Antikoncepcia: Čo vám lekár nepovedal

Tento článok venujem ženám, ktoré chcú vedieť viac o hormonálnej antikoncepcii a jej dopade na ich život, a mužom, aby vedeli, čo žiadajú od partneriek, keď ich tlačia do jej užívania.

Antikoncepcia: Čo vám lekár nepovedal
Foto: © pexels.com

Okolo 140 miliónov žien po celom svete užíva hormonálnu antikoncepciu. Tento počet predstavuje približne 13% žien vo veku od 15 do 49 rokov. Na určenie spoľahlivosti antikoncepcie sa využíva Pearlov index – udáva počet tehotenstiev u 100 žien užívajúcich danú antikoncepciu v priebehu jedného roku. Hormonálna antikoncepcia, ak je užívaná správne môže dosiahnuť hodnotu až 0,1. [1]

V dnešnej dobe je antikoncepcia veľmi kontroverznou témou. Mnoho ľudí je za, avšak stretávame sa aj s jej odmietaním. Najmä pri nás – kresťanoch  nachádzame názory, že je to proti Bohu, zabraňuje to počatiu, zabíjame tým dieťa a podobne. Ale sú ľudia, ktorí sú ateisti, neveria v žiadneho Boha a majú názor, že človek sa stáva človekom až po narodení, takže preňho sú všetky tieto dôvody nepostačujúce. Tak prečo nebrať antikoncepciu, aj keď nie som kresťan?

 Antikoncepcia je veľmi populárna medzi mladými pármi a využívajú ju často na zaistenie bezpečného sexu. Ako všetko na tomto svete, aj antikoncepcia má svoju odvrátenú tvár, ktorú vám chcem v tomto článku ukázať.

Pozrime sa, čo hovorí lekársky slovník na Antikoncepciu [2]:
Antikoncepcia – opatrenie k zabráneniu oplodnenia. Má zabrániť stretnutiu a spojeniu vajíčka so spermiami vnikajúcimi do pohlavného ústrojenstva ženy pri súloži. Existuje niekoľko metód s rôznou spoľahlivosťou, výhodami a nevýhodami. Tzv. prirodzená antikoncepcia vychádza zo sledovania plodných a neplodných dní, napr. sledovaním cervikálneho hlienu, či bazálnej teploty. K mechanickým prostriedkom patrí prezervatív, bariérová antikoncepcia pesar, vnútromaternicové teliesko IUD. Ďalšou metódou je hormonálna antikoncepcia, ktorá zabraňuje ovulácii, viď kontraceptíva. V niektorých prípadoch je možné chirurgické prevedenie sterilizácie, napr. vazektómia u mužov, výkony na vajcovodoch u žien.

Pri hormonálnej antikoncepcií (ďalej HAK) je potrebné vysvetliť si pojem kontraceptíva [3]:
Kontraceptíva – lieky spôsobujúce prechodné vymiznutie plodnosti u ženy. Užívajú sa preventívne k zabráneniu počatia a sú okrem sterilizácie najspoľahlivejšou metódou antikoncepcie. Ide o preparáty založené na pôsobení malých dávok ženských pohlavných hormónov, ktoré tlmia ovuláciu, prípadne ovplyvňujú charakter cervikálneho hlienu, či maternicovej sliznice. Existujú prípravky obsahujúce súčasne estrogény a progestiny. Niektoré sa môžu použiť v nutných prípadoch vo väčšej dávke aj po nechránenom pohlavnom styku ako tzv. postkoitálna antikoncepcia „morning-after pill“. Najnovšie preparáty majú podstatne menšie riziko vedľajších účinkov a naopak sa uvádzajú aj ich kladné účinky, napr. pravidelnosť cyklu, menšie menštruačné problémy, prevencia niektorých gynekologických nádorov. Aj napriek tomu existujú niektoré ich kontraindikácie trombózy, ťažšie hypertenzie, pečeňové choroby, hlavne v kombinácii s fajčením a vekom nad 35 rokov.

Keď už vieme, o čom hovoríme, povedzme si, čo sa píše v príbalovom letáčiku HAK [4]. (Názov antikoncepcie nebudem zverejňovať a v texte bude nahradený 4 hviezdičkami (****)).

