Zaľúbenosť vs. láska: Ako nás môžu priviesť alebo oddialiť od manželstva

Dnes žijeme v precitlivenej dobe. Je to tak a je to všade. Stále hovoríme o svojich pocitoch, ako sa cítime, na čo sa cítime na čo sa necítime atď. Nebudem v tomto článku tvrdiť, že pocity sú zlé, ale budem tvrdiť, že ani zďaleka nie sú všetko. Naše prahnutie po citových zážitkoch je síce normálne, ale nie je vždy úplne dobré. Zaľúbenosť je do veľkej miery otázka pocitov, láska je však čosi iné. Dnes sa pozrieme, aký je rozdiel medzi zaľúbenosťou a láskou a aké dôležité sú pokiaľ ide o chodenie a manželstvo.

Zaľúbenosť vs. láska: Ako nás môžu priviesť alebo oddialiť od manželstva

Zaľúbenosť je istý druh zápalu

Ako keď sa vaše srdce nadchne pre nový koníček, pre novú kabelku, pre nové čokoľvek. Dokonca zápal u mnohých predchádzal obráteniu. Človek najprv zahorí pre čosi a to ho zo začiatku motivuje. Zápal je dobrý, často je aj nevyhnutný aby sme čosi začali robiť, ale je to len začiatok. Akýsi úvod do čohosi väčšieho.

Ak si pamätáte svoj moment obrátenia, je dosť možné, že jedna z vecí, ktoré ste cítili na začiatku bola veľká láska voči Bohu. Je tento pocit nevyhnutný? Nie. Je dobrý? Áno. Podobne je to aj vo vzťahu. Zaľúbenosť je dobrá vec, pokiaľ jej nedávam miesto, ktoré jej nepatrí. Nie je to tá najdôležitejšia vec. Podobne je to aj so sexom v manželstve. Je dobrý, ale na ňom manželstvo nestojí. Preto by sme si mali dávať pozor na to, na čom staviame svoje vzťahy. Pretože od toho na čom položíme základ sa bude veľa odvíjať. 
 

Zaľúbenosť je aj pocit

Svätí vždy varovali pred pocitmi, pretože sú nestále, neustále sa meniace a ľudí často zavedú kade-tade. Ak táto prvotná zaľúbenosť trvá dlho, tak vďaka tomuto pocitu sme do istej miery zaslepení a nevidíme veci jasne. Čokoľvek, čo zatemňuje môj rozumový úsudok je zlé. Ja potrebujem vidieť o akého človeka ide, pretože ak mám na pamäti cieľ chodenia (manželstvo) mal by som vedieť, že jeho chyby, ktoré teraz dobrovoľne ignorujem v manželstve budú pretrvávať. A ukážu sa viac, ako sa ukazujú teraz, to mi ver.
 

Zaľúbenosť je dobrá vec, pokiaľ jej nedávam miesto, ktoré jej nepatrí. Nie je to tá najdôležitejšia vec.


A v manželstve samotnom už nejde len o teba a o tvojho partnera, ale aj o vaše deti. Ľudia si dnes myslia, že byť zaľúbený je dobre, práve preto, lebo nevidím chyby na tom druhom, lebo ak by som videl, nechodili by sme spolu. O svojich vzájomných chybách by ste však vedieť mali. Pretože jedným z dvoch cieľov manželstva je svätosť oboch manželov – a to doslova znamená odstraňovanie svojich chýb a dosahovanie dokonalosti.

Mal by si mať dobrý obraz o tom, s kým sa do manželstva plánuješ vybrať, pretože spolu s ním budeš na jeho chybách postupne pracovať. A kým ich tvoj partner neprekoná, budeš ich musieť spolu s ním trpezlivo niesť a znášať a z toho nebudeš mať vždy dobrý pocit.
 

Čo sa stane, ak postavíš svoj vzťah na pocitoch?

Tak ho zničíš. Taký vzťah nemôže vydržať. Zaľúbenosť odíde, či už na kratší alebo dlhší čas a potom sa znovu vráti. A musí to tak byť, pretože je to práve ten moment, keď sa zaľúbenosť stratí, kedy sa začína skúšať tvoja vernosť. Či už v chodení, alebo v manželstve. Veta – “ja to tak necítim” nie je dobrý dôvod na ukončenie vzťahu či manželstva. Skúsme tento princíp “necítenia” použiť na čokoľvek iné v živote.
 

Ak nie si pripravený niekomu sľúbiť, že ho budeš milovať v dobrom aj v zlom, tak radšej ani nezačínaj randiť.


Vždy sa cítiš na to, ísť do školy, do práce, vstať z postele, modliť sa? Nie je šanca. Často sa necítime na veľa vecí a aj tak ich robíme. Keby som chodil do práce len vtedy, keď to tak cítim, bol by som v práci zrejme menej často a neuživil by som svoju rodinu. Keby som upratoval v kuchyni len keď sa na to cítim, tak tá kuchyňa by vyzerala inak.

