Svedectvo: Ako som sa dostala z depresie, strachu a úzkosti – môj príbeh

V prvom rade ako začnem písať o depresii a ako som ju prekonala ti chcem povedať, že si veľmi milovaný Bohom a On ťa nikdy nenechá a neopustí. Ako sa píše v 1. Jánovom liste 4:9-10 "9 Božia láska k nám sa prejavila v tom, že Boh poslal na svet svojho jednorodeného Syna, aby sme skrze neho mali život. Láska je v tom, že nie my sme milovali Boha, ale že on miloval nás a poslal svojho Syna ako obetu zmierenia za naše hriechy."

Svedectvo: Ako som sa dostala z depresie, strachu a úzkosti – môj príbeh
Foto: © freepik.com

Od mala som bojovala so strachom, či som dosť dobrá, porovnávala som sa so sestrami a snažila sa byť dobrým a vzorným dievčaťom, len aby sa mi nestal trapas a aby ma druhí neodsudzovali. Mala som v sebe strach z druhých ľudí. Čo si o mne pomyslia, keď spravím to a to, len aby som nevytŕčala z davu a snažila som sa zapadnúť. Prišli na mňa rôzne skúšky. Kamarátka, s ktorou som sa kamarátila od detstva sa so mnou prestala kamarátiť bez dôvodu. Dnes to už mám za sebou, pretože každá sme iné a odlišné osoby.

Bála som sa mu povedať pravdu, ale začal vymenovávať hriechy a keď povedal ten hriech, tak sa zastavil. Veľmi som sa hanbila, pretože ten hriech bol masturbácia.

Jeden čas som mala sen o tom, že ma posadol diabol a kňaz sa nado mnou modlil a hovoril, aby som sa modlila ruženec. Ja som kričala, že nie. Keď som odpovedala "áno budem sa modliť" zrazu som sa zobudila plná strachu a úzkosti a tri dni som nemohla spať, pretože som sa bála, aby sa ten sen nezopakoval. Išla som na spoveď a kňaz sa ma pýtal, či nemám niečo čo som nepovedala na spovedi. Bála som sa mu povedať pravdu, ale začal vymenovávať hriechy a keď povedal ten hriech, tak sa zastavil. Veľmi som sa hanbila, pretože ten hriech bol masturbácia. Keď sa za mňa modlil cítila som akoby mi zo srdca spadli putá a mohla o trošku slobodnejšie dýchať.

Ale stále som cítila hanbu a vinu z toho, čo som spravila a bála sa chodiť na spovede, pred ktorými som mala veľký strach. Ale Boh mi raz ukázal, keď som bola na prechádzke, ako ma vníma a cítila som, že ešte chce moje srdce očistiť.

Mala som aj myšlienky na samovraždu, pretože som si hovorila, že som len každému na ťarchu.

Keď som bola na tom najhlbšom dne, (po ukončení stretávania sa so sektou) mala som veľmi ťažké obdobie. Cítila som, akoby môj život prestal dávať zmysel. Nevidela som budúcnosť ani nijakú nádej. Nedokázala som sa modliť, ani čítať Bibliu. Bola som ako bludná ovca. Nič ma nebavilo z mojich hobby, ktoré som milovala robiť. Len som ležala alebo bola vonku úplne bez duše. Cítila som, akoby nikomu na mne nezáležalo, nikto ma nedokázal pochopiť. Mala som aj myšlienky na samovraždu, pretože som si hovorila, že som len každému na ťarchu.

Pomohla mi spoveď, na ktorej sa kňaz pomodlil za pretrhnutie pút. A potom len modlitby, ktoré som si našla na internete. Všetko chcelo len čas a vieru, že Boh ma v tom nenechá samú. Za tie roky, čo kráčam s ním som zistila, že On mi úplne stačí. Asi najviac ma trápil hriech nečistoty, pretože som cítila, aký má hriech na duši a srdci človeka dopad.

