Pravda o tebe, ktorá máš tridsať, si slobodná a túžiš byť matkou

Úprimne musím priznať, že tridsať budem mať až o pár týždňov, ale skúste si to odmyslieť, OK?

Pravda o tebe, ktorá máš tridsať, si slobodná a túžiš byť matkou
Foto: © pexels.com

Takže, ... tá pravda?
Známy mi ju práve napísal v e-maili:
„Napriek tomu, že cítiš, že starneš, si stále v svojich najlepších rokoch.“
Keď som čítala tieto slová, v mojom srdci zaiskril plamienok, ako ten na paličke dobrej víly. Ak máte tridsať či viac, pravdepodobne to znie hlúpo − no v tieto dni sa cítim stará. Bolo darom počuť, že som stále mladá od človeka, ktorému dôverujem.

Napriek tomu, že cítiš, že starneš, si stále v svojich najlepších rokoch.

Som jedno z tých dievčat, ktoré vždy chcelo byť manželkou a matkou − no  ešte nie som − a ktoré v noci bdie, lámajúc si hlavu nad tým, či bude navždy single.
Kvôli tomuto sa cítim stará a oslavovať tridsiate narodeniny sa mi zdá ako, no, koniec sveta.

Asi je však ale pravdou, že som stále mladá. A mať tridsať, dvadsaťdeväť či dvadsaťosem už nie je koniec sveta. Bude to v poriadku.

Takže, pravda o tebe, ktorá máš tridsať, si slobodná a túžiš byť matkou...

Stále máš čas stať sa matkou

Predpokladám, že sme všetky čítali články o biologických výhodách vydať sa a mať deti skôr, radšej ako neskôr. Je pravdou, že rodenie detí je vecou určitého vekového intervalu. No pravdou tiež je, že v tridsiatich rokoch väčšina z nás má ešte stále čas stať sa matkou, ako po tom túžime.
Niektoré z nás však potrebujú počuť, že máme určité biologické hodiny. Odmietnuť materstvo v dvadsiatke a tridsiatke a plánovať mať deti až v štyridsiatke, keď to bude „pohodlnejšie“ je riskantná hra. Materstvo je dar a ak nám ho Boh dá v dvadsiatke a tridsiatke mali by sme ho prijať s vďačnosťou.

Niektoré z nás zas potrebujú s ohľadom na Božiu prozreteľnosť počuť, že v tridsiatke majú ešte stále čas stretnúť a vydať sa za muža, ktoré má pre ne Boh a mať s ním jedno či tri deti. Je ľahké mať pocit, že som stará a cítiť sa uponáhľane. A iste, moje telo kde-tu starne spôsobom iným ako pred desiatimi rokmi.
Pravdou však je, že nie som stará. A ty, ktorá máš tridsať, stará tiež nie si.

Začni dôverovať Bohu, že má tvoj čas (a čas tvojich budúcich detí) vo svojich rukách, a že On má čas aj na to, aby sa tvoj sen o materstve splnil.

Takže, zhlboka sa nadýchni. Prestaň robiť paniku. A prestaň čítať tie články, ktoré upozorňujú na nebezpečenstvá odkladania materstva a signály tikajúcich biologických hodín.
Začni, naopak, dôverovať Bohu, že má tvoj čas (a čas tvojich budúcich detí) vo svojich rukách, a že On má čas aj na to, aby sa tvoj sen o materstve splnil.

Stále môžeš byť dobrou matkou.
Nikdy som nechcela byť „starou maminou“, práve naopak − snívala som o materstve počas rokov násťročných a starou mamou som chcela byť v štyridsiatich. Jediná „stará mamina“, ktorú som stretla, keď som mala pätnásť bola desivá. Stále nechcem byť takým typom matky ani o polovicu môjho života neskôr.
Predsa, tu je celkom iný príbeh.
Prednedávnom som stretla zopár starších maminiek. Vo svojich štyridsiatich mala každá z nich pár mladších detí, no žiadne staršie. A boli milé: zrelé, vyrovnané a láskavé. Ich vek a skúsenosť sú darmi, ktoré prenikajú ich materstvo, prehlbujúc ich porozumenie, zmierňujúc ich netrpezlivosť. Ich deti sú spokojné, čulé a bystré.
Niektoré ženy sú oddané a obetujúce matky v devätnástich a píšu svojim životom a materstvom krásny príbeh.
Avšak tie z nás, ktoré sú staršie možno potrebujú uprieť pohľad na iné ženy ako vzory materstva. Potrebujeme spoznať (alebo prosiť Boha, aby nám ukázal) staršie ženy s mladšími deťmi, ktoré píšu svojim životom a materstvom iný, no stále krásny príbeh. Je to možno odlišné ako to, o čom sme snívali − no je to dobré a krásne.

