Ako zostať v priateľstve s niekým, kto ku mne niečo cíti?

Ako zvládať obdobie spoznávania sa s človekom, ktorý je do mňa zaľúbený viac ako ja doňho? Ak sa aj ty pýtaš tieto otázky, v tomto článku ti na ne ponúkneme odpoveď a rady.

Ako zostať v priateľstve s niekým, kto ku mne niečo cíti?
Foto: © pexels.com

OTÁZKA Č. 1: AKO BY SOM MOHLA ČO NAJLEPŠIE ZVLÁDNUŤ OBDOBIE SPOZNÁVANIA SA S MUŽOM, KTORÝ JE SKVELÝ ČLOVEK, ALE JE DO MŇA ZAĽÚBENÝ VIAC AKO JA DO NEHO?  CHCELA BY SOM MU DAŤ ŠANCU. ZÁROVEŇ SI VŠAK CHCEM UCHOVAŤ SVOJU INTEGRITU A SÚSTREDIŤ SA NA SRDCE.

Táto situácia je zložitá. Nevieme povedať, ako dlho treba čakať, kým sa objaví príťažlivosť. Samozrejme, že chceš rešpektovať človeka, ktorého spoznávaš. Je tu niekoľko okolností, ktoré je potrebné si uvedomiť, ak chceš dať niekomu šancu:   

1. NEVYVÍJAJ NA SEBA ZBYTOČNÝ NÁTLAK

Najprv by som chcela zdôrazniť túto skutočnosť. Nevyvíjaj na seba zbytočný nátlak. Nesnaž sa všetko vyriešiť naraz. Nepotrebuješ hneď vedieť, či sa za daného muža vydáš. Dokonca nepotrebuješ ani vedieť  to, či k nemu niečo cítiš. Spoznávaš ho, aby si to postupne zistila. Komunikuj s ním a buď úprimná. Nemusíš poznať všetky odpovede naraz. 

2. KOMUNIKUJ

Často sa bojíme ísť na rande, pretože si myslíme, že dávame dotyčnému najavo: „Mám o teba vážny záujem.“ Nie je to vždy pravda. Namiesto obavy, že vyšleš nesprávny signál, jednoducho povedz otvorene druhému človeku, čo cítiš. Môžeš povedať: „Nie som si ešte istá svojimi citmi, ale veľmi rada by som ťa trochu viac spoznala. Buď úprimná. Druhá strana bude vedieť, čo môže od teba očakávať. 

3. PÝTAJ SA SPRÁVNE OTÁZKY

Ak je to tvoje prvé rande, tak sa nepýtaj: „Je to môj manžel?“ Zbytočne sa stresuješ. Odpoveď zistíš až po dlhšom čase spoznávania sa. Klaď si otázky na primeranej úrovni, podľa toho v akej fáze randenia sa nachádzate. Po prvých stretnutiach pouvažuj: „Priťahuje ma daný človek? Môžeme byť priateľmi? Je nám spolu dobre? Vyznávame rovnaké hodnoty? Je Boh u neho na prvom mieste?“ Dokonca sa môžeš spýtať: „Priťahuje ma viac ako na prvom rande?" Pri ďalšom spoznávaní si môžeš položiť hlbšie otázky. 

4. VNÍMAJ SVOJE POCITY 

Správne položené otázky, ti pomôžu uvedomiť si vlastné pocity. Ak sa tvoje city neprehlbujú po niekoľkých stretnutiach, je potrebné dané spoznávanie ukončiť. Vzájomná príťažlivosť a chémia je niečo, čo sa nedá vynútiť. Niekedy ti môže pripadať, že tvoja známosť je skvelým človekom, ale city sa jednoducho nedostavia. Je to v poriadku. Dôveruj Bohu. Má pre teba partnera, ku ktorému budeš cítiť všetko, čo je potrebné. Boh nechce, aby si vstúpila do manželstva, v ktorom netúžiš byť. Navyše by to bolo nefér voči druhému človeku. Tiež si  zaslúži partnera, ku ktorému bude prechovávať skutočné city a naozaj s ním bude chcieť zostať. 

OTÁZKA Č.2: NEVIEM, AKO ZOSTAŤ V PRIATEĽSTVE S NIEKÝM, KTO KU MNE NIEČO CÍTI. BEZ TOHO, ABY TO VYZNELO TRÁPNE. NECHCEM NADOBUDNÚŤ POCIT, ŽE HO ZAVÁDZAM. 

Situácia sa komplikuje, ak jeden z priateľov cíti niečo viac ako priateľstvo. Je skvelé, že sa snažíš nájsť spôsob, ako zostať v priateľstve, pretože nechceš automaticky ukončiť vzťah s danou osobou. 

Pravdepodobne sa nevyhneš nepríjemným momentom. Netreba z toho robiť veľkú vedu. Nedovoľ, aby ti nepríjemné chvíle (alebo strach z trápnych okamihov) bránili byť priateľkou   ̶  láskavou a ohľaduplnou voči niekomu inému. Ste ľudskými bytosťami. Ak sa snažíš vyhýbať druhej strane, tak situácia nebude o nič lepšia. 

Pokiaľ nadobúdaš pocit, že ho zavádzaš, tak si nastav jasné hranice. Vďaka nim neprekročíš hranicu medzi priateľstvom a niečím viac. Rozprávaj sa s ním otvorene, kde sa nachádzate vo vzťahu. Nazývame to  DTR – definuj svoj vzťah. Potom sa ho môžeš spýtať, čo od teba ako kamarátky potrebuje, aby sa necítil oklamaný. Záleží aj od konkrétnej situácie. Vtedy je pre teba najlepšie, aby ste neboli blízkymi priateľmi. Nie je to jednoduché. Ale ak to druhá strana tak cíti, treba to rešpektovať. 

Je dôležité si vážiť svoje vzťahy s ľuďmi natoľko, že budeš s nimi rozprávať o vzniknutých situáciách namiesto toho, aby si sa im začala vyhýbať. Komunikácia upokojuje situáciu. Zbavuje nás strachu zo zavádzania či vysielania nesprávnych signálov. Nie je to vždy jednoduché, pretože môžu nastať aj trápne situácie. Dobrá komunikácia je nástrojom, ktorý ti pomôže správne fungovať vo vzťahoch a posunie  ťa v živote dopredu.


Autor: tím Moral Revolution
Preklad: Františka Olejárová
Zdroj: www.moralrevolution.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!