Nezanedbávajte vzťah k svojmu manželovi

V ten deň, keď sme si s Paulom povedali svoje „áno“ pred oltárom, bol jeden z najšťastnejších dní môjho života. Môj kamarát, duchovný otec John, nám hovoril počas nášho sobáša (v kázni),  ako máme rásť v láske. Myslela som si, že je zvláštne o tom hovoriť. Nemohla som si predstaviť viac milovať môjho manžela, ako som ho milovala v tej chvíli pred oltárom. Keď som sľúbila milovať Paula počas akýchkoľvek ťažkých chvíľ, bola som si istá, že ich nebude príliš veľa a zvládneme to.

Nezanedbávajte vzťah k svojmu manželovi
Foto: © freepik.com

Ak sa v manželstve sústredíte na dobrézlé chvíle, môže sa stať, že svoju pozornosť nezameriate na bežné okamihy, ktoré prežívate. To sa môže ľahko stať pravidlom. Takéto chvíle môžu spôsobiť problémy.  Sú to obdobia, keď život nie je hrozný, ale ani vzrušujúci. Ide o momenty, kedy sa nevenujete sebe navzájom. Takto plynie jeden deň za druhým, pretože sa zaoberáte viacerými pracovnými výzvami. Snažíte sa vykonať viac domácich prác. Buď riešite starostlivosť o novorodenca, alebo sa zaoberáte pokazeným radiátorom.  

Veľmi často sa v manželstve stáva, že čas strávený s manželom/manželkou dávame na koniec dlhého zoznamu vecí, ktoré je potrebné urobiť. Po čase zanedbávame vzťah, ktorý bol pre nás najdôležitejšou súčasťou našej existencie. Prestávame na neho/ňu myslieť. Veľakrát uprednostňujeme bezodkladné záležitosti. 

Tento príbeh nie je príbehom zúfalstva alebo smútku. Je o povzbudení a láskavom pripomenutí. Napriek tomu, že sme zaneprázdnení v živote (zdá sa nám, že máme málo času), môžeme byť pozorní a starostliví v manželstve. 

Pomôžu aj maličkosti

Grace Patton prežíva náročné obdobie. So Simonom sú manželmi štyri roky a majú tri deti, ktoré ešte nedovŕšili tri roky. Život je nespútaný a bláznivý.  Grace sa stará o bábätká. Simon vykonáva prácu, ktorá zaberá veľa času, pretože pracuje ako pôrodník/gynekológ v nemocnici v Missouri. 

Tento manželský pár mohol ľahko nadobudnúť pocit izolovanosti. 

Grace píše svoj populárny blog Camp Patton. S manželom zistili, že môžu zvládnuť náročné obdobia vďaka jednoduchým prejavom. Možno nemajú čas spolu odcestovať na predĺžený víkend, alebo ísť raz za týždeň do kina. Grace a Simon vedia, že maličkosti udržujú lásku živú. 

Grace zistila, že najlepšiu príležitosť na konverzáciu má so svojím manželom vtedy, keď sa jej deti niečomu venujú. Posedávanie doma je často frustrujúce, preto je rodina radšej aktívna. Takto si udržuje normálny vzťah. „Keď Simon príde skoro domov,“ povedala Grace, „dáme deti do kočíka, aby sme sa mohli prechádzať a rozprávať.“
Keď je Simon veľmi zaneprázdnený, odcestuje za ním do nemocnice. Usiluje sa, aby sa s ním stretla. „Niekedy viem, že bude môcť sedieť na mieste spolujazdca len niekoľko minút, kým mu deti sedia na kolenách.“

Mladá mama pripomína, že sú  veľmi dôležité nočné rande. Aj keď sú častejšie ako raz za týždeň.

„Obyčajne, ak má Simon voľný víkend, čo je vzácne, nájdeme niekoho, kto nám postráži deti,“ povedala Grace. Vrelo odporúča nájsť dôveryhodnú opatrovateľku. Považuje to za vhodné vynaloženie peňazí. Dokonca je ochotná ušetriť na potravinách, aby si mohla dovoliť tento komfort. Je pre ňu požehnaním, že má bývalú spolubývajúcu z vysokoškolského internátu v tom istom meste, kde je ona. Navrhla jej, aby si tiež našla opatrovateľku z miestnej ošetrovateľskej školy. 

Čas strávený oddelene 

Nie každý pár má rovnaké záujmy. Veľa dvojíc zisťuje, že majú záľuby, z ktorých sa tešia zvlášť. Neškodí to manželstvu. Niektorí ľudia môžu dať partnerovi viac, keď rešpektujú jeho osobný priestor. Manželia Pattonovi trávia určitý čas oddelene. Grace uznáva, že manžel potrebuje voľný čas pre seba, v ktorom by nemyslel na prácu v nemocnici.

