Krása je niečo oveľa hlbšie, ako len vonkajší vzhľad

Ako žena veľmi dobre rozumiem pokušeniu posudzovať moju hodnotu na základe vzhľadu, predovšetkým mojich vlasov. Je vtipné, ako také vlasy dokážu byť akousi poistkou, od ktorej závisí moje sebavedomie na verejnosti. Keď mám upravené vlasy, cítim sa pripravená čeliť celému svetu.

Krása je niečo oveľa hlbšie, ako len vonkajší vzhľad
Foto: © pexels.com

Viete si teda predstaviť horor, ktorý som cítila, keď som si uvedomila, že počas tehotenstva s mojím prvým synom stratím všetky vlasy. Keď som ich nemala, nevedela som, ako samú seba milovať.

Tehotná, zmätená a plešatá

Približne v polovici tehotenstva som začala pociťovať intenzívne svrbenie pokožky hlavy. Škriabala som si hlavu až do krvi. Myslela som si, že sa zbláznim. Svrbenie sprevádzala závažná strata vlasov. Niekoľkokrát denne som si z hlavy vyťahovala celé chumáče. Zdalo sa, že mojimi vlasmi je pokryté všetko v našom dome. Vždy, keď som sa sprchovala, vytvárala som na stene sprchy divoké umelecké diela a následne vyzbierala za celú hrsť vlasov.

Môj lekár ma odporučil k dermatológovi. Minula som 600 dolárov na krvné testy, aby som zistila, čo mi je. Bola som sklamaná, keď boli všetky moje testy normálne a zdravé. Chcela som, aby niečo nebolo so mnou v poriadku, aby som tak dostala odpoveď a vedela nájsť liek na môj problém.  Každý týždeň sa mi vlasy drasticky stenčovali. Línia vlasov ustupovala a časť vlasov sa mi rozostúpila do šírky ako Červené more pred Mojžišom. Kúpila som si snáď všetky druhy vlasových kúr, šampónov, parochní a prípravkov a modlila som sa, aby mi vlasy konečne prestali vypadávať.

Boj s klamstvami diabla

Mnoho nocí som preplakala. Vždy, keď som prechádzala okolo zrkadla, cítila som sa škaredá a zahanbená. Každú noc som sa na seba pozerala a vravela som si: „Si nechutná. Vyzeráš hrozne. Ako by Ťa takúto niekto mohol milovať?

Trvalo mi dlhý čas, kým som si uvedomila, že to bol diabol, ktorý mi po celú dobu šepkal do ucha.

Bola som depresívna a nešťastná a veľmi nahnevaná na Boha. Prečo sa to stalo mne? Nechcela som sa s Ním rozprávať alebo byť s Ním v akomkoľvek vzťahu, kým sa mi moje vlasy nevrátia späť. Nemodlila som sa, nechválila som, nechcela som s Ním mať vôbec nič. Jediné, čo som chcela, boli moje vlasy. Dostala som sa do bodu, keď som už mala tak málo vlasov, že som vyzerala ako Gloch z Pána prsteňov... až som nazbierala odvahu oholiť ich. Plakala som aj sa smiala sediac vo vani, kým môj manžel majstroval so strojčekom. Cítila som sa vystrašená, oslobodená, zhrozená, a tiež sa mi uľavilo. Všetko naraz.

Konečne som sa musela vzdať nádeje na záchranu mojich vlasov a doslova sa odstrihnúť od toho, čo sa stalo mojím falošným idolom.

Predefinovanie krásy

Uvedomila som si, že sú ženy, ktoré musia počas tehotenstva prekonať omnoho väčšie ťažkosti, a že ľudia majú oveľa vážnejšie dôvody pre stratu vlasov. Vždy som vedela, že výzor nie je všetko a krása je niečo oveľa hlbšie, ako len vonkajší vzhľad. Nikdy som však tomu naozaj neverila, až kým som nebola donútená nájsť krásu aj na mojej plešatej hlave. Povedzte mi o lekcii pokory. Bolo to príčinou mnohých duchovných útokov a denného boja o to, aby som neprestávala mať samu seba rada.

