Mýty a fakty o tabletke "po"

Núdzová antikoncepcia, známa tiež ako tabletka po, sa používa ako opatrenie pred neželaným tehotenstvom po nechránenom pohlavnom styku, alebo pri zlyhaní inej antikoncepčnej metódy. Ale naozaj ide "iba"o tabletku?

Mýty a fakty o tabletke "po"
Foto: © pexels.com

Je sobota ráno. Do lekárne prichádza mladík a pýta si odo mňa tabletku „po“. Keď mu poviem, že my ju nedržíme, chvíľu zarazene pozerá a potom odíde. Vtedy premýšľam nad tým, či si ľudia uvedomujú, čo vlastne žiadajú a či je to pre nich také samozrejmé ako vypýtať si paracetamol...To, čo je v lekárni voľne dostupné, nerovná sa neškodné. Aj spomínaným paracetamolom sa môže človek predávkovať, ak ho užije napríklad vo veľkom množstve. Tak prečo si myslíme, že to isté neplatí pri hormónoch, ktoré sa užijú v takej dávke, že ovplyvnia celý organizmus? Bohužiaľ, tabletka po nie je viazaná na predpis, a tak si mnohí povedia, že je to vlastne v pohode.

Ako núdzová antikoncepcia pôsobí?

Ľudia si možno myslia, že je to nejaká zázračná tabletka, ktorú keď žena užije, neotehotnie. Pozrime sa na to, aký je mechanizmus účinku tejto antikoncepcie. Tabletka obsahuje 1,5 mg levonorgestrelu (budem ho označovať skratkou LNG), ktorý patrí medzi pohlavné hormóny. Príbalový leták – áno, každý liek má príbalový leták, občas je dobré si ho prečítať, v tomto prípade aj kvôli nežiaducim účinkom – uvádza, že jeho presný spôsob účinku nie je známy, ale predpokladá sa, že pôsobí hlavne prostredníctvom zablokovania ovulácie, teda uvoľnenia vajíčka. Ďalej uvádza, že ak dôjde k otehotneniu, tak LNG už nie je účinný a teda nejde o žiadnu potratovú tabletku. Avšak, nie je to celkom pravda. V tomto článku Vám predstavím 5 mýtov o tabletke po, ktoré vychádzajú z najnovších štúdií.

Mýtus č. 1: Tabletka po iba blokuje alebo odďaľuje ovuláciu. 

Ovuláciou sa označuje uvoľnenie vajíčka. Tento proces  je regulovaný hormónmi, presnejšie luteinizačným hormónom, ktorý vyvoláva ovuláciu. Bolo dokázané, že k uvoľneniu vajíčka došlo aj po užití núdzovej antikoncepcie. Prišlo sa na to, že k zastaveniu ovulácie dôjde iba v prípade, že sa tabletka užije pred vzostupom tohto hormónu. Problém je v tom, že ovulácia sa vždy určuje spätne. To znamená, že je skôr vecou náhody, ak žena užije tabletku presne v správnom čase tak, aby zabránila uvoľneniu vajíčka.

Mýtus č. 2: Tabletka po ovplyvňuje hlien krčka maternice, ktorý sa stáva nehostinným pre mužské pohlavné bunky.

Tu je potrebné uviesť ďalšie pôsobenie antikoncepcie. Okrem blokovania ovulácie má tiež vplyv na hlien, ktorý zahusťuje a tým sa stáva nepriepustným pre spermie. Tie sa nedostanú k vajíčku a tak nemôže dôjsť k oplodneniu. Nové štúdie však ukázali, že tabletka po má veľmi malý alebo žiaden účinok na hlien, alebo pohyblivosť spermií, keďže sa našli životaschopné v priebehu 24-48 hodín po užití LNG. Tento účinok by bol opodstatnený, ak by sa užíval ako antikoncepcia dlhodobo a nie jednorázovo. To znamená, že po užití núdzovej antikoncepcie môže dôjsť k oplodneniu vajíčka, ak prebehla ovulácia.

Mýtus č. 3: Tabletka po neovplyvňuje endometrium, teda sliznicu maternice.

