5 vecí, ktoré by mala vedieť každá (aj budúca) manželka

Keď som bola single, mala som veľa predstáv (inak povedané fantázií) o tom, aké bude manželstvo. Nikdy som nebola vydatá, väčšina mojich informácií teda pochádzala z televízie, vydatých/ženatých ľudí okolo mňa (alebo na sociálnych sieťach), mojich predchádzajúcich vzťahov, a tiež mojich vlastných očakávaní a túžob. Čítala som knihy o príprave na manželstvo, sledovala kázne o manželstve, dokonca čítala biblické verše o manželstve (čo je mimochodom VEĽMI dobrý prameň). Napriek tomu, nič z toho ma v skutočnosti nepripravilo na to, do čoho som vstúpila 5. marca 2016. 

5 vecí, ktoré by mala vedieť každá (aj budúca) manželka

Môj priateľ (Tony) a ja sme pred svadbou randili 1 rok a 10 mesiacov. Boli sme spolu rok aj 7 mesiacov, keď mi tú otázku položil v jedno ráno na Vianoce. Ako si viete predstaviť, bola som neskutočne nadšená, keď sa ma spýtal, či sa stanem jeho ženou. Okamžite som začala plánovať našu svadbu a budúcnosť. 

“To bude úžasné! Beriem si muža svojich snov!”

A mala som pravdu. Bolo to úžasné (a stále je), ale na druhej strane nášho „áno“ na nás toho čakalo tak veľa, že to ani jeden z nás nedokázal predpovedať. Dosť som sa naučila tou ťažšou cestou. Ak sa práve chystáš vykročiť do manželstva (alebo i keď nie), tu chcem ti predstaviť päť vecí, ktoré by mala vedieť každá manželka. 
 

1 | Manželstvo je naozaj ťažké

Takmer celý môj život som od vydatých/ženatých a rozvedených ľudí počúvala, aké je manželstvo „ťažké“. Prakticky každý hovorí, že je to práca, a môže byť náročná, takže mi bolo jasné, že sviatostné manželstvo bude výzva. Nebola som však pripravená na to, aká veľká výzva to bude. Moja predstava o „ťažkom manželstve“ bola hádka tu a tam o tom, čo si dať na večeru, alebo byť na seba navzájom pár hodín nahnevaní kvôli nejakému otravnému zlozvyku a následne nájdenie kompromisu a „ťažkosť“ je za nami.

Tak málo som bola pripravená na trávenie hodín v hysterickom plači, zamknutá v šatníku/sprche/aute, pýtajúc sa Boha “prečo si mi dovolil povedať áno tomuto mužovi?!”. Myslím, že neprešli ani dva týždne fázy, ktorá sa nazýva “honeymoon” (pozn. prekl. medové týždne), keď som sa pýtala Pána, či už je neskoro zmeniť názor. Nebola som pripravená na plač, krik, trávenie noci mimo domu (stalo sa len raz, ale predsa), pochybovanie o sebe, nadávky, o ktorých som si myslela, že som ich dávno prestala používať, lietajúce sviečky, vyhodené šatstvo (mimochodom, toto všetko je o mne, Tony bol vždy ten kľudný). 
 

Je tu však nebezpečenstvo, že to, čo je normálne pre teba, nemusí byť normou pre tvojho partnera.


**Poznámka: Nie každé manželstvo prechádza v prvých rokoch extrémne náročnou fázou. Mnohé páry nezažijú krízu od prvého dňa a celé roky manželstva. Takže „ťažké manželstvo“ nie je záruka, ale celkom určite je bežné. Ak bolo tvoje manželstvo vždy pokojnou plavbou, vzdávam za teba Bohu vďaky (a budeme radi za tipy v komentároch nižšie!) Ak však kráčaš ťažkou cestou, nie si sama. Čítaj ďalej pre rady, ako to urobiť ľahšie. **

Zistila som od ďalšieho páru, že je úplne normálne mať náročné obdobie na začiatku, pretože 1.) manželstvo je dôležitá ustanovizeň, a 2.) diabol nenávidí manželstvo a urobí všetko, aby ho zničil. Prvé roky nášho manželstva boli všetko, len nie manželské blaho. Pre nás to bolo peklo na zemi. Stalo sa tak predovšetkým pre bod číslo dva nižšie. 
 

