Dilema single žien: Urobiť alebo neurobiť prvý krok (pohľad muža)?

Čakáš, čakáš a čakáš. Cítiš sa ako nenápadná Popoluška, ktorá čaká na svojho odvážneho princa na bielom koni, ktorý ju vyslobodí z útrap života a samoty. Lenže nejako to neprichádza. Aj ten, ktorý sa ti tajne páči, nielenže nevysiela žiadne signály k tebe, ale ani ho nenapadne pozvať ťa do tanca alebo na kávu. Vlastne on zjavne vôbec nevyvíja žiadnu aktivitu.

Dilema single žien: Urobiť alebo neurobiť prvý krok (pohľad muža)?

Aktívny muž a pasívna žena

Aj dnes prežíva v mysliach ľudí ideál aktívneho muža a pasívnej ženy. Muž by mal byť odvážny a drsný lovec, kým žena skôr jemná a nenápadná. Možno trochu taká ako z tých amerických tínedžerských filmov o obľúbenom fešákovi, ktorý sa napokon zaľúbi do sivej myšky.   

My však žijeme v reálnom svete a žiaľ faktom je, že väčšine dnešných mužov jednoducho chýba odvaha, o ktorej mnohí idealisti básnia. Odvaha a sila či sa nám to páči alebo nie, je u dnešných mužov nedostatkový tovar. 

Existuje viacero príčin tohto javu. Niektorí muži sú z povahy plachí a utiahnutejší, niektorí sú poznačení výchovou a niektorí sú zranení zo vzťahov a jednoducho si v tomto smere neveria. 

Na jednej strane túžia po láske, ale na strane druhej sa cítia zablokovaní a zmätení. Áno, aj toto sa skrýva v srdciach mnohých mužov a mali by sme to brať do úvahy. 

Aj muži sú len obyčajní ľudia, nerobme si z nich hrdinov z rozprávok. Rozhodne si ich neidealizujme, lebo to nemá zmysel. Strach z odmietnutia je u mužov neraz veľmi silne zakódovaný a mnohí si to ani neuvedomujú. 

Samozrejme, nechcel by som nás mužov takto lacno ospravedlňovať ani hľadať výhovorky pre pasivitu. Skutočne by sme mali byť iniciatívni a robiť prvé kroky, no rozpory ideálu a reality sú v tomto smere neraz veľké.
 

Tak čakať alebo nečakať na mužský "prvý krok"?

Urobiť alebo neurobiť krok je pre mnohé dámy citlivá dilema. Niektoré si myslia, že takto by muža týmto neštandartným krokom mohli odradiť. Stále veríme a to aj v kresťanských kruhoch stereotypu, že muž jednoducho musí byť vždy ten odvážnejší a žena by sa až tak nemala snažiť.

Na tomto je samozrejme kúsok pravdy - muža by mala zdobiť odvaha a sila, no čakať, že vždy a za každých okolností bude muž vyvíjať ako prvý aktivitu je trochu naivné. Svet vzťahov sa často neriadi presnými šablónami a naučenými návodmi. 

Urobiť prvý krok zo strany ženy je teda vhodné a niekedy žiadúce. Ak sa vám niekto páči, nebojte sa ho osloviť, napísať mu, pochváliť ho, pozvať ho vonku. Odvaha rozhodne nie je v rozpore so ženskosťou a nemá to nič spoločné s feminizmom. Môžeš byť jemná, mať krásne a šľachetné srdce, no zároveň môžeš byť iniciatívna a odvážna.

Ak nebudeš vidieť odozvu, je zbytočné špekulovať nad tým, čo by bolo keby. A určite netreba robiť nič násilne. Zachovaj si teda svoju hrdosť a nestrácaj s ním čas. Chceš byť predsa milovaná, nestojí to za to sa zaskenúť v nezmyselnom lovení.

Chápem, prvý krok môže byť pre mnohé poriadny výstup z komfortnej zóny. No prečo to nerisknúť? Čo tým stratíš? Ak sa budeme vždy držať iba ideálov o aktívnom lovcovi a pasívnej kráske, môže sa pokojne stať, že šťastný a láskyplný vzťah bude len záležitosť romantického snívania. 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!