Prečo žiť vo vzťahu čisto?

Iste si sa aj ty už pozastavil nad tým, aký je zmysel predmanželskej čistoty. Má vôbec v dnešnej dobe miesto alebo je to len zastaralá téma, čosi, čo vymyslela Cirkev, aby mala ľudí pod kontrolou? Môj 6-ročný vzťah, v ktorom sme sa rozhodli dodržať predmanželskú čistotu, ma naučil zopár vecí, ktorých ovocie vidím doteraz, dnes už aj v manželstve. Mnohí nám povedia, musíš žiť čisto, lebo to tak chce Boh, lebo je to tak dobré... Ale koľkí z nás sú skutočne presvedčení o tom, že to dobré naozaj je?

Prečo žiť vo vzťahu čisto?

Láska je nádherný dar. Je to niečo, čo oživuje naše dni. Keď človek ľúbi, zvyčajne koná len na základe svojich pocitov, ktoré sú často nesmierne horúce. A práve vtedy každý túži po tom, aby tá láska vytrvala... práve taká – horúca, príťažlivá, radostná. Čo však robiť, aby to tak bolo? Čo ak predmanželská čistota môže dopomôcť k tomu, aby naša láska dozrela, a tak prekonala aj obdobia, kedy bude chladnúť? Chcem teda uvažovať a nájsť dôvody, prečo život v čistote môže byť skutočne obohatením pre vzťah aj manželstvo.
 

​1. Žena túži byť dobýjaná, muž dobýjať

Začnem úplne od začiatku. Žena bola stvorená s túžbou byť milovaná a nielen to. Túži po tom, aby ju niekto dobýjal. Muž bol zas stvorený, aby bojoval a ženská krása ho k tomu pozýva. Tieto túžby sa teda dokonale dopĺňajú.
 

boj, ktorý muž musí podstúpiť o ženu, mu pomáha odvrátiť zrak od vonkajšej krásy a upriamiť sa na bohatstvo, ktoré sa skrýva v ženskom srdci.


Všetko má svoj čas. Čo ak muž bojovať nemusí, pretože ľahko dostane, čo sa mu zažiada? Všetci vieme, že to, čo získame námahou, je pre nás vzácnejšie a viac sa z toho dokážeme tešiť. Nie je to tak aj u vás, muži, že žena, ktorá sa vám nehodí do náručia hneď na prvom (druhom, treťom) rande, je pre vás príťažlivejšia? Nevzrastie vo vás voči nej úcta? Rovnako boj, ktorý muž musí podstúpiť o ženu, mu pomáha odvrátiť zrak od vonkajšej krásy a upriamiť sa na bohatstvo, ktoré sa skrýva v ženskom srdci.

Akú chybu teda robí žena, keď rýchlo a ľahko odovzdá mužovi to najvzácnejšie, čo má - panenstvo? Oberá predovšetkým seba o dôstojnosť, muž stratí rýchlo voči nej úctu, použije dar, ktorý dostal a s veľkou pravdepodobnosťou ho skôr či neskôr odhodí. Žena potom stráca voči mužom dôveru a prestane si vážiť samú seba. Myslí si, že to najvzácnejšie, čo môže ponúknuť, je jej telo. Muž sa z neho poteší. A teší sa možno ešte nejaký čas, kým neuvidí krajšie alebo príťažlivejšie stvorenie. Ty preňho nebudeš príťažlivá navždy, lebo si mu nedala možnosť ponoriť sa do niečoho hlbšieho, tešiť sa z hĺbky tvojej duše. To je rozmer, ktorý ho nikdy neomrzí... ani keď sa krása tela stratí...

Žena túži byť dobýjaná. Nebuď teda ľahkou korisťou. Nechcem tým teraz povedať, aby si sa hrala na nedostupnú, no ponúkaj krásu, ktorá pretrvá, obohatí, buduje.
 

