Manželia Kurbelovci: Kríza, hádky a slová o rozvode. Takmer sme to vzdali!

"Som presvedčená, že život je o vzťahoch. Bohužiaľ, často uprednostňujeme mnohé veci a zamieňame si prostriedky za cieľ. Práca, financie, bývanie, auto, poriadok sú všetko prostriedky. Naším cieľom majú byť láskyplné vzťahy."

Manželia Kurbelovci: Kríza, hádky a slová o rozvode. Takmer sme to vzdali!
Foto: © unsplash.com

Jedna moja priateľka mi raz povedala veľmi múdru myšlienku: „Ešte nikdy som nevidela ísť sťahovákov za pohrebákom.”

Jediné, na čom záleží, je láska, pretože ona prejde cez hranicu večnosti. Táto láska by mala prúdiť v našich rodinách. Našťastie držíme s manželom spolu. Mysleli sme na to aj vtedy, keď sa nad naším manželstvom sťahovali mraky. 
 

Ako je možné, že sa snažíme udržiavať dom resp. auto v dobrom stave? Manželstvo nepotrebuje starostlivosť? 


Sme manželmi 31 rokov. Prvých 30 rokov manželstva bolo ťažkých. Podvedome sme očakávali od toho druhého, že sa zmení. Súčasne sme považovali partnera/partnerku zodpovedného/zodpovednú za naše šťastie. Nezačali sme od seba. Je to pohodlnejšie, ale neúčinné očakávať zmenu od toho druhého.

Prekonali sme veľa náročných kríz. Dokonca zazneli aj slová o rozvode. Obaja sme však vstupovali do manželstva s presvedčením, že je to na celý život. Mysleli sme na prísahu, ktorú sme prijali pred oltárom, a tak sme si chceli dať navzájom šancu. Veľa som sa modlila a prosila za naše manželstvo. Keď som počula o možnosti ísť na kurz Manželského stretnutia do Banskej Bystrice, vnímala som to, ako príležitosť zachrániť náš vzťah. Mala som veľkú radosť, pretože manžel súhlasil. Týždeň sme sa venovali formovaniu nášho manželstva.
 

Podvedome sme očakávali od toho druhého, že sa zmení. Súčasne sme považovali partnera/partnerku zodpovedného/zodpovednú za naše šťastie. Nezačali sme od seba. Je to pohodlnejšie, ale neúčinné očakávať zmenu od toho druhého.


Bolo to náročné. Neobišlo sa to bez sĺz a hádok. Obaja sme vnímali,  že potrebujeme pomoc a sami to nezvládneme. Prinieslo to ovocie odpustenia, zmierenia a nového začiatku. Pochopili sme, že sa dobré manželstvo nestane samo od seba. Uvedomili sme si, že vo vzťahu treba venovať partnerovi dostatok pozornosti a času. 

V nasledujúcich rokoch bolo pre nás užitočné absolvovanie programu Manželských večerov. Volám to „STKáčka” manželstva. Ako je možné, že sa snažíme udržiavať dom resp. auto v dobrom stave? Manželstvo nepotrebuje starostlivosť? 

Na základe uvedených skúseností som sa rozhodla urobiť ešte niečo viac. Absolvovala som externé štúdium na vysokej škole v študijnom programe Náuka o rodine. Momentálne pracujem v Centre pomoci pre rodinu a spoločne s manželom pripravujeme snúbencov v našom dekanáte. 

Naučila som sa, že kríza predstavuje výzvu k zmene a k lepším riešeniam. Nie k rezignácii!

Teším sa, že som sa mohla podeliť s vami o svoje myšlienky.  Mám nádej, že budú pre vás užitočné.

Prajem vám veľa lásky a požehnania.


Autor: Jarmila Kurbelová

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!