„Šťastný manžel je pre mňa oveľa dôležitejší než ticho v sobotňajšie ráno.“

„Nikdy by som nebola tušila, že to môže byť také dôležité,“ vysvetlila Grace. „Naozaj trvám na tom, aby Simon hrával golf. Viem, že kvôli tomu som o hodinu dlhšie sama, ale vráti sa oveľa šťastnejší a oddýchnutý. Mnohokrát mi za to ďakuje. “Grace si všimla, že to na Simona dobre vplýva. Aj keď sa musí zmieriť s malou obetou, oplatí sa to. „Šťastný manžel je pre mňa oveľa dôležitejší než ticho v sobotňajšie ráno.“

Zaujímajte sa o svojho manžela

Bev a Mike Firmin sú manželmi už 39 rokov v dobrom i zlom. Majú dve kariéry,  vychovali sedem detí a jedno dieťa pochovali.  V súčasnosti si vychutnávajú dôchodok a deväť vnúčat. Bev povedala, že manželstvo je nádherné, zatiaľ čo niektoré obdobia sú menej náročné ako iné, nie je to vždy jednoduché. „Musíte na tom pracovať,“ povedala Bev, „je veľmi lákavé ísť vlastným smerom.“  Zostala doma, aby vychovávala svoje deti.   

Bev išla nedávno do dôchodku. Predtým pôsobila ako sociálna pracovníčka. Mike je tiež na penzii. Bol zamestnaný ako riaditeľ banky, ktorá má názov Golden Harvest Food Bank. Nachádza sa v štáte Georgia. Uvedomili si, že vynaložili dlhoročné úsilie, a preto sa chcú spoločne tešiť z čohokoľvek počas tejto novej (životnej) etapy. „Mike pracoval a ja som vychovávala deti. Potom som sa aj ja vrátila do zamestnania,“ povedala Bev. „Rozhodli sme sa, že akonáhle pôjdeme do dôchodku, všetko urobíme spoločne.”

Len nedávno sa začala dvojica spolu vzdelávať na univerzite, aby sa mohli stať duchovnými poradcami a mohli viesť ľudí v duchovnom živote. „Boli sme z toho skutočne nadšení,“ povedala Bev. „Cítili sme, že Pán chce, aby sme spolu pomáhali druhým ľuďom.“

Bev pochopila, že je potrebné prejavovať záujem o to, čo robí Mike. Podľa nej je dôležitou súčasťou manželstva sa starať o vzťah. „Človek je slobodný a môže sa zaujímať, o čo chce,“ povedala Bev, „verím, že je dôležité vedieť, čo robí váš manžel nielen v práci, ale aj akým koníčkom sa venuje. Klaďte správne otázky, pretože tým dávate najavo, že sa oňho zaujímate. 

Vyhýbajte sa negatívnemu zmýšľaniu

Jeden z najlepších spôsobov ako sa starať o svoj manželský vzťah, je vyhýbať sa situáciám, ktoré vás rozdeľujú. Príkladom sú hádky. Vyvarujte sa problémom, ktoré môžu vzniknúť v určitých situáciách, a tým sa vyhnete nedorozumeniam.
Grace si uvedomuje, že môže zavládnuť mrzutá nálada, keď manžel príde  domov z práce a zostanú posedávať s tromi malými deťmi doma. „Ak nič nerobíme, skutočne sme zo seba frustrovaní,“ povedala. „Sme ako deti, ktoré medzi sebou súperia.“

Títo manželia dbajú o to, aby sa nevzďaľovali jeden od druhého, keď deti uložia spať. „Deti idú zvyčajne spať o ôsmej a ja si rada pozriem televíznu šou resp. relaxujem. Robíme aj kompromisy.  Buď sa rozprávame, alebo pozeráme reláciu.“

Jeden z najlepších spôsobov ako sa starať o svoj manželský vzťah, je vyhýbať sa situáciám, ktoré vás rozdeľujú.

Ak máte s manželom rozdielne názory, nájdite vhodný spôsob, ako zvládať konflikty. „Ľudia hovoria nevestám, aby nezaspávali nahnevané,“ povedala Grace, „myslím si, že je pre nás lepšie, keď neriešime konflikty pred spaním.“

Grace a Simon zistili, že nie je dobré sa pokúšať riešiť hádky, ak sú obaja vyčerpaní z celého dňa. Zriedkakedy to prináša dobré ovocie. Nie všetko by sa malo riešiť týmto spôsobom, ale dobrý spánok môže pomôcť, aby si pár uvedomil, že v skutočnosti nejde o obrovské problémy. 

