Bol si stvorený preto, aby si sa daroval

Určite poznáš ten pocit. Niekto ti vkladá do rúk krabičku. Krásne zabalenú v baliacom papieri s mašľou. Bol/a si obdarovaný/á darčekom. Určeným priamo len tebe. Tvoje srdce sa veľmi teší. Nemôžeš sa dočkať, kedy tento darček otvoríš. S veľkým ošiaľom, napätím trháš papier, aby si videl, čo je vo vnútri. Poznáš to, však? Dary. Všetci ich radi dostávame. Vieš ale, že tým najväčším darom si ty sám?

Bol si stvorený preto, aby si sa  daroval
Foto: © unsplash.com

Čo tým myslíme? Jednoducho to, že si na tejto zemi preto, aby si zo seba daroval to najlepšie a najkrajšie, čo sa v tebe ukrýva. Nebol si stvorený, aby si len prijímal veci. Bol si stvorený, aby si sa  daroval. To, čím ovplývaš, si obdarovaný, čo v sebe nesieš. Veď aj preto máme dve ruky. Jednou prijímať a druhou rozdávať. Lenka a ja túžime v tomto blogu písať o tom, ako byť darom vo vzťahu. Dá sa byť darom pre druhého, keď nie ste spolu fyzicky? Z našej skúsenosti môžeme povedať jednoznačné: „Áno“. Preto by sme tento blog chceli venovať všetkým párom, ktoré momentálne nie sú fyzicky pri sebe. Zároveň však chceme povzbudiť a inšpirovať aj tie páry, ktoré spolu fyzicky sú.

Radi by sme ti predstavili 5 praktických bodov, ako byť pre toho druhého darom. Si pripravený? My áno, tak poďme na to:

1. Počúvaj, čo má druhý človek rád. Toto je veľmi jednoduchý a praktický krok. Ako to zistíš? Tým, že budeš počúvať. Stačí, keď dovolíš druhému byť pri tebe tým, kým je. Tvoj milovaný obyčajne niekedy počas rozhovoru povie, čo by si prial, čo sa mu páči, čo má rád. Je potrebné zapísať si a zapamätať si tento výnimočný okamih. Niekto má rád, keď mu venuješ pozornosť,  niekto sa cíti milovaný, keď mu niečo vyrobíš, niekto má rád, keď sa dodrží, čo sa povedalo, keď cíti podporu, niekto sa poteší listu, pesničke, básničke, fotke, správe počas dňa... Je toľko možností. Toto je priestor, kde sa môžem druhému darovať spôsobom, ktorý poteší a prinesie veľa radosti. Preto sa ťa pýtame: „Čo poteší Tvojho priateľa?“ Vieš to? Ak áno, nie je na čo čakať.     

2. Modli sa za to, ako a kedy druhého obdarovať. Keď už vieš, čo Tvojho drahého poteší, pozývame ťa do modlitby za to, aby ti Boh ukázal, akým spôsobom tento darček darovať. Boh totiž dokonale pozná osôbku, s ktorou si vo vzťahu. Pozná jeho/jej srdce. Veríme, že keď sa ho spýtaš, príde s nápadom, ako byť pre túto osôbku darom aj na diaľku. Napríklad, ak sa niekto cíti milovaný, keď mu napíšeš básničku, Boh ťa môže prakticky viesť v tom, ako ju napísať. Ak má niekto rád pozornosť, Boh Ti môže pripomenúť počas dňa: „Napíš mu.“ Zároveň veríme, že dôležitým bodom je aj načasovanie darčeka. Niektoré darčeky môžeme mať premyslené dopredu, ale ešte neprišiel ich čas. Opäť ťa pozývame do modlitby k Otcovi, aby ťa v tomto načasovaní viedol, smeroval tvoje srdce k milovanej osobe v ten správny čas.    

3. Buď kreatívny. Tento bod sa týka povzbudenia do toho, aby si svoje darčeky a spôsob, akým sa na diaľku daruješ, posúval ďalej dopredu. Vzťah je dynamický. Je v ňom postupný vývoj. Preto sa aj tvoj spôsob darovania vyvíja a posúva. Uvedieme ti príklad: ak si začal pri darovaní zaslanej pesničky a vieš hrať na gitare, posuň svoj dar ďalej a nahraj video, kde túto pieseň hráš ty sám na gitare. Po čase môžeš zložiť vlastnú pieseň a znova ju nahrať na video. Ak si začal pri posielaní 2 veršov básne, posuň sa ďalej a zlož dlhšiu. Tvoj vzťah má vlastnú cestu darovania sa. Opäť ťa pozývame do modlitby za to, akým smerom môžem byť pre svojho milovaného darom. Boh je dosť kreatívny, preto veríme, že má pre teba prichystanú kopu nápadov. wink   

4. Daruj sa ako prvý. Tu by sme ťa chceli povzbudiť do toho, aby si sa daroval ako prvý. Niekedy sa totiž stáva, že čakáme na toho druhého, kedy on niečo vymyslí. Naše postoje sú často egoistické: „Ja si počkám na darček. Ja som ho už daroval predtým. Ja som už niečo nové vymyslel. Ja. Ja. Ja.“ Láska sa však daruje. Nečaká, túži sa rozdať, potešiť, zdieľať. Nehovoríme ti teraz, aby si milovaného denne bombardoval darčekmi. Skôr ide o to, aby si sa nebál urobiť prvý krok. Stať sa zraniteľným. „Vyjsť s kožou na trh“, ako sa hovorí. Prosím, nedovoľ strachu, alebo niečomu inému, aby ťa zastavili v darovaní sa. Máš čo ponúknuť. Veríme, že darovaná a vzájomná láska sa daruje naspäť. Odvaha, do ktorej vstúpiš, prinesie veľké ovocie v podobe rastu stromu lásky medzi vami dvoma.     

5. Zapoj technológie. Keďže teraz so svojím milovaným nie si fyzicky, je potrebné zapojiť všetky možnosti, ktoré ti pomôžu v sebadarovaní sa. Čo tým myslíme? Použi rôzne aplikácie, aby si bol s ním/ňou v kontakte, využi služby pošty na poslanie listu, využi mobil na poslanie povzbudivého videa, sms, hlasovej správ,... Dnes máme toľko možností, ako byť spolu v kontakte, aj keď nie sme pri sebe fyzicky. Pozývame ťa do toho, využiť ich. Pomôžu ti byť na diaľku ešte väčším darom. Pomôžu v raste semienka lásky medzi vami dvoma. 

V tomto blogu sme uviedli niekoľko krokov, ktoré ti pomôžu byť pre druhého darom v čase, keď spolu nie ste fyzicky. Veríme, že môžu byť pre Teba povzbudením a inšpiráciou do ďalšieho budovania vzťahu s tvojím drahým. Lenka a ja veríme, že takýmto vzájomným sebadarovaním sa jeden druhému, postupne budujeme dom jedného srdca a jednej mysle aj na diaľku v čase, keď nie ste pri sebe tvárou v tvár.

Žehnáme ti, nech ťa Boh vedie na ceste sebadarovania sa. Nech Ti ukazuje konkrétne kroky, ako byť pre toho druhého darom. Nájdi potrebnú odvahu a kreativitu, ktorá vás oboch ponesie ďalej a ďalej na ceste budovania vášho vzťahu. Modlíme sa, aby ste sa cez vzájomne darovanie sa na diaľku stávali jedným srdcom a jednou mysľou. Stojí to zato. Amen!

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!