Zistenia čerstvej novomanželky

Každé manželstvo je osobité. Či už žijeme v manželstve alebo sme slobodní, všetci sme to zažili. Každý z nás vyrastal v prostredí, kde sme mali možnosť vidieť fungujúce alebo nefungujúce manželstvo. Chcem sa s Vami podeliť o to, čo si myslím o myšlienke: „Žiť šťastne, až kým nás smrť nerozdelí.“

Zistenia čerstvej novomanželky
Foto: © Ewelina Zięba Photography

S Benom sme manželmi 86 dní. 

Nie som si istá, ako dlho budeme považovaní za novomanželov. Znie to ako nálepka. Kedy prestanete byť novomanželmi ? Keď prekročíte hranicu jedného roka alebo máte deti? Je to vtedy, keď si začnete bez hanby uľavovať jeden pred druhým? Neviem. 

Zatiaľ som novomanželkou a dostávam otázku číslo jeden: „Aký je manželský život?“ 

Je to vtipná otázka, pretože ako inak by som mala na ňu odpovedať, než: „Je to úžasné! Milujem ho!“ Ozaj, aká iná odpoveď je v spoločnosti akceptovaná? Je to ako keď sa pýtate novopečenej mamy držiacej svoje bábätko, či miluje svoje dieťa. Každá iná odpoveď okrem „áno“ bude nepríjemná. Uvedená otázka predstavuje nielen túžbu mi zagratulovať k manželstvu. Skutočným zámerom môžu byť aj intrigy. 

Som vďačná za gratulácie. Chápem zvedavosť. Žijeme v dobe, kedy manželstvo dostáva nepekné údery. Konflikt, aféry, zneužívanie, rozvod, frustrácia, nešťastie a neprekonateľné rozdiely sa stávajú súčasťou života po výmene sľubov. Ak je niekto v manželstve šťastný, tak nás spoločnosť učí, že tomu máme dať čas. Niekto prestane milovať. Niekto sa uzavrie do seba. Niekto sa rozhodne, že manželstvo nie je viac pre neho. Len tomu daj čas. Ak stretneme pár, ktorý je v manželstve už nejaký čas, a stále sú šťastne zamilovaní, správame sa k nim akoby neboli v poriadku – romantiku treba zdokumentovať a dôkladne preštudovať. 

Každé manželstvo je osobité. Či už žijeme v manželstve alebo sme slobodní, všetci sme to zažili. Každý z nás vyrastal v prostredí, kde sme mali možnosť vidieť fungujúce alebo nefungujúce manželstvo. Naša skúsenosť, či už dobrá alebo zlá, vyformovala náš pohľad na vzťah viac než štatistiky rozvodov a sobášov známych celebrít. Ak sme niekedy zažili sklamanie z nevydareného vzťahu, tak to len prilieva olej do ohňa. Ničí to ideál: „Buďte šťastní, až kým vás smrť nerozdelí.“ Chcem sa s Vami podeliť o to, čo si myslím o myšlienke: „Žiť šťastne, až kým nás smrť nerozdelí.“ 

Toto je len začiatok –  prvá strana nášho manželského záväzku, ktorá pretrvá s Božou pomocou počas celého nášho života. Aj keď sme len na začiatku nášho manželského vzťahu, dám vám skromnú manželskú radu. Počas spoločných rokov s Benom budeme musieť zvládnuť niekoľko búrok v našom vzťahu, aby sme sa k tejto myšlienke dopracovali. Ponúkam vám svoje úvahy a nádej pre beznádejné romantičky, bezcitné skeptičky, prudko nezávislé a radšej závislé, ľútostivé a zahanbené, uspokojené a neuspokojené, slobodné, zasnúbené, družičky, nevesty  so zlomeným srdcom, s otvoreným srdcom, milenky, bojovníčky, zmätené, sebavedomé, zvádzané, oddané, idealistky a realistky.  

