Prečo neexistuje niekto ako "ten pravý"?

Na celom svete sú mladí kresťania, ktorí čakajú na magickú chvíľu, kedy sa stretnú s osobou, ktorá im rozbúši srdce, naplní ich vnútro a urobí ich celistvými. Neexistuje žiadna osoba, ktorá by naplnila našu dušu, pretože podľa Božieho slova dosiahneme dokonalosť len prostredníctvom Neho.

Prečo neexistuje niekto ako "ten pravý"?
Foto: © pexels.com

Dostala som e-mail od mladého muža, ktorý sa cítil frustrovaný zo vzťahov.  Nedávno pozval dievča na rande a bol odmietnutý. Povedala mu, že čaká na svoju spriaznenú dušu. Očividne si myslela, že nie je ten pravý. 

Moje srdce súcitilo s týmto mladým mužom. Každé sklamanie vždy zabolí bez ohľadu na to, ako znie odmietnutie. Stretla som viacero mladých mužov a žien, ktorí čakajú na svoju spriaznenú dušu. Veď jedného dňa príde očakávané zaklopanie na dvere. Bum! Spriaznená duša tam zrazu bude stáť. 

Myslím si, že tento názor o “spriaznenej duši” v spoločnosti spôsobuje oveľa viac škody ako úžitku. V prvom rade je to predstava, ktorá je zakorenená v antickej mytológii. Príbeh hovorí o tom, že bohovia od seba oddelili ľudí, aby ich potrestali  za ich pýchu. Odvtedy ľudia hľadajú svoju spriaznenú dušu, aby sa opäť cítili naplnení. 

Antická mytológia tvrdí, že existuje poznanie  – nejaký druh pocitu, ktorý človek prežíva, ak sa stretne zoči-voči so svojou spriaznenou dušou. Spomínaní ľudia čakajú na niekoho, kto doplní to, čo im chýba. Neviem ako vy, ale ja považujem tento pohľad za nesprávny. 

Tento pojem nie je biblický a  používa sa prevažne v rozprávke. 

Tento názor podporuje predstavu o nejakom pocite, resp. energii, ktorá priťahuje jedného človeka k druhému. Je to nebezpečné zmýšľanie, ktoré vás klame, aby ste boli presvedčení, že láska a manželstvo sú založené na emóciách. Ešte škodlivejšie je, že vás to núti uveriť tomu, že nie ste úplní, až kým nestretnete životnú lásku. 

Ako dlho nám bude trvať, kým sa naučíme, že pocitom sa nedá veriť? 

Môžu nás správne nasmerovať, ale nikdy by nemali byť jediným základom, na ktorom je vzťah založený.  Pocity prichádzajú a odchádzajú. Tí, ktorí budujú vzťahy na základe pocitu, zistia, že keď príde do vzťahu dážď, ich láska sa rozplynie. 

Na celom svete sú mladí kresťania, ktorí čakajú na magickú chvíľu, kedy sa stretnú s osobou, ktorá im rozbúši srdce, naplní ich vnútro a urobí ich celistvými. Neexistuje žiadna osoba, ktorá by naplnila našu dušu, pretože podľa Božieho slova dosiahneme dokonalosť len prostredníctvom Neho. 

Zdravé vzťahy sa dosiahnu len prostredníctvom tejto úplnosti. Sú založené na pozitívnych interakciách, efektívnej komunikácii a emocionálnom dávaní a prijímaní. Odzrkadľujú vzájomnú celistvosť, ktorá pramení vo viere, v správnych rozhodnutiach, tvrdej práci a množstve milostí. Nechápte ma zle. Zdravé vzťahy odzrkadľujú množstvo zdravých pocitov, vášne a romantiky, ale nemusia začať emóciami. 

Ak si myslíte, že stretnete osobu, ktorá vyvolá vo vás magický moment, budete čakať príliš dlho. Radšej začnite nadväzovať priateľstvá s ľuďmi, ktorých vám Boh posiela do života. Spoznávajte ľudí opačného pohlavia, ktorí majú vlastnosti, ktoré hľadáte u svojho budúceho priateľa/priateľky. 

Neľakajte sa, ak vaše pocity nie sú magické, pretože v skutočnosti to nikdy tak nebude. Všímajte si charakter, vlastnosti a črty, ktoré sú pre vás atraktívne a túžite, aby ich mal váš budúci partner. Nájdite si vzťah, ktorý vyžaruje rešpekt. Robte krok za krokom. Buďte si istí, že v správnom vzťahu budú pocity vždy prítomné, ale nemôžu byť základom zdravého vzťahu. 

Skutočná láska je založená na zdravej kombinácii faktov a pocitov a na množstve správnych rozhodnutí. Nech vám Boh dá múdrosť, aby ste si správne vybrali.


autor: Debra Fileta 
preklad: Soňa Pätoprstá 
zdroj: www.moralrevolution.com

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!