Už na začiatku nás upozorňuje na jeden z najzávažnejších vedľajších účinkov HAK – Krvné zrazeniny: „Predtým, ako začnete užívať ****, prečítajte si informácie o krvných zrazeninách v časti 2. Je obzvlášť dôležité prečítať si informácie o príznakoch krvnej zrazeniny – pozri časť 2 „Krvné zrazeniny“.“

O pár riadkov nižšie sa dozvedáme definíciu a následky krvných zrazenín:
„Používanie kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, ako je napríklad ****, zvyšuje riziko vzniku krvnej zrazeniny v porovnaní s jej nepoužívaním. V zriedkavých prípadoch môže krvná zrazenina upchať krvné cievy a spôsobiť závažné problémy.

Krvné zrazeniny môžu vzniknúť
- v žilách (označuje sa to ako „venózna trombóza“, „venózna tromboembólia“ alebo VTE),
- v tepnách (označuje sa to ako „arteriálna trombóza, „arteriálna tromboembólia“ alebo ATE).
 
Zotavenie po vzniku krvných zrazenín nie je vždy úplné. Zriedkavo sa môžu
vyskytnúť závažné pretrvávajúce účinky a veľmi zriedkavo sa môžu končiť smrťou.“

Tu uvádzam zdravotné problémy spôsobené krvnou zrazeninou a ich symptómy:
- trombóza hĺbkových žíl (opuch jednej nohy alebo pozdĺž žily v nohe alebo chodidle, bolesť alebo citlivosť v nohe, pocit zvýšenej teploty v postihnutej nohe, zmena sfarbenia pokožky na nohe, napr. zblednutie, sčervenanie, zmodranie)
- pľúcna embólia (náhla nevysvetliteľná dýchavičnosť alebo rýchle dýchanie, náhly kašeľ, ostrá bolesť v hrudi, závažný pocit omámenia alebo závrat, silná bolesť v žalúdku...)
- sietnicová žilová trombóza (krvná zrazenina v oku) (okamžitá strata zraku, bezbolestné rozmazané videnie, ktoré môže postupne prechádzať k úplnej strate zraku)
- srdcový infarkt (bolesť v hrudi, nepohodlie, tlak, ťažoba, pocit zvierania alebo plnosti v hrudi, ruke alebo pod hrudnou kosťou, zažívacie problémy, pocit dusenia sa, potenie, nevoľnosť, vracanie, závrat...)
- cievna mozgová príhoda (náhla slabosť alebo strata citlivosti tváre, ruky, alebo nohy, najmä na jednej strane tela, náhla zmätenosť, problémy s rečou alebo jej porozumením, náhle problémy so zrakom, s chôdzou, závrat, bolesť hlavy,...)
- krvné zrazeniny upchávajúce iné krvné cievy (opuch a mierne zmodranie niektorej končatiny, silná bolesť v žalúdku (akútna bolesť brucha)).
 
 
Riziko vzniku krvnej zrazeniny v priebehu jedného roka
Ženy, ktoré nepoužívajú kombinovanú hormonálnu tabletu a nie sú tehotné
Približne 2 z 10 000 žien
Ženy užívajúce kombinovanú hormonálnu antikoncepčnú tabletu obsahujúcu levonorgestrel, noretisterón alebo noregestimát
Približne 5 až 7 z 10 000 žien
Ženy užívajúce ****
Približne 9 až 12 z 10 000 žien
 
Riziko sa môže zdať malé, avšak NARASTÁ, ak máte genetickú predispozíciu na vznik krvných zrazenín („máte to v rodine“), alebo ak sa u vás vyskytujú faktory zvyšujúce riziko vzniku krvnej zrazeniny, ako sú napríklad fajčenie, veľká nadváha, dedičná porucha zrážanlivosti krvi, podstúpenie nejakého chirurgického zákroku, dlhodobá nehybnosť, ak ste staršia (nad 35 rokov), máte vysoký krvný tlak, migrény, problémy so srdcom, cukrovku, atď.

Toľko ku krvným zrazeninám. Ďalšou dôležitou informáciou je aj nasledujúci fakt, že hormonálna antikoncepcia nechráni pred infekciou HIV (AIDS), ani pred inými pohlavne prenosnými chorobami.

Ako každý liek, aj hormonálna antikoncepcia má vedľajšie účinky. Na príbalovom letáku sa dočítate toto (neuvádzam všetky, len niektoré):
Časté vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb):
- depresívna nálada
- bolesti hlavy, migréna
- nevoľnosť
- citlivé prsníky, menštruačné poruchy,...
 