2 | Očakávania môžu spôsobiť problémy

Nemiestne (a nevypovedané) očakávania spôsobili mnoho problémov v našom manželstve. Obaja sme v tom boli vinní. Čakala som, že môj manžel príde domov z práce a bude so mnou tráviť takmer všetok čas. On však očakával, že príde domov, navečeria sa a najprv sám zrelaxuje niekoľko hodín.

Čakala som, že mi bude neustále preukazovať náklonnosť a pozornosť napriek tomu, že to vôbec nie je jeho jazyk lásky a nie je mu to prirodzené. On očakával vždy umyté riady a uprataný dom napriek tomu, že som pracovala, chodila do školy, viedla malú skupinu každý týždeň, a každý druhý týždeň tiež slúžila v modlitbovej skupine vo farnosti. Cítila som sa ochromená a nepochopená a on takisto. Obaja sme na seba navzájom uvalili očakávania, s ktorými nikto vopred nesúhlasil, a v niektorých prípadoch sme ani neboli schopní ich naplniť. 

Ak si nedáš pozor, zaviažeš svojho partnera sľubom, ktorý nikdy nedal. Naša výchova, predchádzajúce vzťahy a vnútorné túžby môžu v našej mysli vytvoriť obraz toho, čo je podľa nás „normálne“. Je tu však nebezpečenstvo, že to, čo je normálne pre teba, nemusí byť normou pre tvojho partnera. Musíš sa naučiť vysloviť svoje potreby a očakávania. A tu prichádzame k bodu tri. 
 

3 | Komunikácia je život (alebo smrť) tvojho manželstva

Čo sa týka komunikácie, pochybili sme v dvoch oblastiach.

Číslo jeden nestanovili sme si pre seba špeciálny čas, kedy by sme sa spolu rozprávali. Počas našej predmanželskej prípravy a v našej malej manželskej skupinke nám vedúci zdôrazňovali dôležitosť týždenných rodinných stretnutí. Účelom rodinného stretnutia bolo, aby boli obaja manželia na rovnakej vlne a mali otvorenú a úprimnú komunikáciu na pravidelnej báze. 

Neurobili sme to. Nie preto, že by sme si mysleli, že je to nepodstatné, ale preto, že sme neboli ochotní kvôli tomu pozmeniť náš program. Nerozprávali sme sa teda pravidelne, problémy sa nabaľovali bez toho, aby sme ich riešili, a čím viac sa nabaľovali, tým boli horšie. 
 

Každá manželka by mala vedieť, že láska a náklonnosť manžela nemôže nahradiť lásku a náklonnosť Boha. 


Druhou vecou bolo, že sme jednoducho nevedeli, ako komunikovať efektívne. Hovoril ku mne spôsobom, ktorému rozumel on, ale to nevyhnutne neznamenalo, že som ho pochopila (a obrátene). Takže sme sa vlastne rozprávali, len aby sme niečo povedali, ale nepočúvali sme sa a nesnažili sme sa pochopiť jeden druhého. 

Každá manželka by mala vedieť a rozumieť dôležitosti času vyhradeného na komunikáciu so svojím partnerom. Vedome sa rozhodnite pravidelne sa stretávať a pozývať Ducha Svätého do vašej komunikácie. 

Tiež by ste mali pamätať na to, že všetci sa môžeme ľahko uraziť. V určitom bode je nemožné, aby tvoje city neboli zranené, ale nezostávaj v pocite urazenej. Na druhej strane, ak si ty tá, ktorá zranila, ospravedlň sa hneď, bez výhovoriek, a pohnite sa ďalej. 
 

4 | Je dôležité byť priateľmi

Manželstvo nie je len duchovná zmluva. Tiež to nie je len sex. Život sa deje všade okolo vás a časy budú ťažké. Potrebuješ pevné priateľstvo, aby si sa mohla tešiť zo svojho partnera. 

Napriek všetkému bláznivému, čo sme ja a Tony na seba navzájom naložili, sa nám vždy darilo udržať si naše priateľstvo. Krátko po tom, ako sme sa vzali, dostali sme sa do finančných ťažkostí a nezlepšilo sa to nasledujúce tri roky. Ledva sme dokázali zaplatiť všetky naše účty. Často sme nemali peniaze na to, aby sme šli von, cestovali či míňali na spoločnú zábavu. Nevadilo to však, pretože sme sa naučili užívať si spoločnosť jeden druhého. Ak sme nemohli ísť von, spokojne sme hrali Monopoly alebo sa vybrali na túru. 

