Aké mám mať požiadavky na výber budúceho partnera?

V dnešnej dobe, ako sa tak rozhliadneme, často nachádzame medzi slobodnými dievčatami dva typy – tú, ktorá zoberie každého alebo tú, ktorá čaká princa na bielom koni s nekonečným zoznamom požiadaviek, ktoré musí Pán Dokonalý spĺňať.

Aké mám mať požiadavky na výber budúceho partnera?
Foto: © freepik.com

Prvý prípad je bežný, možno až dobre známy. Dievča, mnohokrát túžiace len po uznaní a prejavení lásky, ktorej sa jej nedostalo (či už zo strany otca alebo blízkych), hľadá odpoveď na svoju otázku (Som krásna?) u nesprávnych adresátov. Muži často zneužijú takúto ľahkú korisť, ktorá sa im sama ponúka. Dievča odhaľuje tajomstvo ukryté vo svojom srdci namiesto toho, aby ho ukryla pre svojho jediného.

O týchto dievčatách som ale nechcela písať.

Druhý typ dievčat sa mi ale v poslednej dobe darí stretať častejšie a častejšie. Nikde som sa ale nestretla, že by sa o nich vravelo či písalo. A toľkých mladých žien sa to bytostne dotýka!
"Túžim, aby bol vysoký a blonďák, aby mal modré oči, aby vedel hrať na gitare, aby bol dobrodruh, ale zároveň aj gentleman, aby nemal žiadne závislosti a bol vtipný a romantický, aby žil plnohodnotné priateľstvá a aby mal úprimný vzťah s Bohom..." Niektoré ešte možno pridajú, "aby bol bohatý a mal auto..."
 

Záleží už len na povahe dievčaťa, či je tou bez zdravého sebavedomia, mysliacou si, že nikto na ňu nikdy nezhliadne; alebo tou, pre ktorú nikto nie je dosť dobrý.


Toto sa ukrýva v ženských srdciach prirodzene. Poznáme to z rozprávok, nesieme si to ako výbavu z minulosti so sebou. Záleží už len na povahe dievčaťa, či je tou bez zdravého sebavedomia, mysliacou si, že nikto na ňu nikdy nezhliadne; alebo tou, pre ktorú nikto nie je dosť dobrý. Práve tým požadovačným dievčatám chcem adresovať zopár nasledujúcich viet a zakričať: STOP!!!

Zamyslela si sa už niekedy nad tým, že aj muž môže mať požiadavky na tú, s ktorou chce prežiť svoj život? Že aj on túži, aby jeho žena bola krásna, inteligentná, vedela variť, mala zmysel pre humor, bola verná? O čo väčšmi však muž pociťuje potrebu, aby jeho milovaná mala pochopenie s jeho chybami a nedostatkami, aby ho prijímala takého, aký je a aby bola ochotná ho podporovať, keď bude v ťažkej chvíli!
 

Treba si uvedomiť, že ani my nie sme dokonalé, že nie vždy spĺňame mužské predstavy a túžby.


Nie, nevravím, aby teraz dievčatá zahodili všetky svoje sny. Naopak, Boh im ich pre niečo vkladá do sŕdc a ak sú pre ne dobré, snaží sa ich napĺňať, aby boli Jeho milované princezné šťastné.

Avšak treba si uvedomiť, že ani my nie sme dokonalé, že nie vždy spĺňame mužské predstavy a túžby. Ženy sú náročné – koluje o nás dokonca vtip, že napriek tomu, že dostaneme všetko, po čom túžime, zostávame stále nespokojné. Počuť kompliment, dostať kvety, pozvanie na večeru, pomôcť s riadom, so školou či prácou... Mnohokrát očakávame, že muž bude ten, ktorý nás spraví vo vzťahu najšťastnejšou na svete, teda prieberčivo si vyberáme spomedzi chlapcov, ktorý má najlepšie predispozície, aby to dokázal. Muž ale nikdy nesplní všetky naše očakávania!
 

Nesúďme, aby sme neboli odsúdené.


Často si ani neuvedomíme, ako veľmi sa my, dievčatá, povyšujeme. Myslíme v prvom rade na seba, zabúdame, že vzťah je o sebadarovaní, že ja mám robiť šťastným toho druhého. Samozrejme, nemám sa o to usilovať s odporom či z donútenia, nemám pri tom potláčať samu seba. Musím byť vo vzťahu slobodná, zabúdať na seba, aby som dokázala konať skutky lásky. Mnohí ľudia dnešnej doby by povedali, že to musí byť hrozné, ale z vlastnej skúsenosti viem, že najšťastnejšou som práve vtedy, keď pre svojho drahého obetujem čas či vydám námahu, a potom ho uvidím spokojného.

Preto nesúďme, aby sme neboli odsúdené. Nechápeš, ako môže mať ten chalan problém s ješitnosťou, veď ty ho nemáš! On ale zasa nemusí mať problém s ohováraním, zatiaľ čo pre teba je to kameň úrazu na ceste k Bohu... Každý bojujeme, každý padáme v inom.
 

...vzťah je o sebadarovaní. Z vlastnej skúsenosti viem, že najšťastnejšou som práve vtedy, keď pre svojho drahého obetujem čas či vydám námahu, a potom ho uvidím spokojného.


Našla si sa v niečom? Nie si sama. Tiež som zistila (a bolo to už, keď som bola vo vzťahu), že som bola v mnohom požadovačná a veľa som od môjho milého očakávala. Zaujímavé totiž na tom celom je, že keď máš veľa požiadaviek pri výbere partnera, keď už sa konečne pre nejakého rozhodneš, požiadavky neodídu a ty budeš aj vo vzťahu stále v niečom nespokojná. Teraz už vďaka rozhovorom, úprimnosti, Božej pomoci a modlitbe väčšmi dokážem prekonávať samu seba a sústrediť sa tak viac na partnera.

Čo teda robiť? Ako postupovať?
Zotrvať teda v tom dôležitom, ujasniť si, ktorú požiadavku pokladám za podstatnú (napr. pre mňa bol základ, aby mal môj budúci manžel skutočný vzťah s Bohom, lebo len s Bohom sa dá skutočne rásť v láske). Ako kedysi povedal svätý Augustín: V podstatných veciach jednota, v ostatnom sloboda, ale vo všetkom láska.” Nechajme teda v ostatnom chlapcom voľnosť – možno dotyčný, čo sa bude o teba uchádzať, nebude vedieť hrať na gitare, ale na husliach; možno sa ti v niečom bude zdať ešte chlapcom. Ale skôr ako o husle by som sa zamerala na jeho vnútro - ochotu obetovať sa, otvorenosť, dobré srdce, schopnosť príjímať veci, zmeny, ťažké situácie... Skrátka charakter, ktorý hľadáš.
 

„V podstatných veciach jednota, v ostatnom sloboda, ale vo všetkom láska.”  sv. Augustín


Zváž si teda, čo je pre teba podstatné a z toho nepoľavuj! Chlapče, podobne aj ty! A nebojte sa, že to nezvládnete! Vedzte, že keď budete žiť váš vzťah v čistote a s Bohom, On vám dá dosť síl, požehnania a milostí na to, aby ste dokázali jeden druhému dávať slobodu. A potom dokážete milovať druhého aj napriek tomu, že „nespĺňal tvoje (teraz už vieme, že prehnané) očakávania“. Uvedomíte si totiž, že je pre vás darom, ktorý patrí Bohu, no pre tento život vám ho zapožičal.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!