Keď si odmietnutý

Odmietnutie bolí. Neexistuje žiaden návod, ktorý by ťa mohol pripraviť na to, ako sa vysporiadať s takou situáciou. Nedokážeš sa vyliečiť sám. Potrebuješ Božiu pomoc.

Keď si odmietnutý
Foto: © unsplash.com

Možno si pocítil/a  neprijatie od rodiča, ktorý ti dal najavo, že nie je s tebou spokojný. Stretol/a si sa s odmietnutím osoby, do ktorej si bol/a zamilovaný/á. Alebo ti milovaná osoba povedala, že ťa už viac neľúbi. V skvelej práci ti dali stopku. Prípadne ťa neprijali na vysnívanú školu. Akékoľvek zabuchnutie dverí pred tvojím nosom  bolí a zraňuje. Hlavne v tých prípadoch, v ktorých si odkryl/a svoje vnútro. Ak ťa zraní osoba, ktorá pre teba veľa neznamená, môžeš mávnuť rukou. Nerobíš si z toho ťažkú hlavu. V podvedomí si však ukladáš každé jedno odmietnutie. Premýšľaš, či na tom nebude niečo pravdivé, že nie si dosť dobrý/á. Z jedného hodnotenia si vytvoríš falošný obraz o sebe. Zo slov „nemilujem ťa”, „mám niekoho lepšieho” sa stáva „už ma nikto nebude milovať”, „som nanič”. Tvoje sebavedomie klesá. 

Ak ťa odmietne osoba, ktorá je pre teba dôležitá, môže to spôsobiť veľmi hlboké rany. Najbolestivejšie stopy sú nielen zo strany rodičov, ale najmä tie srdcové. Veľmi často používam toto pomenovanie. Poďme si ich bližšie špecifikovať. 

Možno si čerstvo dostal kopačky. Bohužiaľ, nie tie na šport. Dotyčný sa ti neozval. Alebo si momentálne v situácii, keď ťa neodmietla žiadna osoba. Už si dlho „single” a cítiš neúspech  u opačného pohlavia. Ak prežívaš odmietnutie v akejkoľvek podobe, je to bolestivé. Potláčanie je únikom na chvíľu. Plač lieči. Nie je však dobré produkovať dlhodobo slovenské more. Počúvaš, že to časom prebolí. Daná fráza je síce pravdivá, ale nepomôže ti. Pýtaš sa, čo máš robiť? Nečakaj odo mňa žiaden návod. Chcem ti však povedať jednu vec. Hoci to vyzerá beznádejne, pre Boha je všetko možné. 

Nerob si obraz o svojej hodnote na základe jedného alebo viacerých odmietnutí. Nič  z toho ju neurčuje. Jedine nebeský Ocko pozná tvoju hodnotu. On ju určil ešte predtým, než ťa utkal v lone tvojej matky. Si hodný lásky. Si hodná byť milovaná. Človek bez lásky je ako vták bez krídel. V Božích očiach sa tvoja hodnota nemení ani vtedy, keď padáš a si slabý. Spýtaj sa ho, ako ťa vidí napriek tvojím zraneniam. Nech si urobil akúkoľvek hlúposť, tak tvoja hodnota sa nemení.  

Nedokážeš sa vyliečiť sám. Potrebuješ Božiu pomoc. To ti hádam nemusím vysvetľovať. Ako Božie dieťa máš výsadu. Stačí poprosiť nebeského Otca o uzdravenie. Prinesie nádej tam, kde je sklamanie. Neurýchli okolnosti! Ak by sa ti pri futbale stal úraz, zašívali by ti hlbokú ranu. Nejaký čas si nezahráš. Budeš opatrný, pretože rana by sa rýchlo otvorila, stehy potrhali a tvoj čas rekonvalescencie by sa predĺžil. 

Zlož mu teda kompletne celú svoju situáciu. 

„Veď ty si stvoril moje útroby, utkal si ma v živote mojej matky. Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne; všetky tvoje diela sú hodny obdivu a ja to veľmi dobre viem.” (Žalm 139, 13-14)

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!