Opäť single? Čo robiť počas tohto času samoty a čakania?

Rozchody sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Hoci sú trpké, bolestivé a nepríjemné, predsa nám môžu poslúžiť v osobnostnom raste. Za dnešný článok vďačíme nášmu čitateľovi Jakubovi. Aké sú jeho rady a postrehy počas "single" obdobia?

Opäť single? Čo robiť počas tohto času samoty a čakania?
Foto: © unsplash.com

Musím sa priznať, že som vždy závidel mladým párom. Vidieť dvoch zamilovancov, mnohokrát ešte v mladšom veku odo mňa, spokojne sa viesť za ruky a užívať si prítomnosť toho druhého, vo mne vyvolávalo pocity samoty a smútku. Vari si ja nikdy nenájdem partnerku? Odpoveď prišla nečakane rýchlo. Boh mi poslal do cesty vytúžené dievča. Spoznali sme sa na jednej kresťanskej zoznamke. Nemám problém hovoriť o svojom súkromí, ak to má slúžiť na dobrú vec. Náš vzťah trval necelého pol roka, užili sme si veľa zábavy, čítali si pri každom stretnutí z Biblie. Ona bola zďaleka. Cestoval som za ňou 125 km, do mne úplne cudzieho mesta, ale láska k nej ma hnala tak silno, že som ani nevedel, ako rýchlo mi cesta za ňou ubehla. Nechcem teraz písať, prečo už nie sme spolu, hoci sme zostali stále veľmi dobrými priateľmi. Problémom nebola naša vzdialenosť.

Po tejto skúsenosti (vlastne to bol môj prvý vážnejší vzťah, ktorý mal perspektívu, ktorý fungoval na racionálnej a obetavej láske) som opäť single. Uvedomil som si, že ešte jednoducho neprišiel ten správny čas. Boh sa určite nesklamal v nás. My máme sklony často Bohu vyčítať celé to úsilie, že to bolo zbytočné, nezmyselné. Opak je však pravdou. Tento vzťah mi ukázal, v ktorých oblastiach mi ešte treba popracovať. Boh nás aj takýmto spôsobom formuje a ja som mu za to veľmi vďačný. Verím, že má pre každého jedného z nás pripravený jeden veľkolepý životný plán, cestu, na ktorej budeme skutočne šťastní. Nebeský Otec nikdy nechce, aby sme boli smutní. On nie je Bohom smútkov, depresií, výčitiek... On vie, že tebe, ako single človeku túžiacom po vzťahu, často býva smutno. A nie si mu ukradnutý/á. Je však teraz na mieste sadnúť si za stôl a zamyslieť sa nad svojím doterajším životom - položiť si zopár otázok: Som skutočne pripravený na vzťah? Prišiel už ten správny čas? Nehľadám vzťah iba preto, že na mňa tlačí okolie? Alebo mi už tikajú biologické hodiny?

Verte mi, že nie je nič horšie na tomto svete (čo sa týka vzťahov), ako sa pustiť do vzťahu s niekým iba z dôvodu, aby som nezostal sám. Láska predsa kvitne v každom veku! Byť single nemusí byť až taká zlá vec. Je to priestor, keď môžeme pracovať na svojich nedokonalostiach či nerestiach. Môžeme v tomto období pracovať so svojou mentálnou aj fyzickou stránkou. Nečítaš knihy? Začni! Venuj sa svojmu obľúbenému športu, nájdi si koníček, rob to, čo ťa baví.

Ak si znudený/á, pros Otca, aby ti ukázal smer v tvojom živote. Precestuj naše krásne Slovensko. Spoznaj zákutia svojho regiónu a cestou vlakom sa neváhaj prihovoriť spolucestujúcim.  Uvidíš, že aj obyčajný úsmev na tvojej tvári či milé slová vyslovené tvojimi perami dokážu spraviť šťastným teba aj tvoje okolie. Pridaj sa k ľuďom v Červenom kríži, navštív a poteš nejakú utrápenú tvár v dome dôchodcov alebo prihoď ruku k dielu a obohať svet napríklad aj ako dobrovoľník na tomto skvelom portáli bezhranicnalaska.sk (pozn. editora: naber odvahu a rovno nám napíš na info@bezhranicna.skwink). To je jedno! Rob, čo ťa baví a napĺňa. Pracuj na sebe! Máš neskutočnú hodnotu! Nikdy neprestaň dôverovať nášmu Ockovi, pretože On má pre teba nachystanú tú najlepšiu cestu.

Náš Boh je úžasný, nevyspytateľný, má neskutočnú fantáziu ohľadom našich životov. Hoci mi vzťah spočiatku nesmierne chýbal, časom som si uvedomil, že mi treba na sebe viac „zamakať“. Nenaleť  hneď prvému človeku, ktorý o teba prejavuje záujem. Môže to byť ten pravý aj nemusí. Ty máš predsa svoju hodnotu! Aj ty môžeš povedať nie! Maj k sebe úctu. Usiluj sa každý deň byť stále lepším človekom. Zlepši svoj vzťah s rodičmi, súrodencami, v škole sa viac usiluj o lepšie výsledky... Predovšetkým ale zlepši svoj vzťah s nebeským Otcom.

Ver, že Boh o tebe vie. Všetko chce len čas a tvoju trpezlivosť. Tento priestor využi pre svoj rozvoj. Buď tak trochu egoista (v dobrom slova zmysle). Lebo je 100x lepšie byť sám a žiť plnohodnotný život, ako žiť vo vzťahu, ktorý ťa môže znechucovať a ubíjať - vo vzťahu s partnerom, ktorý ťa chce mať len pre svoje záujmy. A ak je niečo, čo ťa zranilo z predošlého vzťahu, odovzdaj to s dôverou Bohu. On je ten, ktorý odstraňuje v nás každú zlú spomienku. Veď nikto a nič z tohto sveta nemôže byť skutočným zdrojom ľudského šťastia - jedine Boh, ten, ktorý nie je z tohto sveta (Jn 8,23).

Milý priateľ/ka, maj v úcte seba samého. Pamätaj, že ten kto nemiluje seba, nikdy nemôže byť schopný naplno sa odovzdať pre toho druhého. Prajem nám všetkým hľadajúcim (či už seba alebo partnera) veľa Otcovej prítomnosti medzi nami. 

Jakub

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!