Menej časté vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb):
- vysoký/nízky krvný tlak
- zvracanie, hnačka
- zmeny sexuálnej túžby
- akné, silné svrbenie, vypadávanie vlasov
- vaginálna infekcia
- zmeny telesnej hmotnosti,...
 
Zriedkavé vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 z 1000 osôb)
- škodlivé krvné zrazeniny v žile alebo tepne
- poruchy sluchu
- astma
- alergické reakcie,...
 
Pri vedľajších účinkoch HAK sa nachádza aj skupina Závažné vedľajšie účinky, pri ktorých je nutné okamžite vyhľadať lekára. Sem patrí:
- rakovina prsníka,
- rakovina krčka maternice  
- príznaky závažného ochorenia pečene.
 
Dôležité je podotknúť, že VÝSKYT VEDĽAJŠÍCH ÚČINKOV SA MÔŽE ZVÝŠIŤ, AK MÁTE NA DANÝ ZDRAVOTNÝ PROBLÉM GENETICKÚ PREDISPOZÍCIU.
 
V nasledujúcich riadkoch sú uvedené vedecké štúdie potvrdzujúce výskyt niektorých vedľajších účinkov HAK a ich dopad na život ženy.
 
Rakovina prsníka a HAK [5]
O výsledkoch dánskej štúdie na túto problematiku ste sa mohli dočítať dňa 7. 12. 2017 v The New England Journal of Medicine. Výskum trval 10,9 roka a uskutočnil sa na 1,8 milióne dánskych žien vo veku 15 až 49 rokov, ktoré netrpeli na rakovinu alebo na venóznu tromboembóliu a neboli liečené na neplodnosť. Z dostupných výsledkov vyplýva, že u 11 517 z nich sa počas doby sledovania vyvinula rakovina prsníka. Ak si to prevedieme na nižšie čísla, tak na 100 000 žien užívajúcich HAK pripadá 68 prípadov rakoviny prsníka. Po ukončení užívania HAK bolo riziko rakoviny prsníka stále vyššie u žien, ktoré používali HAK počas 5 rokov a viac, než u žien, ktoré ju neužívali.
 
Rakovina krčka maternice a HAK [6]

National cancer institute je národný líder vo výskume rakoviny v Spojených štátoch. V jednom zo svojich článkov píše aj o vplyve orálnej HAK a riziku vzniku rakoviny. O vplyve HAK na vznik rakoviny krčka maternice sa dozvedáme toto:
- ženy užívajúce orálnu HAK 5 a viac rokov majú vyššie riziko vzniku rakoviny krčka maternice ako ženy, ktoré ju nikdy neužívali
- čím dlhšie žena užíva HAK, tým sa riziko vzniku rakoviny krčka maternice zvyšuje
- ak žena užíva orálnu HAK
- menej ako 5 rokov, riziko narastá o 10%
- 5 až 9 rokov, riziko narastá o 60%
- 10 a viac rokov, riziko je dvojnásobné
keď žena prestane užívať HAK, riziko rakoviny krčka maternice časom klesá.
 
Na druhú stranu užívanie HAK znižuje riziko rakoviny sliznice maternice a rakoviny vaječníkov. Čím dlhšie ju užívate, tým menšie je riziko výskytu týchto typov rakoviny. [6]
 
Infarkt myokardu a HAK [7]
Približné riziko úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia je pri užívaní HAK zhruba 3-násobné. Sú však faktory, ktoré toto riziko zvyšujú, ako napríklad fajčenie, cukrovka alebo vysoký krvný tlak.
 
Hypertenzia (vysoký krvný tlak) a HAK [7]
Riziko vzniku tohto zdravotného problému je u žien užívajúcich HAK približne 3-6x vyššie.
 
Kvalita života a HAK [8]
Touto problematikou sa zaoberala vedecká štúdia uskutočnená inštitútom Karolinska vo Švédsku a môžeme sa o nej dočítať na stránke www.sciencedaily.com. Hovorí o tom, že kombinovaná HAK má negatívny dopad na kvalitu života žien, avšak symptómy depresie nezistili. Štúdie sa zúčastnilo 340 zdravých žien vo veku 18-35 rokov. Niektorým z nich bolo počas 3 mesiacov podávané placebo a iným zasa kombinovaná HAK, ktorá obsahovala ethinylestradiol a levonorgestrel. Ženám, ktorým bola podávaná HAK, sa značne znížila kvalita života oproti ženám, ktoré užívali placebo.
 
