Manželská intimita: Najlepšie putá nie sú tie kovové

Keďže moja manželka bola v poslednej dobe veľmi vyťažená, pripravil som nám spoločný večer, o ktorom som vedel, že sa jej bude páčiť – večera v Jazz klube a romantika na záver. Naschvál som medzi nami nechal celý deň tlieť vášeň. Nakoniec Lisa ešte pred večerou navrhla: „Poďme už na vec,“ ale ja som sa len usmial a pomyslel si: „Ani náhodou.“

Manželská intimita: Najlepšie putá nie sú tie kovové
Foto: © pexels.com

Na ceste do klubu som Lise natankoval, pretože ona tankovanie neznáša a na druhý deň mala šoférovať. To možno neznie ako zvádzanie, ale o tom, čo patrí do predohry, nerozhodujeme my - muži.

„Večera“ (kapusta namiesto zeleninového šalátu, nedopečené kurča poliate omáčkou, mastná zemiaková kaša z prášku) bola vzhľadom na Lisin biojedálniček trocha fiaskom, ale páčila sa jej hudba a atmosféra.  

Moje letmé dotyky pri večeri boli premyslené, ale nebolo to nič poburujúce. Keby za nami sedel niekto z kostola, ani by si to nevšimol. S Lisou som však ženatý už 29 rokov a celkom dobre viem, ako ju aj na verejnosti pomaly vzrušiť nepatrnými pohladeniami, ktoré nemôžu nikoho uraziť. Len jednoduchý dotyk na tom správnom mieste, nepatrné odhrnutie vlasov dokáže vyvolať spomienky a privolať veľmi sľubnú budúcnosť.

Keď sme sa vrátili domov, presne som vedel, čo spravím, a aj som to urobil. Nešlo o nič veľké, len úmyselné a premyslené, a vyžadovalo si to trocha prípravy. O pár minút už Lisa ležala na chrbte a povedala: „Ukáž, ako sa vládne svetu!“

Myslela tým: „Dobyl si ma. Rob si so mnou, čo chceš.“

O trilógii Päťdesiat odtieňov sivej písalo blogy nespočetné množstvo kresťanov, ale ja mám na srdci čosi trocha jednoduchšie: Muži, ak na to, aby ste vo svojej manželke vyvolali túžbu úplne sa odovzdať potrebujete putá a laná, zrejme na to idete zle.

Muži, ak na to, aby ste vo svojej manželke vyvolali túžbu úplne sa odovzdať potrebujete putá a laná, zrejme na to idete zle.

Lise a mne nejde o to, aby sme zažili skvelý sex na jednu noc – chceme celý život plný spoločných intímnych spomienok a chvíľ. Nerád by som vytváral nejaké prehnané „príkazy a zákazy“, ktoré nie sú v Písme, ale ak človek čo i len trocha pohne rozumom, príde na to, že sexuálne vzrušenie, vyvolané bolesťou, sa bude čoskoro zdať normálne a na rovnaké vzrušenie bude treba čoraz viac bolesti, a čo potom spraví pár, aby sa dostal na „ďalšiu úroveň“? Ako zvrátená túžba po bolesti a vykúpené celé železiarstvo (vrátane samostatnej izby!) zapadá do intímneho vzťahu manželov, ktorý má trvať minimálne päťdesiat rokov, zatiaľčo polovicu z toho obývajú v dome deti? Môže mať takáto sexualita korene v láske na celý život?

Manželovo vyznanie

Aj keď sa pri milovaní snažím Lise slúžiť najlepšie, ako viem – pokiaľ je to v súlade s Písmom – povedal som jej: „Nedokázal by som ťa udrieť. Proste by som to nedokázal. A nikdy by som ťa nedokázal zraniť.“ Jej telo je pre mňa také vzácne, poraniť ho by bolo ako posprejovať Rembrandta.

Mimochodom, Lise to nevadí – aj tak by nechcela, aby som to urobil.

Žena určite neraz chce, aby sa jej muž jednoducho „zmocnil“. Moja manželka, ako to už väčšinou býva, nechce byť vydatá za chlapa v sukni. Klamstvom však je, hoci sa to  často ignoruje, že je tiež nesmierne dôležité, čo tomu zmocneniu predchádza (a nehovorím o minútach, ale o mesiacoch alebo rokoch pred tým, ako k nemu dôjde).

Keď muž manželku skúma, učí sa dobre poznať jej nálady a telo, vie, ako ju každý jeden dotyk privedie niekde, kde ešte nebola, ale je prezieravý, aby ju niekedy mohol aj prekvapiť – hovorím vám, niet nad odovzdanosť skutočne milovanej ženy, ktorej oči sa pri novom dotyku od prekvapenia doširoka otvoria a vzápätí zatvoria, aby si ho vychutnala.  

Prišiel som na to, že dennodenná láskavosť pripúta Lisu k posteli oveľa pevnejšie než kovové putá. Istota, že jej neublížim, je pre ňu väčšou rozkošou ako predstava, že by som to urobil.