Neverila som si práve kvôli tomu a nedokázala sa prijať taká, aká som. Keď človek niečo skrýva, oslabuje to jeho identitu a celkovo je jeho život ovplyvnený hriechom. Ako sa píše vo Svätom písme: "Poznáte pravdu a pravda vás oslobodí." Jediná cesta je veriť, že napriek tomu, čím si prechádzaš je Boh v tom s tebou a cez túto skúšku sa môže osláviť v tvojom živote. Boh má pre teba plán, budúcnosť a nádej. Nie si v tom sám. Jeremiáš 29:11 "Veď ja poznám zámer, ktorý mám s vami - hovorí Pán. Sú to myšlienky pokoja a nie súženia: dám vám budúcnosť a nádej."

Asi najviac ma trápil hriech nečistoty, pretože som cítila, aký má hriech na duši a srdci človeka dopad.

Možno ešte nemám úplne všetko vyliečené vo svojom srdci, ale snažím sa napriek strachu robiť veci, ktoré pokladám za správne, aj keď ma strach opantá. Dôležité je poznať identitu. Kto si v Kristovi a jeho plán pre tvoj život. Pred pár rokmi by som nepovedala, že budem písať svedectvo o situáciach, ktoré sa mi stali v živote. Bála by som sa, čo na to povedia iní. Ale dnes tu stojím silná, práve vďaka veciam, ktoré sa stali v minulosti. Pretože všetko zlé, čo sa ti stalo, si Boh použije na dobré a opäť budeš šťastný. Máš čo ponúknuť generáciám, ktoré si budú prechádzať niečím podobným.

A ešte jedna vec tvoja minulosť ťa nedefinuje. To, kým si máš v Kristovi, pretože on ťa dokonalé pozná. Stvoril ťa na jeho obraz, aj keď svet si myslí opak. Ak nemáš vyjasnenú identitu, tak svet ti bude ponúkať to, kým by chceli, aby si bol. 

V dnešnej dobe sa takéto veci nehovoria nahlas, pretože všetko je falošné. Všetci sa vidia dokonalo, hlavne na internete. Nasadzujeme si masky, len aby nikto nevidel naše vnútro. Ale tí praví ľudia, ktorí ťa majú radi takého aký si, ťa budú milovať aj s chybami. Ľudia sú hladní po autenticite. Po niečom skutočnom, čo je reálne. Strach má len takú moc, akú mu dáš.

Ak nie si veriaci, tak vedz, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí ti pomôžu.

A ak máš depresie neprestávaj sa modliť, obklop sa ľuďmi, ktorí budú pri tebe stáť. Utekaj na spoveď, čítaj Sväté písmo a mne pomohlo aj chváliť Boha napriek mojej situácií. Ak nie si veriaci, tak vedz, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí ti pomôžu. Nie si v tom sám a niekedy na tom samotnom dne nájdeš to, čo by si ani nehľadal. Silu, vieru v lepšie dni, nádej, vytrvalosť a trpezlivosť...

Boh mi teraz ukazuje, aký je a v každej maličkosti vidím, ako koná zázračne. Pretože On je Boh zázrakov, nie je len niekto tam hore, ale on sa stará o každého jedného z nás. Jeho cesty nie sú naše cesty a jeho myšlienky, nie sú naše myšlienky. Niekedy len žasnem, čo koná a práve vtedy, keď my sme slabí, On je silný. Tento rok som mala rok plný odvahy a ďalší rok ma čaká rok plný dobrodružstva, preto sa teším, čo ma pre mňa pripravené.

Tu vám ešte priložím verše z Biblie na povzbudenie:

  • 2 Korinťanom 12:9,
  • Rimanom 12:12,
  • 1 Samuelova 12:22,
  • Jozue 1:9,
  • 1 Jánov list 4:9-10,
  • Izaiáš 61

Autorka: Bernadeta

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!