Kiežby moje svedectvo otvorilo vaše srdce pre možnosť, že manželstvo je chaotické.  Áno, ale môže v tom byť niečo viac. S Benom to objavujeme každý deň. Dúfam, že to robíte tiež. Verím, že slobodní ľudia ako aj manželia nájdu v bolestiach viac uzdravení a odpustenia. Dúfam, že odkryjete viac pokoja v náročných situáciách. Nájdete váseň tam, čo sa na prvý pohľad zdá nudné. Budete prežívať viac spokojnosti v tom, čo môže byť frustrujúce.Objavíte väčšiu súdržnosť tam, kde bola predtým osamelosť. Predovšetkým verím, že nájdete dostatok lásky.

Niekoľko zistení čerstvej novomanželky: 

1. Sex je úžasný, ale zmysel pre humor je na nezaplatenie.   

S Benom sme čakali na sex do svadobnej noci. Bolo to vzájomne rozhodnutie poháňané túžbou ctiť Boha, ale aj jeden druhého. Aby bolo jasné, nemali sme svadbu iba preto, aby sme spolu mohli mať sex. Toto nie je dostatočný dôvod na to, aby ste s niekým spojili svoj život. Zosobášili sme sa, pretože sme jeden druhého milovali a  obaja sme boli pripravení vstúpiť do celoživotného záväzku s vierou a oddanosťou. Sex bol pre nás oslavou tohto záväzku. V týchto dňoch sme s Benom veľa oslavovali. 

Keď som bola zasnúbená, tak mi niekoľko mojich kamarátok zo žartu povedalo: „Ak bojuješ so svojim manželom, zapamätaj si, že sex veci veľmi uľahčuje.“  Zaznamenané. Bola som prekvapená. Zistila som, že pre nás s Benom nebolo len dôležité mať v manželstve sex, ale vedieť sa spolu zasmiať. Máme spoločné výbuchy smiechu. Dokáže ma rozosmiať tak, ako nikto iný. Toto je pre nás oboch dôležité!  Ak prežíva jeden z nás frustráciu alebo rozladenie, tak sme sa to snažili riešiť s humorom. Dokážeme šantiť a nebrať sa príliš vážne. Smiech je tajná prísada v našom manželstve. Osladzuje ho viac, než sme si kedy dokázali predstaviť. 

2. Nemôžem byť manželkou a súčasne slobodným  dievčaťom. 

Keď som bola slobodná, tak som to využila naplno. Milovala som nezávislosť, samostatné bývanie, vlastný časový harmonogram, ako aj samotné plány. Keď sme sa s Benom zasnúbili, vedela som, že sa to zmení. Teraz si robím plány už s niekým iným. Uvedomila som si, že by som bola veľmi frustrovaná manželka, ak by som myslela ako slobodná žena. Úspešné manželstvo nemôže byť stavané len na základe mojich požiadaviek a plánov, ktoré si vyberám. 

Žalm 45 je príbehom nevesty a ženícha, ktorí sa stanú manželmi. Je to obraz vzájomnej jednoty Cirkvi a Krista, ktorú priniesla Ježišova obeta. Táto myšlienka mi rezonovala v mojom podvedomí, keď sa blížil môj svadobný deň. 

Oslovila ma táto rada: „Počúvaj, dcéra, pozoruj a dobre uváž, zabudni na svoj otcovský dom! Sám kráľ zatúžil po tvojej kráse.“  Žalm 45, 10-11 

Takže som sa rozlúčila s myslením slobodnej dámy. Učím sa dávať potreby môjho manželstva na prvé miesto. Kompromis nie je zlý a má svoje miesto v rozhodovaní, kde budeme jesť, aký film si pozrieme alebo ako budeme hospodáriť celý mesiac. Nie vždy dosiahneme s Benom to, čo chceme. Vzájomne sa formujeme.  Robíme to s láskou a rešpektom. 

3. Vľúdnosť je kráľovnou.  

S Benom sme dostali jednu z najlepších manželských rád, keď sme večerali s jedným človekom. Hlboko si ho vážime. Spýtali sme sa ho, ako si vybudovať fungujúce manželstvo. Prestal jesť svoj steak, pozrel sa na nás z druhej strany stola a povedal: „Buďte vľúdni“ .   