2. Povrchnosť

Nie je ťažké rozlíšiť páry, ktoré vo vzťahu žijú nečisto, od tých, ktoré majú čistý vzťah. Muž sa ženy dotýka inak, keď už spolu intímne žijú. Nech by sa to akokoľvek snažil ukryť, je v dotykoch odvážnejší ako predtým. Muži sú totiž fyzické typy. Ak sa mu už raz žena dovolila dotknúť jej tela, vždy ho bude lákať dotýkať sa jej. Muž v čistom vzťahu sa ženy dotýka s úctou. Ale ešte omnoho podstatnejší rozdiel spočíva v tom, že nečistý vzťah je oveľa plytkejší. Takýto vzťah skĺzne k tomu, že partneri sa upriamujú na fyzickosť viac, ako na čokoľvek iné. Vyhľadávajú samotu a záujem o spoznanie partnera sa zvrhne len na uspokojenie túžob a „spoznanie“ jeho tela.
 

Čas chodenia je časom spoznávania sa. Nie však v rovine telesnej.


Čas chodenia je časom spoznávania sa. Nie však v rovine telesnej. Nech by tvoj partner akokoľvek uspokojil tvoje telesné túžby, čo z toho, keď s ním máš žiť denno-denne, zdieľať všetky sféry života a nebudete schopní zhodnúť sa v názoroch na život, vieru, výchovu či počet detí, plánovanie rodičovstva a mnohé iné.

Čas chodenia je darom práve vtedy, ak naplno využijeme jeho potenciál. Pozri sa okolo seba: Koľko dnešných párov skutočne pozná a zhoduje sa vo svojich hodnotách, postojoch, názoroch na život, vieru…? Ak dokážeme využiť čas spoznávania v čistote, budujeme dom na skale. Ak počas chodenia zistíme, že sa naše názory na život nezhodujú alebo ten druhý má vlastnosti (či závislosti), ktoré mi prekážajú, je omnoho jednoduchšie vzťah zanechať.
 

3. Nachádzanie jednoty

Keď vstúpiš do vzťahu, skôr či neskôr nájdeš na partnerovi niečo, čo sa ti nebude páčiť. Možno to bude len drobnosť, možno len spôsob vyjadrovania myšlienok či (ne)riešenia problémov. Nech by si hľadal/a akokoľvek dlho, dokonalého človeka nenájdeš. Vieš, prečo? Je to jednoduché – veď ani ty nie si dokonalý/á. Každá ruža má tŕne.
 

Aby sme sa z tejto rozdielnosti dokázali tešiť a dopĺňať sa, je potrebný čas skúmania postojov, myslenia, pohľadov na veci, situácie... ako som už spomínala, na to slúži čas chodenia.


Dôvody sú rôzne – pochádzame z rozličných rodín, ktoré majú odlišné spôsoby života, máme iné povahy, ale predovšetkým – vzťah tvoria muž a žena – čo je samo o sebe dosť podstatný rozdiel. Aby sme sa z tejto rozdielnosti dokázali tešiť a dopĺňať sa, je potrebný čas skúmania postojov, myslenia, pohľadov na veci, situácie... ako som už spomínala, na to slúži čas chodenia.

Neoberme sa o chvíle nachádzania jednoty. Tá telesná bude bonusom, keď poskladáme kúsky mozaiky a vytvoríme tak nádherný obraz. Až potom môžeme jednotlivé časti lepiť dokopy. Vieme dobre, ako by to dopadlo, keby sme lepidlo nanášali naslepo a zlepili akýkoľvek kúsok, ktorý by nám prišiel pod ruku. Vznikol by z toho poriadny chaos. A snaha zložiť obraz správne a odtrhnúť od seba časti, ktoré k sebe nepasujú – to by spôsobilo nenávratné škody a mohlo tak poškodiť celé dielo, no nie?
 

4. Silné citové puto

Okamih prvej sexuálnej skúsenosti je najmä pre ženu hlboko zapísaný. Je vedecky dokázané, že s tým, ktorý je pre ženu prvý v sexuálnej oblasti, si vytvorí nezmazateľné puto. Aj keby jej ten muž nepredstaviteľne ublížil, vždy v nej bude rezonovať, kto bol jej prvý a je veľmi pravdepodobné, že ju bude vnútorne tiahnuť k nemu späť. Len Božia milosť dokáže napomôcť získať v tejto oblasti slobodu, preťať nečisté putá a obnoviť v človeku tzv. duchovné panenstvo.
 

Je vedecky dokázané, že s tým, ktorý je pre ženu prvý v sexuálnej oblasti, si vytvorí nezmazateľné puto.