Uvádza sa, že LNG nemá vplyv na maternicu, teda ani na uhniezdenie oplodneného vajíčka, takže nemôže mať abortívny (potrat vyvolávajúci) účinok. Aj keď LNG patrí medzi hormóny, ktoré sa používajú na udržanie tehotenstva, čo znamená, že by mal stabilizovať endometrium, ide stále o syntetickú látku vo vysokej dávke. Jeho účinok závisí od toho, v akej fáze menštruačného cyklu sa užil. Ak sa užije pred ovuláciou, môže spôsobiť krvácanie endometria počas 7 dní, čo môže vyvolať potrat, ak došlo k oplodneniu. Naopak, ak sa užije po ovulácii, nemá účinok zabrániť tehotenstvu. Tým sa vysvetľuje, prečo niektoré ženy otehotneli aj po užití tabletky.

Mýtus č. 4: Tabletka po nezvyšuje riziko mimomaternicového tehotenstva.

K oplodneniu vajíčka dochádza vo vajcovode, odkiaľ sa presunie do maternice za 3 až 4 dni. Tabletka po spomaľuje transport oplodneného vajíčka vo vajcovode, čím znemožňuje jeho uhniezdenie v maternici. Môže tak dôjsť k jeho uhniezďovaniu vo vajcovode a vzniku mimomaternicového tehotenstva. Je to tiež jeden z nežiaducich účinkov tabletky po uvedený v príbalovom letáku. Ak sa včas neodhalí, môže viesť k vážnym komplikáciám, až k prasknutiu vajcovodu.

Mýtus č. 5: Tabletka po nemá abortívny, teda potrat vyvolávajúci účinok.

Veríme, že nový život vzniká splynutím vajíčka so spermiou, a teda každé umelé prerušenie tehotenstva, napríklad hormónom po oplodnení, je abortívne. Podľa dostupných dát tabletka po účinne neblokuje ovuláciu a neovplyvňuje pohyb spermií, a preto hrozí riziko potratu, ak sa LNG užije pred ovuláciou, v rozmedzí 48 hodín. Núdzová antikoncepcia môže spôsobiť smrť embrya vo vajcovode, v maternici alebo po uhniezdení.

Antikoncepcia sľubuje pohlavný styk kedykoľvek a bez rizika počatia. Jednou z najrozšírenejších a najčastejšie používaných metód je kombinovaná hormonálna antikoncepcia vo forme tabliet, ktoré sa užívajú každý deň. Jej mechanizmus účinku spočíva v blokovaní ovulácie, ale nemusí ju zablokovať vždy. Ak dôjde k uvoľneniu vajíčka, uplatňujú sa ďalšie mechanizmy, ktoré ovplyvňujú pohyb vajcovodov alebo vyvolávajú zmeny na sliznici maternice, čím bránia uhniezdeniu oplodneného vajíčka. Z tohto dôvodu je tento druh antikoncepcie tiež abortívny.

V lekárni som sa stretávala s tým, že antikoncepciu predpisovali mladým dievčatám kvôli nepravidelnému cyklu, bolestivej menštruácii alebo pri akné. Myslím si, že je to najjednoduchšie riešenie, ktoré ale nerieši príčinu. Okrem nežiaducich účinkov si treba uvedomiť, že podávané hormóny vyradia z činnosti vlastný systém ženy. Nehovoriac o tom, že tieto ženy berú antikoncepciu niekoľko rokov, čo môže viesť až k neplodnosti.

Nepravidelný cyklus môže byť spôsobený hormonálnou nerovnováhou, stresom, anorexiou či intenzívnym športom. Nasadenie antikoncepcie síce upravuje cyklus, ale iba naoko. Prirodzený cyklus iba imituje, k menštruačnému krvácaniu dochádza z vynechania hormónov (posledné dni sa tablety neužívajú). Ide teda o pseudomenštruáciu, ale ženy majú pocit, že majú pravidelný cyklus. Ak by hormonálna antikoncepcia upravovala cyklus, tak by bola žena plodná a nie neplodná. Aby menštruačný cyklus dozrel, potrebuje čas a to môže pri každej žene trvať rozličný čas.

Pri bolestivej menštruácii sa odporúča pitie bylinkových čajov, napríklad alchemilky, ktoré zmierňujú bolesť. Dôležitý je tiež pitný režim, pohyb, obmedziť sladkosti, pomáha aj pupalkový olej alebo lieky proti bolesti.