Pokým čakáš, pripravuješ sa na materstvo
Som si istá, že keď sa žena stáva matkou skrz počatie, nosenie až porodenie dieťaťa je to krásny a zázračný moment. Krásny a zázračný spôsobom akým žiadny iný moment byť nemôže. Verím však, že všetky ženy boli stvorené so srdcami, ktoré sú starostlivé a nesú život. Myslela som si, že je jednoduchšie ignorovať bábätká a tváriť sa, že mi to s deťmi nejde − hlavne keď niektorí z mojich priateľov čakali už tretie dieťatko v poradí a ja som ani len nestretla „toho pravého “.
Mýlila som sa.
Stále nemám „ toho pravého “ a jedni z mojich priateľov už čakajú svoje piate. Čakať na materstvo s láskavým duchom je nevýslovne ťažké. Teraz už, skoro ako tridsiatnička, však verím, že je jednoduchšie čakať pokým sa na materstvo pripravujem. 
Je čas prestať sa tváriť, že si nevšimneme bábätko na míľu od nás. 
Je čas otvárať si naše oči a srdcia deťom, núdznym a príležitostiam v našich domovoch, kostoloch a komunitách.
Zbory vždy potrebujú viac dobrovoľníkov do jaslí či do Nedeľnej školy. V školách je ocenená každá pomocná ruka zrelého a zodpovedného človeka, ktorý môže dať pár hodín v týždni a pomôcť deťom s čítaním, písaním a počítaním. Nemusíš chodiť ďaleko, − do hlavného mesta či do zahraničia − aby si našla deti, ktoré potrebujú zakúsiť materstvo.

Nemusíme čakať na vyvoleného muža, svadobný prsteň a vlastné bábätko, aby sme mohli dávať z našich starostlivých a život nesúcich sŕdc.  Keď dávame naše srdcia, viac sa stávame ženami, pre ktoré sme boli stvorené, pretože tým odzrkadľujeme Božie srdce.

Áno, nie je to také isté. Naozaj nie. Chápem, že ...
Ale toho dňa keď sa na mňa malé dievčatko z rozbitej rodiny usmialo a povedalo mi: „ Ľúbim ťa“ sa všetko odčinilo. Ani nie preto, že som potrebovala počuť šušlajúci  hlas, ktorý by mi povedal tieto slová. Tomuto malému dievčatku som len plietla vlasy a rozprávala som sa s ním o všetkom, čo mi môže štvorročné dieťa povedať o jeho svete (aj to len polroka). Snažila som sa do jeho srdca sadiť lásku, radosť a život. To bolo všetko. A pre ňu to všetko znamenalo lásku.
Nemusíme čakať na vyvoleného muža, svadobný prsteň a vlastné bábätko, aby sme mohli dávať z našich starostlivých a život nesúcich sŕdc. Keď dávame naše srdcia, viac sa stávame ženami, pre ktoré sme boli stvorené, pretože tým odzrkadľujeme Božie srdce. Tiež si myslím, že sa týmto spôsobom pripravujeme na deň keď sa my sami staneme matkami v plnom zmysle slova.

Takže pravda o tebe, ktorá máš tridsať, si slobodná a túžiš byť matkou: nestrácaj nádej. Never klamstvu, že si stará a už je neskoro. To pochádza od Nepriateľa tvojej duše. Ver, že Boh stále môže a ak tak aj chce, dá ti po čom túži tvoje srdce. Tvoje srdce matky ti predsa nedal bez príčiny.

Autor: Elisabeth Allen

Preklad: Mária Lacková

Zdroj: https://kindredgrace.com/longing-to-be-a-mother/

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!