 

5. Potrebujeme sa „spoznať“

Tento mýtus je jedným z najrozšírenejších klamstiev, ktorými dnešná spoločnosť apeluje a tlačí tak na mladých, aby si to spolu „skúsili“ už pred svadbou. Pozrime sa teraz na to čisto prakticky.

Predstav si, že ste nejaký čas vo vzťahu. Spoznávate sa, tešíte sa zo seba, trávite spolu čas, veľa sa rozprávate, máte množstvo spoločných zážitkov. A potom príde deň, keď sa rozhodnete skúsiť, či vám to bude klapať aj v sexuálnej oblasti. Strávite spolu noc, ráno sa zobudíš a vedľa na vankúši nájdeš lístok: „V noci to bolo o ničom... asi by nám to neklapalo... Maj sa.“ Šialená predstava? Veď v tom spočíva tá spomínaná skúška či nie?
 

Postačí nám, keď budeme dokonale ladiť v sexuálnej oblasti, ale v ostatných sa budeme strácať, pretože sme nevenovali dostatok času ich budovaniu?


Naozaj sme schopní zahodiť to, čo sme budovali len preto, že nám to „neklape“? Alebo si to "skúsime" hneď na prvom rande, aby sme nemali čo ľutovať? Podľa mňa je to o voľbe priorít. Je otázkou, na čom stojí náš vzťah, resp. na čom ho chceme postaviť. Postačí nám, keď budeme dokonale ladiť v sexuálnej oblasti, ale v ostatných sa budeme strácať, pretože sme nevenovali dostatok času ich budovaniu?

Ktosi mi raz rozprával o človeku, ktorý prirovnal sexuálny život ku koláču. Keď prvýkrát ochutnáš koláč, zoznamuješ sa s jeho chuťou, vychutnávaš si každé sústo. Predstav si, že je to jediný koláč, ktorý ochutnáš. Nebudeš nariekať, že ten druhý koláč bol lepší... pre teba bude najlepší ten tvoj. V tom je krása a význam predmanželskej čistoty. Sexuológovia tvrdia, že hľadanie jednoty v sexuálnej oblasti trvá roky. Aj v tom je čaro manželstva. Celý život máme čo objavovať a budovať. Celý náš spoločný život je plný výziev, ku ktorým sa môžeme postaviť spoločne v dôvere jedného voči druhému.
 

6. Takí chlapi už nie sú

Často sa stretávam s tým, že najmä dievčatá, ktoré chcú žiť čisto, sú terčom výsmechu a jeden z najčastejších argumentov (poväčšine práve od ľudí, ktorí o svoje panenstvo už prišli) je, že je naivná, lebo takí chlapi už nie sú. A ja ťa chcem uistiť: Sú! Len asi nie na miestach, v ktorých sa títo ľudia pohybujú. Áno, stále sú muži, ktorí sa rozhodli žiť čisto až do manželstva. Možno sa ťažšie hľadajú, ale oplatí sa na nich počkať a najmä, nebáť sa stáť si za svojím názorom. Často tento výsmech ľudí je spôsobený istou ľútosťou (ktorú by však málokto z nich priznal), že sa nerozhodli rovnako.
 

7. Tlak najbližších

V dnešnej dobe, ktorá hovorí veľa o homosexuáloch a lesbičkách, tieto názory často zastrašujú aj rodičov. Stretla som sa dokonca aj s tým, že rodičia (či iní členovia rodiny) sa vysmievali zo svojho dieťaťa, či je normálny/a, keď nemá priateľa/priateľku alebo žijú čisto, ba dokonca aj s tým, že mama v určitom veku „zohnala“ dcére partnera, pretože gynekológ jej povedal, že je najvyšší čas prísť o panenstvo.
 

...dnes sa stretávame s dvoma extrémami – buď sú rodičia príliš prísni a tvrdí a svojim deťom nedovolia samostatne takmer ani dýchať, alebo zas naopak, keďže oni zažili taký tvrdý režim, doprajú svojim deťom až priveľkú slobodu.