Musíš sa naučiť užívať si spoločný život. To je to, čo zabráni vášmu manželstvu stať sa iba obchodným partnerstvom. 

Nedokážem sa dlho hnevať na môjho manžela, pretože je to môj najlepší priateľ, a skôr alebo neskôr by mi toto priateľstvo chýbalo. To je obyčajne dôvod, ktorý jedného z nás vedie k uzmiereniu sa po nezhodách. Milujeme spoločnosť jeden druhého. 
 

5| Vzťah s Kristom je životne dôležitý

Tento bod by potreboval celý článok, ale poviem tu aspoň pár slov. 

Na mnohých rôznych miestach nám Božie slovo hovorí, že Boh je nám manželom. Je tiež nazývaný milencom našich duší. Pravé naplnenie a radosť je možné nájsť IBA v Ňom. Naša kariéra, majetky a vzťahy nás môžu načas uspokojiť, ale iba On prináša trvácnu, nekončiacu radosť a naplnenie. 

“Lebo manželom ti bude tvoj Stvoriteľ, Pán zástupov je Jeho meno” (Izaiáš 54:5)

Úprimne musím priznať, že v prvých mesiacoch nášho manželstva som od Tonyho čakala naplnenie mnohých úloh, ktoré neboli jeho úlohami. Moja nálada a sebahodnotenie záviseli od toho, ako sa so mnou rozprával, alebo ako sa ku mne správal v ten ktorý deň. Od neho som očakávala potvrdenie seba samej ako dobrej manželky a dobrej kresťanky. Chodila som si po radu k nemu vtedy, keď som sa mala obrátiť k Bohu. Chcela som, aby ma chápal a ospravedlňoval moje chyby. 
 

Naši manželia neboli stvorení na naplnenie všetkých našich potrieb. Iba k Bohu sa môžeme obrátiť s takouto prosbou. 


Problém je, že nič z toho nemohol urobiť. Určite nie v miere, v akej to môže urobiť len Boh. Môj manžel je muž s chybami – milujúci, súcitný, dobrý kresťan, ale stále s chybami. Potrebuje od Boha takú istú milosť ako potrebujem ja. Stále sa učí milovať ako Kristus, tak ako ja. Ledva rozumie sám sebe, ako môžem očakávať, že bude úplne chápať mňa? Takže bolo potrebné vykonať zmeny. Naučila som sa denne tráviť čas s Kristom a teraz je On JEDINÝ, od ktorého závisí moje naplnenie. 

Každá manželka by mala vedieť, že láska a náklonnosť manžela nemôže nahradiť lásku a náklonnosť Boha. Potrebujeme Ježiša. On je tým, kto potvrdzuje našu identitu a hodnotu. On je jediný, kto nás môže naplniť a postarať sa o najslabšie a najzraniteľnejšie časti nášho srdca. Naši manželia neboli stvorení na naplnenie všetkých našich potrieb. Iba k Bohu sa môžeme obrátiť s takouto prosbou. 

Celkovo, manželstvo je pokus a omyl a cvičisko pre duchovnú zrelosť. Posledných päť rokov som sa tak veľmi namáhala. Bola som prinútená pozrieť sa do zrkadla a bola som v šoku z toho, čo som sa o sebe dozvedela.

Naučila som sa prestať nafukovať manželove nedostatky a namiesto toho sa sústrediť na tie moje. Naučila som sa prikloniť sa bližšie ku Kristovi, aby On mohol urobiť zmeny, ktoré bolo potrebné vykonať v mojom a manželovom vnútri. Manželstvo môže byť bolestivé, mätúce, nádherné a úžasné, pretože pozostáva z dvoch nedokonalých ľudí a Boha, ktorý je veľmi milostivý. 

V ktorejkoľvek fáze manželstva si, modlím sa, aby bolo tvoje manželstvo požehnané, ty a tvoj manžel ste spoločne rástli v láske a oslavovali Boha vaším zväzkom. 


Autor: Jasmine Ruthledge

Preklad: Františka Olejárová

Zdroj: jasminerutledge.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!