Najlepším spôsobom je podľa Bev byť úprimný. „Nikdy sa nepokúšajte odpovedať povrchne,“ povedala Bev. Ak sa váš manžel pýta, čo sa deje, nereagujte slovom: „Nič.“. „Úprimnosť pomáha udržiavať ktorýkoľvek vzťah,“ povedala Bev. Za tie roky sa naučila, ako povedať svojmu manželovi presne to, čo potrebuje. Dokonca aj niečo také jednoduché: „Potrebujem podporu.“
„Dôverujte, že ste milovaní,“ vravela. „Je  dôležité sa vyjadrovať voči partnerovi verbálne.“

Nikdy sa nevzdávajte

Bev a Mike sa naučili za takmer 40 rokov svojho manželstva túto krásnu skutočnosť: „Manželstvo vyžaduje úsilie.“ Zdravé manželstvo nikdy nebude fungovať automaticky.
„V manželstve musíte na sebe neustále pracovať, pretože sa nikdy nezastaví. Rôzne obdobia manželstva prinášajú  jedinečné výzvy.”. „Momentálne nie je náš život hektický, pretože nikto na nás nenalieha. To je skutočne pekné.“

Bev premýšľala nad minulosťou a povedala, že najstresujúcejšie bolo obdobie puberty. 
„Dospievajúce deti majú opačné názory ako ich rodičia. Nechcú s vami zámerne súperiť. Je toľko rozličných konfliktov, pri ktorých máte pocit, že jednáte s dieťaťom, ktoré je schopné uvažovať.”. Nevzdávajte sa. V určitých obdobiach manželstva vám bude viac vyhovovať randenie v noci, resp. rodinné prechádzky. Urobte maximum a výsledky sa dostavia. Prispôsobte sa tomu, čo potrebujete, a potom začnite odznova.
„Mali sme obdobia, keď sme pravidelne randili v noci,“ povedala Bev, „a obdobia, kedy sme sa snažili aspoň o jedno rande za mesiac. Zvládali sme to asi šesť mesiacov, pretože život je nevyspytateľný.”. „Bolo to ako tancovať anglický valčík,“ dodala. „Raz, dva, tri; raz, dva, tri...“ 

„Úprimne, keď sme zanedbávali náš manželský vzťah, začalo sa to prejavovať.''

Obdobie, ktoré prežívate teraz, trvá len určitú dobu. Ak ide všetko hladko podľa vašich predstáv, tak to oslávte! Ak máte pocit, že máte príliš veľa práce a váš manžel je pre vás cudzí človek, urobte zmenu. Môže to byť dokonca len maličkosť. 

„Náš spoločne strávený čas sa menil počas jednotlivých období. “ povedala Bev, „úprimne, keď sme zanedbávali náš manželský vzťah, začalo sa to prejavovať. Rozhodli sme sa, že nás vzťah zlepšíme, ak si len tak posedíme na verande, keď ostatní odídu spať. Uvažovali sme, že by sme možno sedeli na hojdačke v záhrade so zapnutou detskou vysielačkou. Starším deťom povieme, aby nešli von, pretože ich potrestáme.“ 

Ako trávime spoločne čas, aby sme nezanedbali náš vzťah 

  • „Každú noc si spoločne umývame zuby. Voláme to: „naša párty so zubnými kefkami.“ Je to bláznivé, zábavné a spája nás to.“  ̶  Miriel R.
     
  • „Po práci sa porozprávame dvadsať až tridsať minút pred nočným chaosom,  ktorý  nasleduje, aby sme dohnali, čo sme zanedbali v priebehu dňa.“  ̶   Tracy E. 
     
  • „Porozprávame sa, keď naše deti zaspia. Píšeme si v priebehu dňa. Zaujímame sa jeden o druhého. “  ̶  Bobbi
     
  • „Každý týždeň máme s manželom schôdzku, kde preberieme  akékoľvek dôležitejšie, alebo menej podstatné témy bez toho, aby sme sa vzájomne prerušovali.”  ̶  Diana W.
     
  • „Píšeme si správy! Som rada, že môžeme byť takto v kontakte, pretože sa nemusíme zastihnúť telefonicky .“   ̶   Arwen M.
     
  • „Všetko vypneme a sadneme si na gauč s pohárom vína.“   ̶  Ashley A.
     
  • „Textové správy! Nie príliš veľa ̶ len niekoľko. Zdieľame nevyhnutné veci a napíšeme si „ľúbim ťa“, alebo „teším sa, že ťa uvidím.“   ̶  Heather.
     
  • „Skôr si ľahneme, len aby sme sa porozprávali. Žiadne noci strávené pred televízorom.“   ̶  Amy G.
     
  • „Máme nočné rande a rozprávame sa dlho do noci.“  ̶  Amy P. 
     
  • „Manželovi vložím k obedu malé lístky s poďakovaním (za jeho tvrdú prácu) alebo verš  z Biblie.“  ̶  Stephanie.
     
  • „Každé ráno sa snažíme nájsť čas na spoločné modlitby.“  ̶  Jeanine S.  

 



Autor: Rachel Swenson Balducci
Preklad: Viera Šoganová
 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!