Súčasný spôsob života dostihol aj staršiu generáciu a dnes sa stretávame s dvoma extrémami – buď sú rodičia príliš prísni a tvrdí a svojim deťom nedovolia samostatne takmer ani dýchať, alebo zas naopak, keďže oni zažili taký tvrdý režim, doprajú svojim deťom až priveľkú slobodu. Nezastávam ani jeden z týchto extrémov. No myslím si, že rodič má byť ten, ktorý svoje dieťa chráni... a jednou z oblastí, ktorú je potrebné chrániť, je oblasť čistoty. Je ťažké hovoriť mladým o čistote, keď ich rodičia žijú opak, prípadne sa im za to dostane ešte aj výsmechu.

Dnes sa v spoločnosti udomácnil trend, najprv dieťa, potom (možno) svadba. Len je zaujímavé, prečo potom toľko rodičov narieka nad svojimi deťmi, že sú nešťastné alebo sa rozvádzajú... Čo zasejeme, to budeme aj žať, no nie?
 

8. ...lebo to robia všetci!

Ďalším z tých prevratných dôvodov dnešnej doby je vysvetlenie: „...veď to tak robia všetci!“ Isto poznáš porekadlo – každý je strojcom svojho šťastia. Podľa mňa najväčšia hlúposť, akú môže človek urobiť, je žiť podľa niekoho názoru. Viem, je ľahšie ísť s prúdom, nevystrkovať hlavu z davu... Len otázka potom je, či ten tvoj „poradca“ bude niesť aj dôsledky tvojich rozhodnutí.
 

...sama som zažila, že som „skúsila“ vzťah s niekým nie zo svojho presvedčenia, ale pod tlakom okolia... pretože všetci mali niekoho, len ja ešte nie. Toto skúšanie je veľmi bolestivé a zraňujúce.


Najjednoduchšie je povedať človeku: "vyskúšaj to s ním"... sama som zažila, že som „skúsila“ vzťah s niekým nie zo svojho presvedčenia, ale pod tlakom okolia... pretože všetci mali niekoho, len ja ešte nie. Toto skúšanie je veľmi bolestivé a zraňujúce. Málokedy spraví človeka naozaj šťastným. A ešte horšie je, keď takíto ľudia na základe tejto príťažlivosti alebo tlaku (že tak robia všetci) skočia do nečistoty. Dôsledky môžu byť rôzne – pošliapaná hodnota po rozchode, výsmech od „ex“, neželané tehotenstvo... a vtedy sa títo ochotní „poradcovia“ rozpŕchnu a ty musíš niesť tieto bremená sám/sama.

Teda uvažuj prv ako bude neskoro, čo chceš v živote dosiahnuť a akou cestou sa k tomu dopracuješ.
 

9. Chcel/a by si byť x-tý/á v poradí?

Jeden z najsilnejších dôvodov pre mňa bol práve tento. Čistota bola vždy pre mňa posvätnou oblasťou. Nepotrebovala som hľadať dôvody. V srdci som mala jasno, odkedy si pamätám, že si sexuálny život chcem nechať do manželstva. Z čisto praktických dôvodov som si napr. nevedela predstaviť, že by som sa mala v celej svojej zraniteľnosti (tak, ako ma „Boh stvoril“), ukázať pred viacerými mužmi. Prepadla by som sa od hanby, keby som sa dozvedela, že moji „ex“ sa rozprávajú, aké to so mnou bolo (s čím som sa skutočne stretla).

Je paradoxné, že mnohí muži, ktorí majú za sebou niekoľko sexuálnych skúseností, chcú za manželku ženu, ktorá je ešte „nepoškvrnená“. Veď kto by chcel už nahryznutý koláč, ktorým sa paradoxne sami stávajú?
 

10. Sebahodnota vs. charakter?

Dnešný svet je plný ľudí, ktorí navonok pôsobia sebavedome a šťastne, ale vnútorne sú rozorvatí a zranení. Muži sú pasívni a ženy zas príliš aktívne. To, čo bolo kedysi prirodzené, sa zrazu úplne obrátilo. Hlboká prázdnota v srdci ženy a túžba po láske ju núti hľadať kdekoľvek a zmieriť sa s kýmkoľvek, kto podľahne jej "zbraniam".

Médiá nám predstavujú spôsob života, ktorý bol kedysi odsúdený a dnes sme tak zahltení týmto divadlom (cez všemožné seriály, telenovely, ...), že sme si zvykli, že tak sa žije a je to normálne. Nevera, rozvody, intrigy, lacná láska. Muži sa stali pasívnymi, pretože nemusia bojovať. Stačí nahodiť masku frajera a hneď mu pri nohách leží niekoľko adeptiek.
 

