Dobrý (partnerský) vzťah by mal mať korene v pevnom priateľstve

Priateľstvo ťa môže pripraviť na vzťah, dokonca vzťah by mal mať korene v pevnom priateľstve. Skutočnými priateľstvami získaš mnoho výhod. Niekoľko z nich som pre teba vybrala v tomto článku.

Dobrý (partnerský) vzťah by mal mať korene v pevnom priateľstve
Foto: © pexels.com

​Mať pevné priateľstvá nie je dobré len pre tvoju súčasnú psychickú a duševnú pohodu. Ich význam nie je len v tom, že máš s kým pokecať, vyjsť si von a možno sa odreagovať od nervozity zo školy či domu. Pravé a zdravé priateľstvo sa však buduje veľmi dlho, často aj cez prekážky a hádky, ale výsledok za to stojí: Máš pri sebe človeka, s ktorým si rozumieš, pozná ťa niekedy až priveľmi dobre, ale napriek tomu je ti veľkou oporou. Spolu kráčate po vlastných cestách plných nástrah, no viete, že môžete tomu druhému zavolať aj uprostred noci. Hmmm, nepripomína ti to niečo? Áno, priateľstvo môžeme nazvať aj predobrazom vzťahu. Ak chceš mať vydarený a požehnaný vzťah, zamakaj na svojich priateľstvách.
 

Ak chceš mať vydarený a požehnaný vzťah, zamakaj na svojich priateľstvách.


Je normálne, že pri budovaní priateľstva okrem toho, že spoznávaš druhého človeka, spoznávaš aj samu/sám seba. A to, veru, nie je vždy ľahké. Zistíš o sebe niekedy aj tie nepríjemné veci, musíš sa premáhať, keď sa snažíš prijať priateľa takého, aký je. Istotne prídu aj hádky, keď si obaja budete tvrdohlavo stáť za svojím. Po týchto bojoch príde však zaslúžená odmena. Priateľ, ktorý bude pre teba „ako mocná pevnosť“ (Sir 6,14)

Aktivitka na prehĺbenie dôvery (osobne som odskúšala a funguje to ;) ): Skúste si navzájom v partii alebo vo dvojici povedať v pravde a láske, čo si o tom druhom myslíte, jeho pozitíva aj negatíva, bez výčitiek a prijať to. Uvidíte, že si budete bližší a prehĺbi sa aj vaša dôvera voči sebe navzájom.
 

Zistíš o sebe niekedy aj tie nepríjemné veci, musíš sa premáhať, keď sa snažíš prijať priateľa takého, aký je.


Ak už máš pri sebe takých priateľov, ktorí sú ti veľmi blízki, vyznávajú rovnaké hodnoty ako ty a žijú s Bohom, môžete sa navzájom podporovať v čistote a v trpezlivosti pri hľadaní lásky. V kruhu priateľov sa bremeno negatívnych a nečistých myšlienok zľahčí, pretože budeš vedieť, že v tom nie si sama/sám a budete si oporou. Budete si vzájomne pomáhať pri nesení svojich krížov. Toľko Šimonov pokope... :)

Je tu ešte jedno a najdôležitejšie priateľstvo. To s Bohom. Nezabúdaj na to, pretože len vďaka tomuto priateľstvu spoznáš, či si už zrelý/zrelá na vzťah a ktorého človeka ti do tvojej budúcnosti Boh vybral. Venuj mu každú voľnú aj tú zaneprázdnenú chvíľu, vstávaj a líhaj s jeho menom na perách.
 

Najdôležitejšie priateľstvo je s Bohom. Len vďaka tomuto priateľstvu spoznáš, či si už zrelý/zrelá na vzťah .​


A malý bonus na záver. Vážny vzťah má svoje korene v priateľstve, ktoré pred ním dvaja ľudia budovali. Ak budeš vedieť vytvárať pevné priateľstvá, budeš to mať takpovediac „natrénované“, keď sa zjaví ten pravý/tá pravá. Ale pravdepodobnejšie je, že ho/ju už poznáš, možno práve vďaka skutočnému priateľstvu. ;) 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!