Kým som sa trápila s tým, aby môj vonkajší vzhľad neurčoval hodnotu mňa ako osoby, Boh si použil ľudí v mojom živote, aby ma presvedčil, že som stále krásna. Môj manžel ma zvykol pohladiť po hlave a pobozkať aj vtedy, keď som nechcela, aby sa na mňa čo len pozeral. Moja dcérka ma vôbec nevnímala odlišne; stále som pre ňu bola jej maminka, ktorá ju ľúbi a stará sa o ňu. Moji priatelia ma uisťovali, že to s novým „účesom“ isto zvládnem a moja rodina mi pripomínala, ako odvážne som túto obetu prijala pre svojho syna.

Vďaka týmto ľuďom som pochopila, že som bezhranične milovaná. Pomohli mi vidieť, že som chcená predovšetkým Ježišom. On má vo mne potešenie, napriek tomu ako vyzerám a napriek mojim nedokonalostiam. 

Čo je krása?

Musela som sa samej seba spýtať „Čo je krása?“ Denne vidíme veľa nádherných ľudí na verejnosti, v televízii, v časopisoch, na sociálnych sieťach. Ale ak by sme odstránili všetko pozlátko, vlasy, makeup, vymakané telá a pekné šaty, videli by sme, že toto nie sú veci, ktoré robia človeka krásnym. Je možno ťažšie ju rozoznať, ale krása je v každom z nás.

Zistila som, že krása je RADOSŤ.

Je v tom nebrať samého seba príliš vážne a nájsť radosť v každodennom živote. Je v tom, aby som verila, že som dobrá a že som milovaná.

Krása je DOBRO a OBETA.

Je v spôsobe, ako prijímam iných ľudí, ako im dávam pocítiť, že sú dôležití a že mi na nich záleží. Je to o veľkých a malých obetách, ktoré prinášam. Tých viditeľných aj tých neviditeľných.

Krása je SEBADÔVERA.

Je to veriť, že môžem niečo zmeniť. Je v tom, aby som bola dobrá aj k sebe samej a aby som bola SAMA SEBOU v mojej jedinečnosti, vediac, že nie je na svete nikto iný ako ja.

Krása je spoznať a prijať moje dary a talenty a použiť ich na to, aby som sa stala najlepšou verziou seba samej a takto povzbudzovala aj iných urobiť to isté.

Môj najkrajší moment

Počas posledných týždňov tehotenstva začali moje vlasy pomaličky, ale isto rásť. Potom prišiel na svet môj syn (ironicky, s hustou hrivou vlasov) a v momente, keď mi ho dali do náručia, vedela som, že to všetko stálo za to. Nikdy som si nemyslela, že by sa mohol môj vzhľad takto drasticky zmeniť, ale učila som sa prijímať to s každým uplynutým dňom.

To najdôležitejšie – naučila som sa, ako milovať samu seba a vidieť samu seba spôsobom, ako ma vidí Boh: plnú dôstojnosti a krásy, hodnú Jeho lásky vo všetkých mojich nedokonalostiach, ktoré sa v Ňom stávajú dokonalými. Snaha milovať seba samého je dennodenná cesta a modlím sa, aby ste si to prečítali a prijali, že či si žena alebo muž, starý alebo mladý, s vlasmi či bez vlasov, SI NÁDHERNÝ. SI CENNÝ. SI MILOVANÝ.

Ktoré vlastnosti prisudzuješ kráse – svojej a u iných? Aké klamstvá Ťa pokúšajú cítiť sa menejcenným či bezcenným? Čo sa Ti Boh snaží povedať, aby rozohnal tieto klamstvá? Koho by si tento týždeň mohol ubezpečiť o tom, že je krásny? Kto v Tvojej blízkosti to potrebuje počuť?

 

Autor: Maggie Kim

Preklad: Františka Olejárová

Zdroj: www.blessedisshe.net

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!