Rodičia, ktorí lásku nedostali alebo poznali len nejakú atrapu lásky, často nie sú schopní túto bolesť prekonať a pokračujú v zažitej výchove. Výsledkom je prázdnota.


Žena tak zúfalo zápasí o mužovu priazeň, že stráca svoju hodnotu a bojuje tým, čo si myslí, že je na nej najvzácnejšie – svojím telom. Myslí si, že keď sa mu „dá“, udrží si ho. To všetko je dôsledkom rozbitých rodín, generácie zranených a zraňovaných ľudí, čo sa doslova dedí z rodičov na deti. Rodičia, ktorí lásku nedostali alebo poznali len nejakú atrapu lásky, často nie sú schopní túto bolesť prekonať a pokračujú v zažitej výchove. Výsledkom je prázdnota. To je to, čo definuje veľkú masu našej spoločnosti.

Už mladé dievčatá idú „z postele do postele“ a každé sklamanie z rozbitého vzťahu ich posúva ďalej a ďalej... až kým úplne nestratia svoju hodnotu. Chlapci sú z toho nadšení, nemusia spraviť takmer nič a dievča sa im doslova núka – svojím oblečením, správaním, odvážnymi rečami...

Je ťažké nastúpiť na inú cestu... o to viac, keď má žena pocit, že už ani neexistujú muži, ktorí by boli „iní“. A keď sa nejaký na obzore objaví, hneď je okolo neho zástup iných, krajších, odvážnejších, ktoré chcú „uloviť dobrú rybu“. Ale pozor, žienky! Nie my máme „loviť“! Nie žena má naháňať a dobýjať. Myslíš, že si ťa muž bude vážiť viac, keď ťa ľahko získa? Ver mi, že ani tvoje telo ho k tebe nepriviaže. Bude možno chvíľkovo zaujímavé, ale napokon ho odplašíš svojou nespokojnosťou a nevyrovnanosťou, ktoré ti táto cesta zanechá v srdci.

To, čo mužov k ženám priťahuje, je nežnosť a láska. Áno, viem, si príliš zranená, aby si bola nežná. Ľahšie je byť tvrdou a hrubou... to nás chráni pred ďalšími ranami. Ale toto svet nepotrebuje. Je tým zahltený. Buď náročná – práve ty! Pretože ty určuješ hranice! Nechaj mužov, aby bojovali o tvoje srdce, aby prekonali tvoje hradby. A vy, muži, vážte si ženy a pomôžte im objaviť ich krásu. Nie cez lacné slová, ťahanie medových motúzov popod nos. Majte odvahu, majte charakter.

A všetci, prosme Boha o uzdravenie... lebo iba tadiaľ vedie cesta von z tohto bludiska.
 

11. Túžba po naplnení

Už som spomínala, že v srdci človeka je obrovská prázdnota a prirodzene sa ju snažíme zaplniť láskou nejakého človeka. Vstúpime do vzťahu, istý čas to vyzerá ideálne, dokonalo, až kým nepríde problém, vytriezvenie a my pochopíme, že ten dotyčný predsa len nie je taký dokonalý, ako sa na začiatku zdalo. A tak hľadáme ďalej, s nádejou, že raz predsa príde ten „pravý/á“. Nepríde. Nie v zmysle, v akom to očakávame. Dokonalosť, ktorú hľadáme, v človeku nenájdeme. Aj keby tvoj/a priateľ/ka bol/a úplne úžasný/á, skôr či neskôr spraví niečo, čo ťa zraní.
 

Tvoj partner ťa nenaplní, aj keby si sa k nemu dostal neviem ako intímne... prázdnotu v srdci nezaplní ani sexuálny vzťah.