Ak tento princíp cítenia a necítenia použijem na čokoľvek v živote, tak tú danú oblasť doslova zničím. Nebudem to vždy tak cítiť. A presne vtedy, keď to tak necítim, sa môže ukázať a zažiariť moja vytrvalosť a vernosť a ako dobre vieme, láska je verná aj vytrvalá.
 

Láska je rozhodnutie

To, že láska je rozhodnutie ste všetci už počuli miliónkrát. Je to zároveň istý druh sľubu aj záväzku. Ak dnes niekto povie, že sa nerád viaže, tak to nie je v žiadnom prípade človek súci na chodenie a už vôbec nie na manželstvo. Ak nie si pripravený niekomu sľúbiť, že ho budeš milovať v dobrom aj v zlom, tak radšej ani nezačínaj randiť. Zbytočne toho človeka zraníš. Prečo je viazanie sa pre toľkých taký veľký problém? Pretože, ak to urobíš, nemáš inú možnosť, ako vybojovať krízy a ťažkosti vášho spoločného života. A to je ťažké. 

Jeden z hriechov, ktorý Adam spáchal v záhrade bola lenivosť. Lenivosť je nedokonalosť (čiže chyba) duše. Keby ju chceme definovať tak ide o odpor k ťažkým veciam a následné nerobenie ťažkých vecí. Viazať sa je ťažké, pretože zrazu už to nie je len o tebe a tom čo ty chceš. Musíš zrazu robiť to, čo je v Písme – zomrieť sám pre seba a žiť pre toho, koho miluješ. Lenivosť je veľmi zlá vlastnosť a mnohých ľudí priviedla na cestu neskutočnej vlažnosti či už vo vzťahu s Bohom, alebo svojimi blízkymi. 

Snažme sa nebyť ako prvý Adam, vďaka ktorému teraz máme k lenivosti (najmä my chlapi) náklonnosť. Buďme ako ten druhý Adam, ktorý lenivý nebol a neustále sa o dobrý vzťah s nami snaží a táto snaha ho veľmi veľa stála a stále stojí.
 

Láska je aj sľub

Fakt, že som niekomu niečo sľúbil slúži aj ako prevencia voči mojim pocitom, o ktorých sme si už povedali že, sú veľmi menlivé. Asi ste všetci už zažili, že v nadšení ste sľúbili kamarátovi, že niečo preňho spravíte budúci týždeň. Prejde týždeň a vám sa nechce. Ale spravíte to preto, lebo ste mu to sľúbili. Keď tam chýba pocit, tak ma podrží sľub. 

Svätý Tomáš Akvinský hovorí, že manželský vzťah stojí v prvom rade na manželskom sľube a ten je otázkou viac spravodlivosti ako lásky. Preto, ak to v manželstve prestávam cítiť a prestáva sa mi chcieť (čo prísť môže), mal by som pokračovať v milovaní svojej manželky či manžela práve preto, lebo pred Bohom je to spravodlivé a Boh spravodlivosť miluje. 
 

Keď v manželstve príde kríza (a tá prísť musí) alebo odíde zaľúbenie, alebo sa niekto z manželov zaľúbi do niekoho iného (hej, aj to sa stáva) tento sľub, ktorý ste dali, vás podrží.


V chodení si nič nesľubujte, zbytočne budete smutní. Pri chodení majte však na pamäti váš spoločný cieľ a keď sa k nemu dostanete a budete stáť pred oltárom tam je priestor na sľub a zvyšok vášho života máte priestor na ukázanie, že ste neklamali, keď ste si sľúbili lásku. A tento sľub je veľmi dôležitý z mnohých dôvodov. 

Vieme, že Boh je spravodlivý, On čaká, že tento sľub bude dodržaný. Keď v manželstve príde kríza (a tá prísť musí) alebo odíde zaľúbenie, alebo sa niekto z manželov zaľúbi do niekoho iného (hej, aj to sa stáva) tento sľub, ktorý ste dali, vás podrží. Samozrejme, ak ste ho brali vážne a ak rozumiete tomu, že to nie je len sľub, ktorý ste dali len svojmu partnerovi, ale je to sľub, ktorý ste dali Bohu. 

Na záver len chcem povedať, že je dobré a pekné byť zaľúbený, ale skutočne to nie je všetko. Buďte zaľúbení, spoznávajte sa navzájom, ale určite pri celom tomto procese používajte aj rozum. Na to nám ho Boh dal. Všetkým vám želám, aby ste si našli dobrých partnerov, ak je to samozrejme Božia vôľa pre vás a Boh nemá s vami iný plán.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!