Z poradne: Pôjdem do pekla ak som rozvedená a mám iného muža?

Otázka, ktorá trápi asi nejedného rozvedeného katolíka, ktorý napriek nie ľahkému rozhodnutiu (a manželstvu) túži mať spoločenstvo s Bohom a s Cirkvou. No napriek tomu sa cíti byť práve nimi odsudzovaný. Na túto otázku hľadal do našej poradne odpoveď katolícky kňaz o. Matej Trizuliak MS, ktorý sa prostredníctvom duchovných obnov rozVEDENÍ K BOHU venuje práve rozvedeným.

Z poradne: Pôjdem do pekla ak som rozvedená a mám iného muža?
Foto: © freepik.com

Otázka: 

S manželom sme spolu žili 20 rokov. Nastala kríza, nevera z obidvoch strán a na môj podnet odišiel. Žili sme obdobie v manželstve kedy sa z nás stali neveriaci. V priebehu troch rokov ako odišiel som začala byť veriaca a obracať sa na Boha. Manželovi som odpustila aj on mne. Ale obidvaja máme nových partnerov. Je teraz spokojný v novom vzťahu a ja tiež. Nevidím možnosť, aby sme sa k sebe vrátili. Sme už rozvedení. 

Z katolíckeho hľadiska by som mala žiť bez partnera, ale nedokážem to. 

Pôjdem teda do pekla?


Odpovedá katolícky kňaz o. Matej Trizuliak MS:

Začal by som od slov pápeža Františka z dokumentu Amoris laetitia (Radosť lásky): „Rozvedeným, ktorí žijú v novom zväzku, je dôležité dať pocítiť, že sú súčasťou Cirkvi, že „nie sú exkomunikovaní“ a nikto sa k nim tak nespráva, pretože stále tvoria cirkevné spoločenstvo (AL 243)“.

V takomto duchu nádeje sa úplne inak pozerá na svoj život. 20 rokov ste žili spolu v sviatostnom manželstve. Napísali ste o poslednom období, ktoré prinieslo krízu, vzájomnú neveru a aj neveru voči Bohu. Verím, že by ste mohli vymenovať aj pekné ovocie vášho vzťahu - ako ste čerpali z prameňa Božej lásky, vychovávali Vaše deti (ak ste zároveň aj rodičmi), zdieľali svoju vieru s inými manželmi a mohli ste rásť vo vašom farskom spoločenstve. Toto sa mohlo udiať práve preto, že ste boli súčasťou Cirkvi.

Pozitívne sa javí aj to, čo sa dialo neskôr, keď ste sa vrátili k Bohu a učíte sa mu znovu viac dôverovať. Aj toto by nebolo možné, keby ste nevnímala Cirkev ako svoju rodinu.

Vašim rozhodnutím sa pre civilný rozvod a vstúpenie do nových vzťahov ste sa nevylúčili a „nie ste exkomunikovaní“ z Cirkvi. Áno, zmenila sa situácia a kvôli aktuálnym okolnostiam nemôžete naplno čerpať z Eucharistie a svätej spovede. Ale nenechajte si vziať cirkevné spoločenstvo.

Prečo? Lebo ono naznačuje to nebeské, ku ktorému smerujeme. Sv. Pavol vás uisťuje: „Ale kde sa rozmnožil hriech, tam sa ešte väčšmi rozhojnila milosť“ (Rim 5,20). Som presvedčený, že Boh Otec má svoje spôsoby, aby sa vám dal poznať vo svojej láskavosti. Môžete čerpať povzbudenie z Božieho slova. Alebo sa stretnúť aj s inými rozvedenými manželmi, ktorí prichádzajú na duchovnú obnovu rozVEDENÍ k BOHU (organizujeme ju raz do roka, väčšinou v júni, v Rodinkove). 

Pýtali ste sa úprimne, či pôjdete do pekla. Možno vás tam mnohí už aj vidia a odsúdili vás. Našťastie nikto z nás ľudí nerozhoduje o tom, kto skončí v pekle. Napísali ste, že ste spokojná v novom vzťahu, ale zároveň máte v sebe aj obavu kam vás to privedie. Určite je to výzva pre vás, aby ste neprestala túžiť po nebi žijúc v nesviatostnom manželstve. Vnímate, že nedokážete odísť z vášho nového vzťahu. Vy viete prečo. Je fajn sa o tom rozprávať aj s kňazom alebo iným veriacim človekom a zdieľať mu, čo všetko prežívate, aký máte na to dôvod, aké sú okolnosti. Nedá sa to takto „na diaľku“ vyriešiť.

„Čo teda povieme? Budeme zotrvávať v hriechu, aby sa rozhojnila milosť? Vonkoncom nie! Veď sme zomreli hriechu! Ako by sme v ňom ešte mohli žiť?“ (Rim 6,1-2). Toto slovo sa javí ako nemožné v momentálnej situácii. Ale môže byť pre vás ako určitá méta, ku ktorej spejete a nevzdávate sa túžby po nebi. Nech ju vo vás oživuje to, že patríte do cirkevného (farského) spoločenstva a kráčate s ním.


Potrebuješ aj ty poradiť vo vzťahu? Neboj sa a napíš nám svoju otázku cez tento formulár (klik sem) - tvoju otázku vieme zverejniť aj anonymne a zmeníme aj údaje, cez ktoré by ťa ktokoľvek mohol identifikovať ako to môžeš vidieť aj v tejto poradňovej otázke.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!