Romantika vo vzťahu - je vôbec potrebná?

Zamilované básničky, vyznania pri západe Slnka, nežné pohladenie, prechádzka prírodou, tanec či drobný darček. Spoločný menovateľ – ROMANTIKA. V niekom toto slovo vyvoláva pocit gýčovitosti, zbytočnosti, inému navodzuje atmosféru ozajstnej lásky. O čo v tej romantike v chodení vlastne ide a je vôbec potrebná?

Romantika vo vzťahu - je vôbec potrebná?
Foto: © freepik.com

​Veď ju milujem, to jej musím stále tie kvety kupovať? Jejdááá, zasa chce ísť na prechádzku, no dobre, tak ju idem vyvenčiť! Už si ma dávno neobjala, niečo sa stalo? Nemohla by si niekedy pripraviť spoločný obed pre nás, tak ako kedysi?

Možno to človek v sebe tak nepomenuje, špeciálne mužom sa ťažko hovorí o tejto téme. Boh totiž stvoril muža predovšetkým ako tvorcu, ako toho, ktorý pracuje a mení svet. Ženu stvárnil Boh ako nežnú bytosť žijúcu vzťahmi, väčšmi otvorenú pre vnemy. Avšak túžba po blízkosti, po záujme druhého človeka je v každom z nás. 

Niektorí nazývajú romantikou tie náznaky na prvom rande, tie roztrasené prvýkrát vyslovené slová : Ľúbim Ťa, chvejúce sa ruky pri prvom chytení sa, prvý bozk. Veru, pri zaľúbenosti to ide akosi ľahšie, akosi prirodzene.  Muž chce zabojovať, tak kúpi ružu, žena chce okúzliť tak pripraví večeru. 

Nepriateľom, ktorý vie ozaj rýchlo zničiť romantiku vo vzťahu a s tým súvisiace dôverné puto, je sebeckosť.

Na scéne sa ale objaví vlastné EGO. Nepriateľom, ktorý vie ozaj rýchlo zničiť romantiku vo vzťahu a s tým súvisiace dôverné puto, je sebeckosť. Vtedy keď si uvedomím na druhom chyby, keď prestanem mať chuť robiť šťastným druhého, keď pochopím, že môj vyvolený / moja vyvolená má ďaleko od dokonalosti, keď si na jeho / jej potreby nenájdem dlho čas, vtedy sa zrazu ťažšie obetujem, ťažšie plním partnerove túžby, vtedy sa mi nedarí byť veľmi láskavým. Vtedy sa zdá, že romanDOtikaLA. 

Avšak ROMANTIKA v sebe skrýva iné. Nabáda nás k stálej aktivite. Pretože ROMAN(ca)TIKÁ. Tiká. Pre znalcov angličtiny by som povedala, že by sa na príklade romantiky dal použiť predprítomný priebehový čas - začala a stále tiká. V tomto slove sa totiž priamo v jeho zložení ukrýva veľký zmysel. Ak ho chceme ale pochopiť, netreba ho len slovne občas prežuť ale naozajstne prežiť

Romantika je totiž niečo viac. Viac ako nám ukazujú filmy od Rosamunde Pilcherovej či Ingy Lindströmovej. Je pravda, že je v súčasnosti veľa žien, ktoré si rady pozrú tento žáner - rozcítené príbehy na obrazovke plné láskavých slov a farebných zátiší neznáma im zahrievajú vnútro. Pamätám si, ako som i ja sama tieto filmy občas sledovala, ako som potom nasávala do seba všetky scény a ako som túžobne očakávala, že i po mňa príde neuveriteľne šarmantný muž a zvezie ma na koni k jeho domu pri veľkom jazere a ...  A tu je ten problém. Je rozdiel si film pozrieť ako oddychovku a je rozdiel podľahnúť očareniu a uveriť, že takto vyzerá romantika vo vzťahu. Ťažko-preťažko sa potom totiž menia takéto umelo nastavené očakávania na partnera a popravde vo vzťahu to vie narobiť poriadnu šarapatu. 

Treba jednoducho byť prítomný tu a teraz, dokázať sa tešiť z toho, čo prežívam s milovanou osobou tam, kde práve som.

Treba jednoducho byť prítomný tu a teraz, dokázať sa tešiť z toho, čo prežívam s milovanou osobou tam, kde práve som. Nebáť sa byť inovatívny, kreatívne vymýšľať, byť aktívny.  Aké nemilé boli pre mňa tie jednotvárne dni, kedy každý robil svoje povinnosti, zabudol na druhého a riešil len svoje problémy. Partnera vnímal cez akúsi clonu, vytrácala sa iskra, záujem, romantika dotikávala, hasol vnútorný plameň lásky. 

S Tomom ale vnímame, že romantika sa nám stále viac stáva bližšou. Po troch rokoch vo vzťahu si uvedomujeme, že je veľmi potrebná. Nie je náhradou lásky, je jej pomocníčkou. Rozohrieva obyčajné a mení to na čarovné, na takú tú „našu romantiku“: keď si môj milý Tom so mnou na chvíľu sadne na lavičku v parku, objíme ma a ja si v pokoji môžem skloniť hlavu na jeho plece, keď mi donesie ručne vyrobený adventný kalendár z toaletných roliek, keď  spoločne pozeráme na brnenskú svietiacu fontánu a vravíme si o svojich snoch, keď ma pozve na svoj študentský privát a uvarí úžasnú večeru...

Niekoho poteší ranná SMS-ka s prianím krásneho dňa, niekto sa zaraduje nad pozvaním do protileteckého krytu len za svetla bateriek... Dôležité je, aby romantika tikala tou správnou tóninou určenou len vám. Počujete ju? Tik-tak, tik-tak... Nezabúdajte na pravidelné naťahovanie, aby vám nezastala. 

Tik-Tak...

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!