Otcom od prvej chvíle

Prvé týždne tehotenstva sú veľmi krehkým časom, kedy sa môže stať čokoľvek. A tak som sa nejak utvrdil v tom, že naše dieťa budem brať vážne až po istom čase. Po prvom vyšetrení, po tom, čo uvidím fotku ultrazvuku, po tom, čo pocítim jeho pohyb. Tento postoj mi v danom čase prišiel múdrym, chránil ma pred sklamaním ak by sa stalo niečo zlé. Pocit správnosti môjho odmeraného vzťahu k nášmu dieťaťu však vyprchal po rade mojej svokry.

Otcom od prvej chvíle
Foto: © freepik.com

Pred istým  časom mi manželka oznámila “nečakanú” správu. Nie, neotehotneli sme náhodou - práve naopak. Po roku a pol plánovaného rodičovstva sme sa rozhodli stať rodičmi. Vôbec sme však nečakali, že by “to mohlo vyjsť hneď”. Skôr sme sa vnútorne pripravovali na to, že to nebude ľahké, keďže sa dnes oveľa častejšie vyskytujú problémy s počatím. So far, so good right? Radostná správa ma však zastihla nepripraveného. Manželku som poprosil, aby si urobila ďalší test nech máme väčšiu istotu, bolo to predsa ešte celkom skoro, no aj druhý test výsledok potvrdil. Stali sme sa rodičmi.

Stále som sa však nevedel zbaviť pocitu neistoty, nevedel som, či si túto radostnú novinku môžem “pripustiť k srdcu”. Prvé týždne tehotenstva sú veľmi krehkým časom, kedy sa môže stať čokoľvek. A tak som sa nejak utvrdil v tom, že naše dieťa budem brať vážne až po istom čase. Po prvom vyšetrení, po tom, čo uvidím fotku ultrazvuku, po tom, čo pocítim jeho pohyb. Tento postoj mi v danom čase prišiel múdrym, chránil ma pred sklamaním ak by sa stalo niečo zlé. Pár známych môj postoj odobrilo, keď nám po gratulácií k počatiu pripomenuli, že je ešte skoro a prvý trimester je neistým časom. Manželka bola vtedy tehotná 3 týždne.

Pocit správnosti môjho odmeraného vzťahu k nášmu dieťaťu však vyprchal po rade mojej svokry.  Práve vďaka nej som začal chápať, že by som sa mal z daru dieťaťa naplno tešiť a darovať mu otcovstvo už od prvej chvíle. Bez ohľadu na to či bude všetko tak ako by som chcel. Táto rada mi akoby otvorila oči. Samozrejme! Veď je to dieťa od prvej chvíle a neexistuje dôvod nebrať ho vážne. Prečo by ho mal môj strach o jeho bezpečie a zdravie ochudobniť o otcovskú lásku už od prvých momentov? Nie je to možno niečo, čo by si  dieťa plne  uvedomovalo, no javí sa mi to ako správny postoj srdca zrelého muža . Okrem toho aj moderné vedecké poznatky hovoria o tom, aký je už vývoj dieťaťa pred narodením nesmierne dôležitý. Postoj odvahy bol aj odkazom pápeža Františka  v Košiciach, kde okrem iného vyzýval mladých aby sme  mali “odvahu pustiť sa do nádherného rizika lásky.” Uvedomil som si, že pre mňa to znamená nedovoliť strachu zo zranenia, aby určoval postoj môjho srdca. Mať odvahu byť otcom od prvého momentu. 

Autor článku: Catholic Gentlemen s Club

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!