5 kníh, ktoré mladým pomôžu prežívať plnohodnotné a čisté partnerské vzťahy

Partnerské vzťahy. Niečo, čo skôr či neskôr postretne každého z nás. Predovšetkým u mladých ľudí je zaľúbenosť témou číslo 1 v ich rozhovoroch a myšlienkach. Ako sa správne postaviť k prežívaniu náklonnosti k druhému človeku? Týchto 5 kníh pomôžu k prežívaniu plnohodnotných a čistých partnerských vzťahov (nielen) medzi mladíkmi.

5 kníh, ktoré mladým pomôžu prežívať plnohodnotné a čisté partnerské vzťahy

Väčšina z nás už zažila či stále zažíva ten pocit, keď nám v bruchu lietajú motýle a naše myšlienky neustále smerujú k osobe, ku ktorej cítime  náklonnosť. Často sme kvôli svojim najmilším ochotní zbaviť sa mnohých aktivít či záujmov, len aby to nešlo na úkor spoločne stráveného času. 

Je však dôležité nechať vo svojom živote a srdci na prvom mieste Boha, ktorého v podobných prípadoch občas odsúvame na vedľajšiu koľaj. Ako žiť plnohodnotný, čistý vzťah, ktorý nás bude viac a viac približovať ku Kristovi namiesto toho, aby nás od neho odpútaval? Ako zároveň byť skutočnou oporou pre svoju vyvolenú/vyvoleného? 

Univerzálna odpoveď na tieto otázky neexistuje, no vďaka mnohým výnimočným autorom venujúcim sa problematike vzťahov, k nej môžeme dospieť veľmi jednoducho. 

Päť jazykov lásky

5 jazykov lásky

Výnimočné dielo Garyho Chapmana 5 jazykov lásky nás učí, ako kráčať a napredovať (nielen) v partnerských vzťahoch. Je veľmi dôležité načúvať potrebám toho druhého a hľadať to, po čom túži srdce našich najbližších. Občas sa cítime nemilovaní, no pritom nám druhí lásku prejavujú len prostredníctvom iného jazyku lásky, ktorý nám nie je až taký blízky. Autor nás vovádza do týchto jazykov a zároveň vysvetľuje, ako ich aplikovať do praktického života. 

Teológia jeho/jej tela

Teológia jeho a jej tela

Teológia tela od Jána Pavla II. je v súčasnosti veľmi aktuálnou témou. Čo najzrozumiteľnejšou rečou pre mladých sa ju rozhodol spracovať Jason Evert, ktorý nám jednoduchým jazykom pomôže pochopiť povolanie a prirodzenosť muža a ženy. Kniha povzbudzuje do žitia vzťahov plných Boha a vďaka mnohým svedectvám zo života naberá na kvalite obsahu.

Chráň svoje srdce

Autor knihy Randy Alcorn vytvoril túto knihu s jasným cieľom. Povzbudiť ľudí bez ohraničenia veku žiť v čistote a chrániť tak tým svoje srdce. Veď my sami sa rozhodujeme, čo do neho budeme vpúšťať a čo nie. Titul sa zameriava aj na výchovu detí v sexuálnej čistote, no okrem iného poukazuje aj na potrebu budovania čistých vzťahov v rodine či medzi partnermi alebo priateľmi. 

To keby sme vedeli... pred svadbou!

Vychýrený „profík“ v oblasti vzťahov Gary Chapman svojským vtipným spôsobom rozdáva rozsiahle rady, ktoré vyplývajú z jeho početných skúseností. Kniha je vhodná aj pre manželov, no veľa napovie aj snúbencom či partnerom žijúcim vo vzťahu smerujúcim k prijatiu spoločnej sviatosti. Vďaka tomuto titulu sa tak môžu mnohí snúbenci vyhnúť zbytočným nedorozumeniam a dobre sa pripraviť na manželstvo. 

Budem ťa milovať a ctiť

Richard Vašečka sa okrem politickej činnosti veľa angažuje aj v projekte občianskeho združenia Milovať a ctiť. Pravidelne svojimi prednáškami obohacuje partnerov, snúbencov a manželov po celom Slovensku a z jeho viacerých obľúbených brožúr Milovať a ctiť vznikla ucelená kniha Budem ťa milovať a ctiť, ktorá je obohatená a rozšírená o vyučovania na tému vzťahov a rodiny a taktiež osobné svedectvá a príbehy.

Hľadajme, aký plán má Boh s nami a s našimi vzťahmi. Modlime sa za našich partnerov, snúbencov, manželov a neustále všetko odovzdávajme do Božích rúk. Práve vtedy budú naši najbližší a najmilovanejší v najväčšom bezpečí – priamo v Jeho náručí.

Viac kresťanských kníh nájdete na Bezhraničná Shop.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!