Ten, kto s akné nemal nikdy problém, ťažko chápe, aké je to frustrujúce a ako to narúša sebadôveru hlavne nás dievčat, ktoré sa stále snažíme o to, aby sme boli krásne. Práve preto  mladé dievčatá mnohokrát siahajú po antikoncepcii, ktorá má splniť ich sen o dokonalej pleti. Neuvedomujú si ale, že hormóny ovplyvňujú celý ich organizmus a okrem nežiaducich účinkov a ovplyvnení plodnosti sa po ich  vysadení akné znova objaví a niekedy dokonca v horšom štádiu. Opäť platí, že antikoncepcia iba potláča prejavy a nelieči.

Existujú nehormonálne lieky používané pri ťažších formách akné, ktoré znižujú produkciu mazu. V tomto prípade je najlepšie navštíviť odborného lekára, ktorý posúdi daný stav. V ostatných prípadoch pomáha napríklad nedotýkať sa pleti, kvôli riziku zanesenia nečistôt, starať sa o pleť používaním vhodných prípravkov, návšteva kozmetičky, ale aj úprava stravy. Dôležité je obmedziť sladké, slané, zvýšiť pitný režim. Tvorba akné môže súvisieť aj s potravinovými alergiami, preto je dobré sledovať, či niektoré potraviny akné nevyvolávajú, poprípade si dať spraviť testy. Akné tiež zhoršuje stres, ale úlohu hrá aj genetická predispozícia. Akné sa objavuje aj v určitej fáze cyklu vplyvom hormónov, najčastejšie pred menštruáciou.

„Milovať niekoho znamená chcieť dobro pre milovanú osobu.“ (Tomáš Akvinský)

Užívaním antikoncepcie žena potláča svoju plodnosť a stáva sa tak permanentne neplodnou. Plodnosť muža ovplyvnená nie je. Ak muž vyžaduje od ženy užívanie antikoncepcie, je to vždy prejav sebectva a neúcty voči nej. V 60. rokoch spolu s nástupom prvej antikoncepčnej tabletky začala narastať aj rozvodovosť. V USA sa zdvojnásobil počet rozvodov v priebehu 10 rokov!

„Človek nemôže sám seba úplne nájsť inak, ako v naozajstnom darovaní seba samého.“ (Ján Pavol II)

Čo Boh spojil, nech človek nerozlučuje. Inak povedané, keď Boh spojil manželský styk a plodnosť, nech to nikto neoddeľuje. Boh spojil v jednom akte milovanie a plodenie detí. Antikoncepčná mentalita hovorí, že my tieto dve veci, ktoré Boh spojil, rozdelíme. Antikoncepcia odstraňuje plodivú funkciu, ostáva iba spájajúca funkcia, ktorá spája telá. V tomto prípade už neplatí, prijímam ťa celého, prijímam ťa celú. Spájajú sa telá, ale nie osoby. Antikoncepčné metódy ničia hodnotu úplného sebadarovania.

V polovici 60. rokoch, takmer súbežne s vytvorením prvej antikoncepčnej tabletky, vznikla Billingsova ovulačná metóda, ktorá sleduje zmeny hlienu na základe ktorých určuje plodné a neplodné obdobie. Na podobnom princípe je založená aj Symptotermálna metóda, ktorá okrem hlienu sleduje aj bazálnu telesnú teplotu. Štúdie dokazujú, že tieto metódy sú rovnako účinné ako hormonálna antikoncepcia a okrem toho sa využívajú aj pri pároch, ktoré sa snažia otehotnieť.

Zástancovia metód prirodzeného plánovania rodičovstva často súhlasia s tým, že pri užívaní týchto metód sa zlepšila komunikácia, sexuálna interakcia, hlbšia intimita a rešpekt u partnerov. Tieto metódy sú tiež spájané s nižšou rozvodovosťou.

Mgr. Viktória Hubaľová


Použitá literatúra:

1. KAHLENBORN, Ch. et al: Mechanism of action of levonorgestrel emergency contraception. The Linacre Quarterly 82 (1), 2015, 18–33.

2. PECK, R. et al: Does levonorgestrel emergency contraceptive have a post-fertilization effect? A review of its mechanism of action. The Linacre Quarterly 83 (1), 2016, 35–51.

 

 

 

 

 

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!