Inšpirácie ako stráviť Silvester

Silvester sa už pomaly blíži a s ním prichádzajú otázky ako zmysluplne, duchovne a zároveň radostne oslávime koniec starého a začiatok nového roka. Pripravili sme si preto pre vás prehľad inšpirácií a na záver aj niekoľko konkrétnych podujatí, ktoré vám odporúčame.

Inšpirácie ako stráviť Silvester
Foto: © pixabay.com

Rodina

Jedným z najčastejších spôsobov je prežiť Silvester v kruhu svojej rodiny. Je to posledný deň v roku, kedy si môžete celá rodina sadnúť za spoločný stôl, pripraviť kapustnicu, zemiakový šalát, kačicu, chlebíčky alebo podobné typické jedlá a užijete si tak spolu poslednú tohtoročnú večeru. Následne odídete do obývačky, zapnete televízor, zabalíte sa do deky a v teplých papučiach si všetci pozriete nejaký zaujímavý Silvestrovský program našich slovenských a českých celebrít.

Potom si o polnoci pripijete a štrngnete pohárikom vychladeného šampanského. Poprajete si šťastný Nový rok, zavoláte svojim známym a pôjdete spať alebo sa pred polnocou spoločne vyberiete na námestie vášho mesta, kde zažijete nádherný ohňostroj, stretnete sa so svojimi známymi, poprajete si veľa zdravia a Božieho požehnania do Nového roku a vrátite sa do svojich príbytkov.

Pri tomto spôsobe trávenia Silvestra vám odporúčam nezabudnúť na priame utužovanie a rozvíjanie rodinných vzťahov, aby váš posledný deň v roku neskončil len pozeraním do televízora či smartfónu. Môžete sa napríklad zahrať nejakú spoločenskú hru, prípadne sa môžete len tak rozprávať o uplynulom roku a o tom, po čom túžite v novom roku, pretože vaše príbehy sú omnoho zaujímavejšie ako tie, ktoré uvidíte v televízore. Môžete prípadne debatovať aj pri prezeraní fotoalbumov.
 

Plesy, zábavy...

Veľmi obľúbeným hlavne u mladých ľudí je stráviť Silvester v kruhu svojich priateľov. Môžete stráviť posledný deň v roku a prvý deň v novom roku honosne, obliecť si krásne spoločenské šaty a vybrať sa na nejaký novoročný ples. Prípadne si môžete len tak sadnúť do nejakého podniku. Závisí na vás, o aké typy podnikov máte záujem.

Pokiaľ máte nad 18 rokov a nepreženiete to s alkoholom nie je na tom nič zlé a nikto vás nemôže za to odsudzovať. Určite ešte existujú aj slušné podniky so slušnou spoločnosťou, ktorá nemusí byť za každú cenu kresťanská, pretože som presvedčený, že kresťania nemusia žiť v nejakej kresťanskej bubline, ale majú prichádzať aj na iné miesta (nielen do kostolov či na rôzne kresťanské podujatia), aby prinášali svetlo Kristovo tam, kde ho nemá kto priniesť.

Nemusíte rovno vyťahovať Bibliu alebo gitaru a začať im hrať najnovšie piesne od ESPÉ či Lámačských chvál. Stačí, ak svojou prirodzenosťou ukážeš ostatným, že kresťan môže byť originálny, štýlový, moderný a veselý a nemusí pritom zarmucovať Ježiša.
 

Ohňostroj na námestí

Stretnúť sa s priateľmi môžete aj na námestí. Vo viacerých mestách sa koná o polnoci nádherný ohňostroj či špeciálny silvestrovský program. Nezabudnite si zobrať aj fľašu šampanského, aby ste si mali o polnoci s čím pripiť. Ja osobne alkohol nepreferujem a viem sa zabaviť aj bez neho (som totiž sangvinik). S kúpou pyrotechniky to tiež neprežeňte, nech nezačínate v novom roku s nízkym stavom na vašom bankovom účte.
 

Polnočná sv. omša alebo adorácia

V niektorých obciach, ale hlavne mestách sa koná na prelome rokov polnočná sv. omša. Prípadne adorácia, ktorá o polnoci končí požehnaním so Sviatosťou oltárnou. Môžete sa tak spolu stretnúť so svojimi veriacimi priateľmi spoločne v kostole, poďakovať Bohu za predchádzajúci rok a zároveň prosiť o Božie milosti a požehnanie v ďalšom roku.

Či už máš super partnerský vzťah alebo tvoj vzťah prežíva krízu alebo si čerstvo po rozchode, prípadne už dlhodobo nevieš nájsť svoju polovičku alebo si rozvedený – každý môže prísť načerpať k Zdroju pravej lásky, pokoja, nádeje či sily do ďalšieho roka. A nezabudni na vďačnosť.

Ak váš kostol nie je na Silvester otvorený, môžete prípadne osloviť aj vášho pána farára, či by nespravil polnočnú sv. omšu alebo adoráciu. Ak vieš hrať na nejakom hudobnom nástroji a pekne spievať, tak bude veľmi fajn, keď adoráciu oživíš svojim talentom.

Po sv. omši alebo o polnoci po adorácií sa môžete s ostatnými veriacimi stretnúť pred kostolom, na fare alebo pastoračnom centre, doniesť so sebou nejaké koláčiky, šampanské alebo varené víno a môžete spoločne osláviť prvé chvíle Nového roku. Takto môžete spolu budovať jednotnú farskú rodinu.
 

Silvester so svojim spoločenstvom 

Skús sa popýtať či neorganizuje vaše farské alebo modlitbové spoločenstvo spoločný Silvester. Možno ešte budú mať voľné miesto. Alebo, ak si už v nejakom spoločenstve, zorganizujte si spoločný Silvester s hudbou, aktivitami, tanečnou zábavou, kultúrnym, spoločenským a duchovným programom.
Ja viem napríklad o týchto spoločenstvách, od ktorých sa môžete inšpirovať spoločenstvami Piar alebo SP:

Sám

Niekoľkokrát som sa vplyvom okolností rozhodol zažiť Silvester úplne sám na kopci medzi dedinami, kde som mal skvelý výhľad na mnohé veľkolepé ohňostroje okolitých miest a dedín. Pre mňa to bol zaujímavý čas tráviť Silvester len ja a On. Bol to pre mňa čas plný inej ako každodennej atmosféry. Bol to čas pokoja, stíšenia a radosti v spoločenstve s Bohom vo vedomí toho, že do Nového roka vstupujem s Ním.

Ak sa rozhodnete pre tento spôsob nezabudnite si pozrieť počasie, lebo ak by vás mala zastihnúť hmla a zlé počasie, tak z tohto tipu na Silvestra nebudete maž až takú veľkú radosť.

Podobných spôsobov ako stráviť Silvestra je mnoho a určite oveľa viac. Budeme radi, keď sa aj ty s nami podelíš a napíšeš nám, ako budeš tráviť tohtoročný Silvester ty.

Prajeme vám správny výber strávenia Silvestra, ale hlavne, aby ste ho oslávili s Ním.
Mnoho požehnaní v novom roku nielen v oblasti lásky a partnerských vzťahov Vám praje

Lukáš & Veronika Košťálovci a celý tím dobrovoľníkov a spolupracovníkov projektu bezhraničnáláska.sk

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!