Áno, je to jednoduché! Táto rada je úplne skvelá a existuje veľa spôsobov, kde sa dá zúžitkovať. Vľúdnosť spočíva v malých veciach. Je to v tóne, akým odpovedám svojmu manželovi, keď sa vráti po dlhom dni z práce. Spočíva v záujme, s akým ho počúvam, keď je so mnou pri večeri. Ďalej tkvie aj v tom, že si viem nájsť čas, aby som mu poskladala košele, tak ako to má rád. Súčasne sa snažím dotknúť jeho ruky a držať sa ho, keď sedíme jeden vedľa druhého. Čím sme vľúdnejší, tým sme opatrnejší jeden voči druhému a naša intimita viac prekvitá. 

4. Zostaňme v bezpečí!  

Dokážme si vyventilovať svoje frustrácie po príchode z práce a zdieľať to, čo nás trápilo bez toho, aby sme boli voči sebe nepríjemní. Mali by sme sa vedieť vzájomne zdôveriť a vedieť udržať tajomstvá.Ak s niečim nesúhlasíme, mali by sme reagovať bez lietajúcich kľučiek na dverách. Naučme sa byť otvorení, ak sme nervózni alebo sa nám nedarí. Vyhneme sa situácii, že svojho partnera vystresujeme, resp. vydesíme. Buďme pre neho/pre ňu bezpečným prístavom. Náš domov by mal byť miestom dôvery a súcitu. Nie vždy sa nám to podarí, ale snažíme sa byť manželmi, ktorí si dôverujú. Naša zraniteľnosť sa stretáva s láskou a  pochopením. 

5. Buď jeho najväčšou fanúšičkou.   

Za Bena som sa vydala, pretože ma oslovili jeho vlastnosti. Je skvelý, silný, zábavný, odvážny, láskavý a plný energie. V zozname by som mohla pokračovať. Nezáleží na tom, akú vysokú mienku o ňom mám, ale ako mu to dávam najavo. Musím mu to povedať. Pochváliť ho, kryť mu chrbát, keď sa potápa vo viere a samozrejme sa za neho denne modliť. 

S Benom chceme budovať manželstvo, ktoré je založené na vzájomnej úcte. Ben už bol taký, odkedy sme sa spoznali. Vďaka jeho podpore som začala rásť. Nechceme stratiť našu vzájomnú dôveru. Posielame si odkazy: „Milujem Ťa a verím v Teba.“ „Som na Teba hrdá/hrdý.“ Stojíme vedľa seba s hrdosťou , ak jeden z nás vedie rozhovor alebo stretnutie. Plníme si sny, pretože chceme vytvoriť jednotu. 

6. Zostaň pokorná a buď vďačná. 

Manželstvo je pokora. Uvedomujem si, že sa môžem mýliť. Zistila som, že môj pohľad nie je vždy ten najlepší. Som trochu sebeckejšia, než by som si chcela priznať. Preto sa rýchlo učím prosiť o odpustenie. Prehĺtam svoju pýchu. Budujem svoj charakter a  duchovnú zrelosť. Učím sa byť  vďačná za každú chvíľu. Každý deň s Benom je darom, pretože otváram srdce sladkým prekvapeniam, ktoré manželstvo prináša. 

7. Nadovšetko Ježiš!  

Ben hovorieva : „Zlatko, ty, ja a Ježiš…!“. Sme jednoducho Ježišova posádka. Snažíme sa žiť jednoducho. Každý deň, keď sa zobudíme, si vyberáme Ježiša. Uvedomujeme si, že centrom nášho manželstva musí byť Ježiš.

Rozhodli sme sa nasledovať Ježiša. Nie sme dokonalí, ale naším najväčším úsilím je milovať Ježiša, seba navzájom a samozrejme iných. Je to lievik, v ktorom sa rozhodujeme. Je to Polárka, ktorá nás vedie počas hádky. Je to podstata, vďaka ktorej spolu sedávame, snívame a predstavujeme si budúcnosť. Už teraz v našom manželstve vidíme Božiu starostlivosť, požehnanie a vedenie. Osobitne prijímame lásku a pravdu, ktorú má pre nás Ježiš. Sme schopní sa skutočne milovať a povedať jeden druhému pravdu o láske: „Zlatko, ty, ja a Ježiš!“  


Autor: Nicole Smithee 
Preklad: Soňa Pätoprstá 
Zdroj: www.moralrevolution.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!