Každý človek robí chyby a čakať od niekoho, že bude dokonale napĺňať naše potreby, je naivné. Tvoj partner ťa nenaplní, aj keby si sa k nemu dostal neviem ako intímne... prázdnotu v srdci nezaplní ani sexuálny vzťah. To sú len chvíľkové naplnenia, ktoré sa často neskôr zmenia na strach a nepokoj (či sme neotehotneli, či ma nenechá, čo na to rodičia a známi...). A nesloboda, v ktorej žiješ, ešte viac prehĺbi tvoju prázdnotu. V skutočnosti jediný, kto ťa môže dokonale naplniť, je ten, ktorý je DOKONALOSŤ sama. To, čo hľadáš, je Boh.
 

12. Najlepšia investícia do manželstva

Ako som už spomínala, žijem v manželstve, 3 a pol roka. Hoci to nie je dlhý čas, ovocie našej snahy o predmanželskú čistotu vidím už teraz. Niekedy si mladí myslia, že keď sa vezmú, budú si svoju sexualitu užívať neobmedzene. Opak je však pravdou. Aj v manželstve sa stretneme s rôznymi problémami, chorobami, špecifickými etapami života (očakávanie dieťatka, popôrodné ťažkosti, nevhodná situácia počať ďalšie dieťatko). Je veľa situácii, kedy je jednoducho nemožné byť sexuálne spolu. A práve v týchto okamihoch si najviac uvedomujem význam predmanželského odriekania.
 

Niekedy si mladí myslia, že keď sa vezmú, budú si svoju sexualitu užívať neobmedzene. Opak je však pravdou.


Stretla som sa aj s problémami manželov v tejto oblasti, keď sa vyskytol nejaký zdravotný problém a bolo nevyhnutné sa na čas zrieknuť sexuálneho styku. Vtedy je veľmi ťažké hovoriť o odriekaní niekomu, kto pred manželstvom nežil čisto, a teda toto odriekanie nezažil. A takých situácií je v manželstve veľa – či je to len bežná choroba jedného z manželov, alebo nejaké vážne problémy, keď žena nemôže otehotnieť, pretože by to mohlo ohroziť jej život. Ďalej sa môže stať, že manželia počnú dieťatko, ale kvôli komplikáciám spolu nemôžu byť celé tehotenstvo, spomeniem aj zotavovanie ženy po pôrode, plánovanie rodičovstva a mnohé iné.

Nehovoriac o vážnych tragédiách ako ochrnutie jedného z manželov. Čo ak sa stane niečo také aj tebe? Opustíš svojho muža/ženu, pretože ti už nemá čo ponúknuť?

Mnoho manželov, ktorí žili nečisto, majú obrovský problém so žiarlivosťou a podozrievavosťou. Je otázne, prečo je to tak. Možno kdesi vnútri jeden z manželov (alebo obaja) cítia strach nad tým, že už nie sú tak príťažliví, zábavní, neprejavujú si toľko lásky, a vtedy môže prísť do života ich partnera niekto, kto tieto charakteristiky má. Dokáže ten môj partner odolať (keď ani pred svadbou sme svoje vášne nevedeli skrotiť)?
 

13. Lebo to hovorí Boh

Ako posledný dôvod, na ktorý chcem poukázať (ale určite nie reálne posledný), je fakt, že takto nám to radí Boh. Uvedomujem si, že to môže vyznieť provokačne, lebo mnohí máme práve s týmto problém – čo mi Boh chce prikazovať. Nerada nazývam Desatoro Božími príkazmi. Skôr ich vnímam ako usmernenia, smerovky, čosi ako dopravné značky. Boh nám ich dal, aby nám povedal, čo robiť, aby sme boli v živote šťastní, aby sme sa vyhli ranám, ktoré si často sami svojou naivitou (či hlúposťou?) spôsobíme.

Ten, ktorý ťa stvoril, dokonale pozná svoje dielo, vie, čo je preňho najlepšie a čo je najdôležitejšie, miluje ho a chce mu dobre. Tak kým sa nechám viesť? Svetom a ľuďmi, ktorí nepoznajú dôsledky svojich činov alebo niekým, kto dokonale vie, ako čo dopadne? Uvedomujem si však aj to, že na takéto rozhodnutie je potrebná dôvera a skúsenosť lásky Otca, ktorá nikdy nechce pre nás zlo. A tak sa modlím, aby práve dôvera, ktorú často vkladáme do nespoľahlivých ľudí, prerástla do dôvery v Toho, ktorý ťa láskou odvekou miloval, a preto ti zachoval priazeň (Jer 31, 3).

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!