Som krásna aj bez toho, aby som hodiny trávila v posilňovni

Tieto pančuchy vám vytvarujú postavu do vytúženého tvaru, zúžia pás, zoštíhlia boky, ...
S týmto cvičebným programom sa konečne zbavíte nedokonalostí a získate vytúženú postavu!

Som krásna aj bez toho, aby som hodiny trávila v posilňovni

 

Keto je to, čo potrebujete! Nie, paleo! Alebo radšej raw strava!
Moment, vegánstvo ...alebo najlepšie prerušovaný pôst! Zabezpečí vám postavu snov, lebo pozor! Plavková sezóna sa blíži!
(Ja teda od malička poznám 4 ročné obdobia a plavkové obdobie tam teda rozhodne nepatrí.)

A vari neviete, že nepatríte sebe, ale že vaše telo je chrámom Svätého Ducha, ktorý vo vás prebýva a ktorého máte od Boha? 1Kor 6,19

Teda o svoj chrám sa máme starať a dbať o to, aby naše telo bolo zdravé. Ale je skutočne to všetko vyššie propagácia zdravia? Ak sa nad tým všetkým zamyslíme, nájdeme posolstvo, ktoré je asi takéto – nie si dostatočný/á tak ako si, okamžite to potrebuješ zmeniť, potom už budeš dokonalý/á! Problém je, že keď už tej „dokonalosti" raz dosiahneme, zistíme, že dokonalé je niečo úplne iné, tak sa urputne začneme snažiť o to... Výsledkom je večne nespokojný, úzkostný človek, ktorý má zo všetkých tých „odborných" rád a názorov riadny zmätok v hlave.

Ak sa nad tým všetkým zamyslíme, nájdeme posolstvo, ktoré je asi takéto – nie si dostatočný/á tak ako si, okamžite to potrebuješ zmeniť, potom už budeš dokonalý/á! Problém je, že keď už tej „dokonalosti" raz dosiahneme, zistíme, že dokonalé je niečo úplne iné, tak sa urputne začneme snažiť o to... Výsledkom je večne nespokojný, úzkostný človek, ktorý má zo všetkých tých „odborných" rád a názorov riadny zmätok v hlave.

Čo je však ešte oveľa horšie, v tejto večnej snahe sa prispôsobiť a zapáčiť tomu, čo je práve „krásne" bez ohľadu na to, či je to zdravé(!) sa zamotávame do pasce. Naše telá sú naprogramované na to, aby v prvom rade prežili. Keď s nimi takto mávame, sú vystavené stresu a ten nedokážu zvládať príliš dlho. Z celej sily budú bojovať, aby sa vrátili naspäť do toho, v čom im je dobre – teda po diéte sa prihlásia obrovským hladom, ktorým chcú celý deficit vykompenzovať a tu to príde: „zas som to nevydržala"... „musím sa snažiť viac"... „mám slabú sebakontrolu" – a pritom ide nie o silnú vôľu, ale o ochranný mechanizmus tela, ktoré nás chce zachrániť.

Ale „odborníci" nám hovoria niečo iné – tentokrát to už vyjde, použili ste zlú metódu, toto je tá správna, takto získate postavu, po ktorej túžite, týmto tréningom vytvarujete vytúžené tvary... a celý cyklus začína nanovo, fitnes priemysel si plní vrecká a naša sebadôvera, zdravé sebavedomie a pocit vlastnej hodnoty je ubitý a pošliapaný.
Ale prečo to všetko podstupujeme?

Od nejakej doby sa totiž zdravie dáva do pomeru s hmotnosťou, idolom sa stávajú upravené fotky na obálkach časopisov, obdivné pohľady ľudí, ktorí nás pochvália a obdivujú za to, že sme schudli. No iste, ak má človek obezitu a ohrozuje mu zdravie a život, potrebuje pomoc a redukciu hmotnosti, aby bol v poriadku. Lenže po svete chodí veľmi veľa zdravých ľudí, ktorí majú iba genetikou dané tvary väčšie ako tie, ktoré práve letia. Tak ako máme danú veľkosť nohy, máme i typ postavy, rozloženie tuku, výšku, farbu očí – a to je krásne a obdivuhodné.

Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem. Ž 139,14

Myslím, že Zlý v tejto oblasti vidí veľmi vďačné pole pôsobnosti. Nebuď spokojný s tým, čo máš, keď môžeš mať viac! Dokáž, že si lepší/ia ako ostatní! Keď budeš atraktívnejší/ia, bude o teba väčší záujem! To všetko znie tak krásne... a pritom je to také nepravdivé a nebezpečné. Prečo? Lebo nás to stále utvrdzuje v tom, že nie sme dostatoční – nikdy. Lebo akonáhle aj dosiahneme métu, bude ďalšia, pretože módne a diétne trendy sa menia.

Ale ovocie Ducha je láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, láskavosť, dobrota, vernosť, miernosť, zdržanlivosť. Gal 5,22

Možno sa vynára otázka, prečo tieto veci rozoberám. Je to práve preto, že nič z vyššie spomenutého toto ovocie neprináša. Stále sa ženieme za ideálom (mimochodom, kto a na základe čoho rozhoduje o tom, čo je ideálne?), ktorý je nastavený tak, aby z nás profitoval fitness priemysel. Tak ako má každý z nás inú veľkosť nohy, rovnako sme zdedili i rôzne predispozície a typy postavy. Niekto má tenké končatiny, iní majú ploché brucho, ďalší sú celkovo robustnejší, ale o tom predsa náš svet je – o pestrosti a kráse v rozmanitosti. Rôzne diéty vedú k rozhádzanému metabolizmu a postupnému zvyšovaniu našej prirodzenej hmotnosti, pretože každou jednou diétou učíme telo, že je nedostatok a musí spomaliť metabolizmus, aby sme prežili. Okrem toho tým trpí naša psychika, naše vzťahy a sebavedomie. Pod pozlátkom „zdravého životného štýlu“ sa ale schováva vo obrovskej miere (podľa odborníkov 95%) nebezpečenstvo vzniku porúch príjmu potravy, ktoré majú najväčšiu úmrtnosť spomedzi všetkých psychických chorôb!

Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem. Ž 139,14

Pokoj a spokojnosť nám môže dať iba nájdenie svojej hodnoty a identity Božieho dieťaťa (na čom stále pracujem aj ja). Dôležité je nechať sa milovať a dovoliť si byť tak, ako sme boli stvorení. Nedávať priestor svetu, aby nám diktoval, čo je správne alebo ideálne a už vôbec nie médiám a fitness priemyslu, aby nás presviedčal o tom, čo je zdravé. Nebojme sa hľadať pravdu. Tou je mimochodom aj fakt, že štíhlosť nie je ani prinajmenšom merítkom dobrého zdravotného stavu.

Všetkých, ktorí s týmto zápasíte, zahŕňam do svojich modlitieb a viem, že bitku o sebaprijatie vyhráme, pretože Ten, ktorý je v nás, je väčší ako ten, ktorý je vo svete (1 Jn 4,4). A som si istá, že nič nás nedokáže odlúčiť od Kristovej lásky. Ani to, čo spomenul vo svojom liste sv. Pavol –teda výška, hĺbka – a ja dodávam, že ani ideály tohto sveta, médií alebo fitness priemyslu.

S úctou Kristy

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!