Depresie a HAK [9]
O vzniku depresie u žien kvôli užívaniu hormonálnej antikoncepcie sme sa mohli dočítať v článku uverejnenom 29. septembra 2016 na stránke www.sciencealert.com. U žien užívajúcich HAK bolo zistené väčšie riziko vzniku depresie ako u ich rovesníčok, ktoré ju nikdy nebrali. Riziko je vyššie najmä u dievčat vo veku 15 až 19 rokov – pravdepodobnosť potreby predpísania antidepresív stúpa v tomto veku až na 80% a strojnásobuje sa u tých, ktoré majú vnútromaternicové teliesko (IUD).
Štúdia z dánskej Univerzity Copenhagen našla dôkazy, že hormóny použité vo všetkých typoch HAK , ako je napríklad progesterón, majú značný dopad na náladu človeka. Vedci sa zaoberali údajmi zhromaždenými v rokoch 2000 až 2013 a sledovali diagnózy a lekárske predpisy u 1 061 997 žien vo veku 15 až 34 rokov. Približne 55% účastníčok v tom čase alebo v nedávnej dobe užívalo hormonálnu antikoncepciu. U týchto žien sa riziko diagnostikovania depresie zvýšilo najmenej o 20% (pri kombinovanej HAK išlo o 23%, pri čisto progestínovej HAK až o 34%).
Avšak štúdii o vplyve HAK na náladu a psychiku ženy bolo viacero a ich výsledky sa rozchádzajú. V štúdii z roku 2010 bola zistená len malá spojitosť, v štúdii z roku 2007 nebol nájdený žiaden vplyv a v štúdii z roku 2011 bol dokonca zistený pozitívny dopad na nálady ženy užívajúcej HAK.
 
Záver z tohto článku si môžete urobiť sami.
Na svete je mnoho chorôb, ktoré sa nedajú jednoducho liečiť a vyžadujú aplikáciu liekov, ako je napríklad hormonálna antikoncepcia, ktoré majú závažné vedľajšie účinky. No percento žien, ktoré užívajú antikoncepciu kvôli zdravotným problémom, je veľmi malé. Myslím, že aj keď je sex veľmi významnou súčasťou vzťahu, je dôležité byť naň psychicky aj fyzicky pripravený a dostatočne vyzretý. Ľudia si často neuvedomujú, že to je nie len prostriedok dosiahnutia určitého potešenia, ale aj spojenie sa v najväčšej intimite – stávame sa zraniteľnými v úplne novom a vo veľmi citlivom rozmere. Mnoho mladých má názor, že je dôležité rozumieť si s partnerom v posteli. Avšak sú mnohé, aj dôležitejšie aspekty vzťahu ako posteľ – aby si partneri rozumeli, premáhali svoj egoizmus kvôli šťastiu toho druhého, vedeli robiť sebazaprenia, vedeli hospodáriť s financiami a nerozhadzovali, vedeli komunikovať a boli ochotní riešiť problémy diskusiou a nie odchodom. Sex, hoci je príjemný a pre budovanie vzťahu medzi partnermi dôležitý, je len súčasťou niečoho väčšieho. Preto sa mi naskytá otázka, či naozaj stojí za to vystaviť seba alebo svoje partnerky takýmto rizikám a to len pre chvíľku potešenia, pri ktorej vieme, že pravdepodobnosť ukázania sa 2 čiarok na tehotenskom teste je takmer nulová...

Zdroje:
[1] http://lekarske.slovniky.cz/pojem/pearluv-index  
[2] http://lekarske.slovniky.cz/pojem/antikoncepce
[3] http://lekarske.slovniky.cz/pojem/kontraceptiva
[4] príbalový leták od kombinovanej hormonálnej antikoncepcie
[5] https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1700732
[6] https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/hormones/oral-contraceptives-fact-sheet
[7] https://primar.sme.sk/c/4116534/zdravotne-rizika-hormonalnej-antikoncepcie.html
[8] https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170418094245.htm
[9] https://www.sciencealert.com/women-on-the-pill-are-23-more-likely-to-be-treated-for-depression

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!