodíte spolu len tri mesiace.“ Som staromódna? Nenormálna? Začala som robiť kompromisy. Omyl číslo jeden. Jeden kresťanský chlapec po roku so svojou priateľkou začal intímne žiť. Prečo nie? Fakt som nenormálna. Posťažovala som sa prvej osobe, ktorá bola na blízku: „Prečo ťa to trápi, Laura? Je to ich vec.“ Omyl číslo dva. Nejde tu o to, aby si každého, koho stretneš, oboznamoval s pravidlami čistoty. Nie. Ide tu o niečo iné. Mať odvahu čistotu obrániť aj za cenu straty kamarátky/kamaráta. Ak tvoj priateľ nechce počuť pravdu, nebol to priateľ.

Dostal si pri krste tri úrady: prorocký, kráľovský a kňazský. Prorocký – žiť a ohlasovať svojím príkladom i slovom, ak treba. Napríklad: „Prečo je sex zlý? Veď je krásny! Vek dievčat, ktoré vstupujú do manželstva, sa stále posúva. Nemôžem za to, že som sa narodila v tejto dobe. Nebudem čakať do tridsiatky.“  A teraz spusť sprchu svojich argumentov.

Niekedy si neuvedomujeme, že sex založený na emóciách nás môže zaviesť niekam, kam nechceme. Vášeň milencov je najsilnejšia práve vtedy, keď pramení z oddanosti. Odmenou za záväzok je radosť z intimity.

„Nech ťa neopustí láska a vernosť, priviaž si ich na hrdlo, napíš na tabuľu svojho srdca.“  (Prís 3, 3)

Boh chce, aby sa láska vnímala aj ako vernosť.

Boh chce, aby sa láska vnímala aj ako vernosť. Ako vysvetliť niekomu, že vystriedať troch sexuálnych partnerov za 1,5 roka je zlé? Nepresviedčať ho, nehľadieť odsudzujúco, ale nesedieť so založenými rukami. Ako  naša generácia buduje vzťahy? Pornopriemysel má obrat niekoľko miliárd ročne. Chceme intimitu bez záväzku, chceme potešenie bez námahy, bez sľubu, bez obety. Chceme sex bez obmedzení. Všetko sme získali. Aké sú výsledky? Iné ako si čakal. Sme prázdnejší ako predtým. „Nejde to, nedá sa mi neporovnávať dievčatá, s ktorými som spal,“ povedal mi. Máme sex, ktorý nás neuspokojuje. Túžiš po niečom pravom a skutočnom. Kde to je? Kde nájdem tú pravú radosť? Jedine v Božom druhu lásky. Boh totiž vie, že spomienky na bývalé intímne vzťahy si aj ty zoberieš do manželstva.

„Manželstvo nech majú všetci v úcte a manželské lôžko nech je nepoškvrnené.“ Ž 13, 4

Dnešný svet nechce prijať myšlienku „odloženého“ uspokojenia. Vek detí, ktoré mali prvý pohlavný styk, stále klesá. Rodič málokedy k tomu niečo povie.

Každý z nás má slabosti. Ale sú aj takí, ktorí sa ich neboja. Padol si? Vstaň. Tento svet nevie, čo je pravdivé alebo, lepšie povedané, všetko sa zdá byť pravdivé. A čo hovorí Gedeon Bohu? „Dokáž mi, že si to ty. Dokáž mi, kto je pravdivý.“ Sdc 6, 18
 
Použitý zdroj:
HARRIS, J.: Zbohom lásky: Nový postoj k „randeniu“, zaľúbenosti a intímnym vzťahom. Bratislava I : Creativpress, 2005. 162 s.

Autor: Laura Nováková

Jazyková korektúra: Kamila Kravcová

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!