Ovládanie emócií: Neobjavená superschopnosť každej ženy

Laura hľadela do tváre svojej priateľky Sáry. Tá pred chvíľou povedala vetu, ktorá Lauru prinútila poriadne sa zamyslieť. Sára sa zaľúbila do muža, ktorý neopätoval jej city. Laura sa snažila podporiť priateľku svojou prítomnosťou a pozornosťou. Odpoveďou na jej snahu bola veta: „Vieš Laura, to nie je také jednoduché. Čo mám teraz robiť? Veď srdcu nerozkážeš!“
Túto vetu počúvam často aj ja. Vyjde z úst žien alebo je súčasťou nejakého filmu. Práve o tejto vete bude nasledujúci článok. Je to pravda? Naozaj srdcu nerozkážeš?

Ovládanie emócií: Neobjavená superschopnosť každej ženy

Ja si myslím opak. Myslím si, že srdcu sa dá rozkázať. Uf… Ak si si to doteraz nevedela predstaviť alebo je to pre teba nová informácia, tak sa zhlboka nadýchni a vydýchni. Poďme sa pozrieť bližšie, na to...
 

Ako sa dá rozkázať nášmu ženskému srdcu

My ženy sme emocionálne bytosti. Emócie sú našou súčasťou. Sú dobré. Buďme za ne vďačné. Biblia hovorí, že sme stvorené ako tie, ktoré majú moc vládnuť nad všetkým, čo Boh stvoril (Gn 1,26). Emócie sú súčasťou stvorenia. To znamená, že máme vládnuť aj nad nimi. Čo tým myslím? To, že nenecháš, aby ťa emócie ovládali. Ty ich ovládaš. Je tvojím právom vládnuť nad nimi.
 

Biblia hovorí, že sme stvorené ako tie, ktoré majú moc vládnuť nad všetkým, čo Boh stvoril (Gn 1,26). Emócie sú súčasťou stvorenia. To znamená, že máme vládnuť aj nad nimi.


Prečo to píšem? Niekedy sa totiž, ako ženy, nechávame unášať každou emóciou, ktorá k nám príde. Tie následne určujú to, ako sa správame. Keď sa cítime dobre, správame sa nejako. Keď sa cítime zle, správame sa opačne. Celý tento kolobeh z nás robí obeť emócií. Uviazli sme v ich kruhu a oni si s nami robia, čo chcú. Lenže drahá priateľka, ty si nebola stvorená ako obeť emócií. Nebola si stvorená, aby tebou zmietali. Bola si stvorená ako tá, ktorá je nad nimi. Prosím nenechaj sa pomýliť. Vláda nad emóciami teraz neznamená, že ich budeš potláčať alebo znižovať ich hodnotu. Emócie sú dôležité. Pri ich prežívaní je však dôležité uvedomiť si nasledovné:
 

Nie emócia vládne mnou, ale ja vládnem nad ňou

Teraz sa možno pýtaš: „To je síce pekné, že mám nad emóciami vládnuť, ale ako to urobiť prakticky?“. Verím, že existuje niekoľko ciest, ako to urobiť v rôznych životných situáciách. Veľa ich popisuje autorka Joyce Meyer. Odporúčam ti jej knihy, napr. Ako zvládať svoje emócie. Mám ju veľmi rada. :)
Podelím sa s Tebou o tie nástroje vlády, ktoré využívam ja v prípade, že sa zaľúbim.
 

Vláda nad emóciami teraz neznamená, že ich budeš potláčať alebo znižovať ich hodnotu.


Hneď na začiatku zaľúbenosti má ovalí vlna emócií. Je to normálne. :) Zhlboka sa nadýchnem a vydýchnem. V prvom rade nedovolím, aby moje predstavy a sny o danom mužovi ovplyvnili môj vzťah k nemu (viď. môj článok – Krivé zrkadlá lásky). Zvyknem sa modliť za to, aby mi Boh ukázal, prečo je daný muž v mojom živote, a v čom môžem byť ja darom preňho. Najsilnejším nástrojom sú pre mňa slovné prehlásenia. Slovne prehlasujem pravdy pred zrkadlom, napr. „Ja som tá, ktorá tu skrze Ježiša Krista vládne nad emóciami. Nie som ich obeť.“ Toto je len pár nástrojov, ktoré používam ja. Joyce ich v tejto jej knihe popisuje omnoho viac. Verím, že každá z nás si nájde tie, ktoré jej vyhovujú.
 

Naučiť sa vládnuť nad emóciami je kľúčovou vecou v živote ženy

Spôsoby vlády nad emóciami sa dajú uplatniť vo viacerých oblastiach života. Spomeniem niektoré: keď sa zaľúbiš, ale ešte nevieš či má daný muž záujem; keď si vo vzťahu, ktorý pre teba nie je dobrom, ale tiahne ťa do tmy (vláda nad emóciami ti dovolí odísť z tohto vzťahu, aj napriek tomu, že máš toho muža rada); keď máš pustiť zo svojho života muža, ktorý ti nepatrí, ale bol poslaný pre teba ako dar (napr. aby uzdravil nejakú oblasť v tvojom živote).
 


Emócie sú ako vlny. Prichádzajú a odchádzajú. Ty si surferka. Sama rozhoduješ o tom, na ktorej z nich sa povezieš.


Nepopieram, že vláda nad emóciami si vyžaduje z našej strany veľa síl a modlitieb. Nie vždy je to ľahké. Verím však, že ako ženy nemáme robiť len tie ľahké veci, ale tie, ktoré sú správne. Z moje životnej skúsenosti ti viem potvrdiť, že vláda nad emóciami prináša veľké ovocie do môjho života. Zaľúbiť sa bolo pre mňa vždy skľučujúce. Emócie mnou unášali ako chceli. Veľa vzťahov s mužmi skončilo totálnym fiaskom a zranenými srdciami aj kvôli tomu, že som dovolila emóciám, aby určovali moje správanie. Teraz som s viacerými mužmi kamarátka. Vláda nad emóciami prináša do môjho života slobodu (napr. emócie neurčujú to, že teraz sa kvôli zaľúbenosti do niekoho snažím naňho zapôsobiť). Zároveň aj pokoj, že Boh má veci vo svojich rukách. Nemusím pod tlakom emócií robiť unáhlené rozhodnutia (napr. mám skoro 30 rokov a pod tlakom emócií by som mohla stresovať, že toto je moja posledná šanca na vzťah a tlačila by som na to).

Na záver mi dovoľ podeliť sa s tebou o jeden citát. Raz som ho čítala v novinách. Autora si už  nepamätám. „Emócie sú ako vlny. Prichádzajú a odchádzajú. Ty si surferka. Sama rozhoduješ o tom, na ktorej z nich sa povezieš.“. Preto ti drahá priateľka prajem, aby si sa nenechávala unášať vlnami, ktoré prichádzajú.
Prajem Ti, aby si múdro rozlišovala a vyberala, na ktorej sa povezieš. Nech nie si unášaná emóciami, ale nech konáš ako tá, ktorá bola stvorená s vládou nad nimi. Toto všetko žehnám tebe aj sebe.  


Knihu Ako zvládať svoje emócie od autorky Joyce Meyer si môžeš zakúpiť aj v našom Bezhraničná Shop - klikni sem.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!