Duchovné spojenie – vedomie, že má podporu v modlitbe, že predtým, než sa jej dotknem, padám pred Bohom na kolená – jej dáva slobodu bez zábran sa odovzdať.

Duchovné spojenie – vedomie, že má podporu v modlitbe, že predtým, než sa jej dotknem, padám pred Bohom na kolená – jej dáva slobodu bez zábran sa odovzdať.

Roky – teraz už desiatky rokov – nezištného dávania rozkoše ju presvedčili, že keď mi povie „áno“, znamená to, že sa čoskoro nechá unášať mojimi dotykmi, a nie že ju využijem na uspokojovanie vlastných potrieb.

Nemáme v dome žiadnu tajnú miestnosť. Škandál čistoty a vášne za dverami manželskej spálne kresťanov spočíva v tom, že svoje „pomôcky“ neskrývajú. Ide len o to, že našimi „putami“ je duchovno a vzťah – ale nie sú o nič slabšie ako tie, ku ktorým treba kľúč.

Nepodceňujte to, čo máte

Ako som už povedal, nemám v úmysle vytvárať nejaké kresťanské príkazy a zákazy, ktoré nevychádzajú priamo z Písma. Nechcem zavrhovať niečo, čo sa manželom naozaj páči, ale tiež nechcem, aby si páry, ktoré sa snažia dosiahnuť dlhodobé sexuálne uspokojenie, mysleli, že im niečo uniká, ak neskúšajú najnovšie, najpopulárnejšie sexuálne techniky.

Pri láske na celý život nejde o to, ako prežijete najbližších tridsať minút – ide o to, ako prežijete najbližších tridsať rokov. Keďže naše deti už vyleteli z hniezda, s Lisou si vlastne užívame sexuálnu slobodu. Nemusíme si dávať pozor, aby sme boli potichu, nemusíme zostávať do noci hore alebo ráno šepkať. Ak dostaneme chuť o pol ôsmej večer, môžeme sa navzájom vyšťaviť, vstať a pokračovať v načatom večere.

Žena sa naozaj odovzdá vtedy, keď vie, že môže vkĺznuť do manželovho náručia s úplnou dôverou, že čoskoro vďaka nemu nachvíľu zabudne na to zlé vo svojom živote a pocíti len to dobré. Nebude chcieť pásku cez oči, pretože chce v manželových očiach vidieť, ako veľmi ju zbožňuje a túži po nej. Nebude chcieť bič, pretože vie, že nič na svete neobšťastní jej muža tak, ako jej ruky, vlasy, pery, prsia – ona to všetko má, ona je všetkým, ona je jeho najväčšou túžbou, ona ho vedie s rovnakou istotou, s akou za súmraku tma víťazí nad nebom. 

Žena sa naozaj odovzdá vtedy, keď vie, že môže vkĺznuť do manželovho náručia s úplnou dôverou, že čoskoro vďaka nemu nachvíľu zabudne na to zlé vo svojom živote a pocíti len to dobré. Nebude chcieť pásku cez oči, pretože chce v manželových očiach vidieť, ako veľmi ju zbožňuje a túži po nej. Nebude chcieť bič, pretože vie, že nič na svete neobšťastní jej muža tak, ako jej ruky, vlasy, pery, prsia – ona to všetko má, ona je všetkým, ona je jeho najväčšou túžbou, ona ho vedie s rovnakou istotou, s akou za súmraku tma víťazí nad nebom. Manžel ju proste chce a to ešte viac, ako chce rozkoš, a nekonečne viac, ako chce bolesť.

Nechcú v skutočnosti muži aj ženy od sexu práve toto? Aby po nich ten druhý túžil pre nich samých a nie pre ich „nástroje lásky“?

Muži, je to proste takto: ak svoje manželky nedokážeme vzrušiť na verejnosti, úplne oblečené, zdanlivo „nevinnými“ dotykmi a jemným hladkaním a silou naplnených spomienok a štedro dávanej rozkoše; ak ich na to, aby mali pocit, že sa v spálni niečo deje, potrebujeme dáko presvedčiť, aby sa nechali „spútať“, asi jednoducho svoje manželky dosť dobre nepoznáme.

A ženy, musíte si uvedomiť, že táto trilógia a filmy sú len ďalšou hrou zo zbierky, ktorou sa svet snaží vytvoriť dojem, že manželská sexualita vás nenaplní. Nikdy v nich nenájdete nič dlhotrvajúce, iba krátkodobé vzrušenie. Ak horlivo milujete svojho manžela, nechýba vám kreativita v prejavoch lásky v súlade s Bibliou, štedro ho zahŕňate dotykmi a venujete mu dosť času, máte všetko potrebné, aby pri vás dobrý muž neprestal byť vzrušený, uspokojený a šťastný.

Najlepšie „putá“ sú tie duchovné – vzájomný záväzok vychádzajúci z Biblie, ktorý tvorí srdcia dychtivé po tom, aby sa mohli navzájom obdarovať čistou, ale silnou rozkošou.

Autor: Gary Thomas

Preklad: Michaela Beňová

Zdroj: http://www.startmarriageright.com/2015/03/the-best...

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!