Vo vzťahu je potrebné mať štandardy, nie očakávania

Pri výbere partnera je vhodné mať stanovené určité štandardy. Prajem si niekoho takého alebo onakého? Mnoho žien si však v skutočnosti pletie dva pojmy a má prehnané očakávania ohľadom svojej druhej polovičky. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že štandard neznamená očakávanie.

Vo vzťahu je potrebné mať štandardy, nie očakávania
Foto: © unsplash.com

„Vieš, Lenka, len keby bol viac odvážnejší, bojovnejší, rozhodnejší. Keby mal auto. Keby nemal čierne vlasy. Bol viac zábavný, priebojný, spoločenský. Je taký tichý. Viem, že je to dobrý muž, len neviem, či je jeho dobrota to, čo mi stačí.“ Lenka sa pozerala do tváre svojej priateľky. Premýšľala, čo jej na to povedať. Toľkokrát to už počula. Vety, ktoré v nej evokovali otázku, čo si táto žienka vlastne praje? Po čom túži a čo chce? Jej priateľka natrafila na neočakávané očakávania.

Stalo sa ti to už niekedy? Očarí ťa nejaký muž. Postupne ho spoznávaš. Chtiac-nechtiac ho porovnávaš s tým, čo si si o ňom predtým vysnívala alebo už mala. Asi si počula o tom, že máme mať stanovené určité štandardy. To, čo je pre nás dôležité alebo to, čo túžime, aby náš partner mal. Je žiadúce napísať si ich ešte predtým, ako vstúpiš do nejakého vzťahu. Pomôžu ti ako sprievodca v tom, či daný vzťah budovať alebo nie. Niekedy sa nám žienkam však stane jedna vec. Čakáme od muža dokonalosť. Čo tým myslím? Chceme, aby mal splnených x vecí naraz. Nie som skvelá v matematike, ale uvediem to na matematickom príklade:

Dobrá práca + uzdravené všetky vnútorne zranenia + Boží bojovník + pozná Boha + miluje ma takú, aká som + podporuje ma +... (mohla by som pokračovať ďalej donekonečna) = pán dokonalý. Hľadáme bezchybného muža. Bez splnenia čo len jedného štandardu sa s daným mužom ani nepúšťame ďalej v budovaní vzťahu. Hneď na začiatku, bez bližšieho spoznania, ho odmietneme.  

Necháp ma, prosím, zle. Je veľmi dobré mať tieto štandardy a ešte krajšie je ich dodržiavať. Čo tým myslím? Napríklad to, že ak chceš muža, ktorý pozná Boha, tak nezačneš chodiť s mužom, ktorý Ho nepozná. Keď chceš manžela a deti, nezačneš chodiť s mužom, ktorý rodinu a deti nechce. Prosto sú určité hranice, z ktorých nie je vhodné ustupovať. Môj zoznam štandardov vznikol postupne počas niekoľkých rokov. Pozorovala som, čo sa mi páči, čo mám rada. Zapisovala som si tieto veci do zoznamu. Momentálne má 35 bodov. Napríklad je tam štandard, aby môj partner poznal Pána Boha osobne, aby mal pokorné a citlivé srdce, aby ma miloval takú, aká som... Toto je to, po čom túžim ja. Aké sú tvoje štandardy? Máš ich určené? Ak nie, pozývam ťa do toho, napísať si ich. Prečo? Sú totiž kľúčovou vecou k tomu, aby si vedela, čo chceš. Bez toho budeš vo vzťahoch hľadať pomaly ani nevieš čo.

Drahá žienka, ruku na srdce. Ty sama nie si dokonalá, preto, prosím, neočakávaj dokonalosť na druhej strane. Sama máš svoje slabosti, tak ako ich bude mať tvoj priateľ. Drž si svoje štandardy, ale nemaj neočakávané očakávania. Dovoľ tomu druhému dýchať. Dovoľ mu byť omylným.

Rada by som však upozornila na jednu vec. Je však veľký rozdiel medzi štandardom a očakávaním. Veľakrát som už počula kamarátky v mojom veku (mám 32 rokov), hovoriť, že čakajú svojho pána dokonalého, ktorý bude bez chyby. Bude mať všetko dokonale vyriešené (vzťah s Bohom, prácu, život, budúcnosť...). Toto zmýšľanie však nie je pravdou. Drahá žienka, ruku na srdce. Ty sama nie si dokonalá, preto, prosím, neočakávaj dokonalosť na druhej strane. Sama máš svoje slabosti, tak ako ich bude mať tvoj priateľ. Drž si svoje štandardy, ale nemaj neočakávané očakávania. Dovoľ tomu druhému dýchať. Dovoľ mu byť omylným. Modli sa za oblasti života, v ktorých potrebuje uzdravenie. Keď prestaneme hľadať dokonalosť, otvoria sa nám oči. Uvidíme dobro a krásu druhého človeka. Jednoducho povedané, k vysnívanej dokonalosti kráčajte spoločne. Ruka v ruke. Vo vzájomnej pomoci.     

Dôležitým bodom pri štandardoch je aj uvedomenie si ich prioritizácie. Sú štandardy, ktoré sú životne dôležité. Sú však aj také, ktoré dokážeš zniesť. Učíš sa s nimi vo vzťahu žiť. Z môjho 35-bodového zoznamu je pre mňa životne dôležitých cca 15 bodov. Často totiž vidím, ako sú dobrí kresťanskí muži odmietaní veriacimi ženami kvôli menej dôležitým veciam (či má alebo nemá auto, či má alebo nemá dosť našetrené, či je v spoločnosti výrečný alebo nie, či je zábavný alebo nie...). Zažila som už aj takúto situáciu. Žienka odmietla dobrého muža, ktorý pozná Boha len kvôli tomu, že nemal auto a dom (veci, s ktorými sa dá do budúcna pracovať). Áno, aj toto sa deje. Stojí teda za zamyslenie sa, aký je skutočný dôvod, prečo hovoríš mužovi nie. Čo vlastne skutočne chceš? Hľadáš dokonalosť alebo sa rozhodneš pre cestu spoločného rastu?

Tento blog nemá slúžiť na to, aby si sa teraz cítila obvinená, pristihnutá alebo aby si sa hnevala. Ani nechcem mariť tvoje sny. Mojím cieľom je len, aby si si dnes položila ruku na srdce a priznala si sama pred sebou, čo vlastne chceš? Aké sú tvoje hlavné štandardy a s čím sa viem naučiť pracovať/žiť? Zároveň som ťa chcela povzbudiť, aby si nehľadala dokonalosť, ale spoločne za ňou kráčala. Bok po boku s človekom, ktorý bude mať, rovnako ako ty, nejaké tie slabosti a chybičky.   

Žehnám ti, aby si sa dnes v pravde pozrela do svojho srdca a odhalila všetky tieto veci. Verím, že to veľmi pomôže Tvojej budúcnosti a vzťahu, ktorý je pre Teba pripravený. smiley

 

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!